Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ασφαλείς οι τράπεζες και οι καταθέσεις

Πλήρως διασφαλισμένο είναι το τραπεζικό σύστημα μετά την χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών ξεκαθάρισαν τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Δίνεται ένα μήνυμα υποστήριξης στον τραπεζικό κλάδο με εξασφάλιση της χρηματοδότησης του” είπε ο πρωθυπουργός .
Όπως δημοσιεύει σήμερα η http://www.imerisia.gr/, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς και διευκρίνισε πως θα παρέχεται απρόσκοπτα ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την συνεργασία και την εγγύηση του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF)
Στην Αθήνα οι Έλληνες τραπεζίτες διαβεβαίωναν πως οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς και ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό. Συμπλήρωναν δε, ότι καθώς δημιουργείται ένα πλέγμα ασφαλείας για την ελληνική οικονομία, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ας σημειωθεί ότι χθες στις Βρυξέλλες μετέβησαν τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος όσο και ο κ. Βασίλης Ράπανος ως επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίοι προσεκλήθησαν από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Και θα πρέπει να επισημανθεί ότι τη Σύνοδο Κορυφής παρακολούθησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, κ. Ζόζεφ Ακερμαν.
Όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δείχνουν ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει. Και απαντούν σε σειρά ερωτήσεων για την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών:


ΕΡΩΤΗΣΗ: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις;
Όχι απαντούν οι Ελληνες τραπεζίτες και η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια διαβεβαίωση δίνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μάλιστα όπως αναφέρουν επικεφαλής τραπεζών, με τη λύση που δόθηκε «θωρακίζεται» η χώρα και δημιουργείται μηχανισμός ασφάλειας για τις τράπεζες και κατ΄ επέκταση για τις καταθέσεις των Ελλήνων. Επιπλέον πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι Ευρώπη δείχνει πλέον την πρόθεση της να ισχυροποιήσει το ευρώ.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ασφαλείς οι οι ελληνικές τράπεζες;
Απάντηση: Απολύτως, δημιουργείται ένα πλέγμα προστασίας όχι μόνο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά γενικότερα για τις τράπεζες της ευρωζώνης.
Παράλληλα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ομολόγων τους , αφού δημιουργείται ένα πιο σταθερό περιβάλλον για τη χώρα και θα μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας οι ελληνικές τράπεζες;
Απάντηση: Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν με τις ίδιες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως αυτή αποτυπώθηκε στα τελευταία stress test. Τραπεζικοί και οικονομικοί κύκλοι την υπολογίζουν στα 7 με 10δισ ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για τις ίδιες και τους καταθέτες τους.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών;
Απάντηση: Δεν θα πληγεί η ρευστότητα τραπεζών. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ Τρισέ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα με την εγγύηση του EFSF (ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης).
Η ενεργοποίηση του EFSF αποτελεί εγγύηση για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα το EFSF, θα μπορεί να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να τα αγοράζει σε τρέχουσες τιμές (ότι έκανε δηλαδή μέχρι τώρα η ΕΚΤ).
Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, γίνεται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις, και θα του επιτρέπεται στο εξής: Να επεμβαίνει προληπτικά, χρηματοδοτώντας τις χώρες που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται επικίνδυνα. Πριν δηλαδή αυτές βρεθούν εκτός αγορών. Να χρηματοδοτεί την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα στήριξης. Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» με βάση ανάλυση της ΕΚΤ και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Για πόσο χρόνο θα μείνει η χώρα σε καθεστώς «selective default»;
Απάντηση: Αρχικά οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να βαθμολογήσουν την Ελλάδα στην κλίμακα «selective default, στην οποία θα παραμείνει για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και στη συνέχεια οι τρεις αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στην περίπτωση της Ουρουγουάης η χώρα είχε παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας 2 βδομάδες.