Κατάργηση των 100 από τα 104 βασικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα, που λαμβάνουν σήμερα οι υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα, προβλέπει το νέο μισθολόγιο, ενώ δημιουργείται ένα νέο.
Παραμένουν μόνον η οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και τα επιδόματα εορτών και αδείας, τα οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ενσωματωθούν στο βασικό μισθολόγιο.
Ταυτόχρονα προτείνεται η θέσπιση επιδόματος θέσης, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων και ενδεχομένως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εφόσον δεν παραμείνει διακριτό.
Τα επιδόματα για κίνητρο απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης και ειδικής απασχόλησης θα μειωθούν κατά 50%, ενώ πέραν του κινήτρου απόδοσης, που είναι καθολικό επίδομα και το λαμβάνουν όλοι, οι μειώσεις στις άλλες δύο κατηγορίες επιδομάτων θα αφορούν σε όλους τους υπαλλήλους που λαμβάνουν τέτοιου είδους επιδόματα.
Για παράδειγμα, επίδομα ειδικής απασχόλησης παίρνουν τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυμαίνεται μεταξύ 88 ευρώ και 235 ευρώ), αλλά και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (από 110 έως 170 ευρώ).
Το κίνητρο απόδοσης κινείται από 57 έως 100 ευρώ και θα μειωθεί κατά 50%.
Πέραν αυτών, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες Πέμπτη περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία μειώνονται κατά 20% τα μισθώματα που πληρώνει το Δημόσιο για ακίνητα που έχει μισθώσει μέχρι την 30ή Ιουνίου 2010.
Να σημειωθεί πως σχεδόν ένα βασικό μισθό ή περίπου το 10% των ετήσιων αποδοχών τους θα χάσουν μέσα στους επόμενους πέντε μήνες οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας των εισπρακτικών μέτρων, αλλά και των περικοπών που έρχονται στα επιδόματα.