Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό


Από την πρώτη του έτους αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί έως το 2015, οπότε το όριο ηλικίας θα φθάσει τα 65 χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Από το 2011, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση είναι τα 58 χρόνια και απαιτούνται 36 χρόνια ασφάλισης. Επίσης, ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 με μέσο συντελεστή 1,2%.

Για τη συνταξιοδότηση με 25ετία, το όριο ηλικίας είναι τα 61 χρόνια για πλήρη σύνταξη και τα 56 για μειωμένη. Για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο, όριο ηλικίας είναι τα 52 χρόνια με 25 έτη ασφάλισης.
Από 1η Ιανουαρίου, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ, ενώ ο κλάδος υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων, όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.

Αυξάνονται και στον δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και επέρχεται εξομοίωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στρατιωτικών.

Τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 7 έτη. Από τη νέα χρονιά και μέχρι το 2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Ακόμη αρχίζουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

Στα μέσα Ιανουαρίου, θεσπίζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και είναι ενήμερες προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% τον πρώτο χρόνο.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας» και η εφαρμογή του θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Ως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου και ως το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.