Με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τους κτηνοτρόφους να ...περιμένουν απάντηση στο ψήφισμα τους, που στάλθηκε πρόσφατα στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και στην ΑΤΕ, για το ιδιοκτησιακό της «Δωδώνης», με αίτημα για πολιτική λύση και ...πρόταση και για δημιουργία κεφαλαίου που θα συμβάλλει στην εξαγορά των μετοχών της τράπεζας από τους ίδιους στην λογιστική αξία, στο πλευρό τους τάσσεται και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Σήμερα στάλθηκε από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και άρα υιοθετείται, σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΕΚ, με αφορμή την πρόσληψη συμβούλου από την Αγροτική Τράπεζα για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής της στην εταιρεία.
Φαίνεται ότι οι συνεταιριστές και συνδικαλιστές του χώρου αντιλήφθηκαν ότι χωρίς να δώσουν ... κάτι δεν γίνεται να περάσουν οι μετοχές στους φυσικούς φορείς, είναι μια τελευταία ...γραμμή άμυνας.
Ονομαστική αξία και καταστατικό
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε σχετικά:
«Ως συνδικαλιστική οργάνωση αυτό που εξακολουθούμε να ζητάμε είναι η απόδοση των μετοχών στις ΕΑΣ που συμμετέχουν στη «Δωδώνη» στην ονομαστική τους αξία, όπως ορίζει το Καταστατικό της εταιρείας. Επιμένουμε σ' αυτή τη θέση, καθώς οι συνεταιρισμοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν και να κάνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις και στον τομέα της κτηνοτροφίας. Τα παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιριστικών επιχειρήσεων είναι πολλά».
Καταλήγοντας, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, «καλεί την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να τηρήσουν το Καταστατικό της εταιρείας, για να δικαιωθεί ο αγώνας και να περάσει η «Δωδώνη» στα χέρια των οργανώσεων της Ηπείρου και των κτηνοτρόφων αφού πάνω στον ιδρώτα και την παραγωγή τους αυτή στήθηκε και αναπτύχθηκε».
Τελευταία γραμμή άμυνας...
Και από το ψήφισμα Ενώσεων και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και από την παρέμβαση του ΣΕΚ, προκύπτει ότι πέραν των άλλων προσπαθειών για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης», ως ...γραμμή άμυνας επιλέγεται και η λύση να πληρωθεί η ΑΤΕ το πακέτο των μετοχών της, στην ονομαστική αξία.
Η αλλαγή πλεύσης, τουλάχιστον των κτηνοτρόφων και του ΣΕΚ, είναι εμφανής, αφού το προηγούμενο διάστημα δεν γινόταν καν λόγος για απόκτηση των μετοχών με χρήματα, αλλά ζητούνταν να περάσουν στους φυσικούς φορείς, με πολιτική απόφαση.
Κάτι τέτοιο σε μια ανώνυμη εταιρεία, έστω και του χαρακτήρα της «Δωδώνης» που οδεύει σε διεθνή διαγωνισμό για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα η ΑΤΕ, φαντάζει απίθανο, ιδίως με τη στάση που κρατά η κυβέρνηση, αφήνοντας την ελεγχόμενη από το δημόσιο μεγαλομέτοχο στη «Δωδώνη» να ενεργεί με βάση τις δικές της ανάγκες και να επικαλείται την τρόικα και το σχέδιο εξυγίανσης της και απόκτησης κεφαλαιακής επάρκειας.
Άλλο λογιστική κι άλλο υπεραξία...
Η αποτίμηση της εταιρείας σαφώς και δεν θα έχει καμιά σχέση με την ονομαστική-λογιστική αξία των μετοχών της ΑΤΕ.
Στον ισολογισμό η αξία του πακέτου της ΑΤΕ, δηλαδή το 67,7% ανέρχεται σε λίγες δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εμπορική αξία και οι υπεραξίες που προκύπτουν με την αποτίμηση και κυρίως το ενδεχόμενο «χτύπημα» από ενδιαφερόμενους να το αποκτήσουν, μπορεί να είναι πολλές φορές μεγαλύτερη. Ακούστηκαν ποσά της τάξης των 80 εκ. ευρώ ακόμη και για 130 εκ. ευρώ ή ότι η ΑΤΕ προσδοκά να βάλει στα ταμεία της αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων από την απεμπλοκή της.
Με την τρόικα να...επιβλέπει την πώληση συμμετοχών σε θυγατρικές της ΑΤΕ, (έστω κι αν πρόκειται για κερδοφόρα κι όχι ζημιογόνα), την ΑΤΕ να μην λαμβάνει και τόσο υπόψη το καταστατικό, ούτε την υπόθεση (έχει μια εφετειακή απόφαση που δεν λύνει εντελώς τη διαφορά), με το 7,7% που εξαγόρασε, παρανόμως και αντικαταστατικά λένε οι Ενώσεις, μένει να δούμε να έχει κάποια τύχη η πρόταση να περάσουν, έστω με ονομαστική αξία, οι μετοχές της στις Ενώσεις και στους κτηνοτρόφους.
ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr