Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση του νέου Δήμου και της Μεταρρύθμισης»


ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «Θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση του νέου Δήμου και της Μεταρρύθμισης»

Ο κ. Καψάλης Κώστας, δήμαρχος σήμερα του Δήμου Καλπακίου θα είναι ο πρώτος δήμαρχος του νέου Δήμου Πωγωνίου, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο των εκλογών του δημάρχου Άνω Πωγωνίου κ. Ντόντη Ιωάννη. Για τον κ. Καψάλη είναι η τέταρτη συνεχή εκλογική νίκη, αφού είναι δήμαρχος καθόλη τη διάρκεια της δωδεκαετίας του «Καποδίστρια» και έχει θητεία και πριν ως κοινοτάρχης Καλπακίου.
Η εκλογή του όμως σε ένα νέο Δήμο και με τη μεταρρύθμιση να αποτελεί πρόκληση, τον γεμίζει ευθύνες και έχει μπροστά του, όπως και όλοι οι νεοεκλεγέντες, πολύ δύσκολο έργο.
«Είναι πολλές οι δυσκολίες και οι ευθύνες μας τεράστιες, ο νέος δήμος έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει και η οικονομική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη, όμως εμείς θα παλέψουμε και θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση του νέου δήμου και της μεταρρύθμισης», τόνισε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πωγωνίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ
Η επιλογή του από τους δημότες του νέου Δήμου, πιστεύει ότι οφείλεται στην διαδρομή του στην αυτοδιοίκηση, στο έργο που έχει να παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια και στην εμπειρία του.
Επίσης οι συνεργάτες του στο ψηφοδέλτιο αποτέλεσαν ένα ακόμη θετικό κριτήριο. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν αυτό που έδωσε το προβάδισμα και συνέβαλε στην τελική επικράτηση. Η συνεργασία με τους άλλους υποψηφίους και στο εξής μέλη του δημοτικού συμβουλίου, είναι δεδομένη, όπως σημειώνει, αφού ο στόχος όλων είναι κοινός.
Στο πρώτο γύρο κ. Καψάλης έλαβε το 44% των ψήφων και ο «αντίπαλος» του στον δεύτερο γύρο, κ. Ντόντης (προερχόμενοι αμφότεροι από το ΠΑΣΟΚ ,αλλά χωρίς στήριξη) το 30,57%, ενώ τρίτος ήταν ο κ. Στεργίου με ποσοστό κάτω του 20% και ακόμη μικρότερο ο κ. Μεντής ο οποίος εκλέχτηκε στο δημοτικό συμβούλιο και εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις. Την περασμένη Κυριακή ο κ. Καψάλης κέρδισε τις εκλογές με 52,21% έναντι 47,79% του κ. Ντόντη.

ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Πρωταρχικός στόχος, αφού από εκεί θα εξαρτηθεί και η πορεία του νέου δήμου, θα είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και συντομότερη οργάνωση των υπηρεσιών.
Η Τεχνική Υπηρεσία κατά κύριο λόγο και μαζί και η Οικονομική με ότι άλλο χρειάζεται, θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκτήσει ο νέος Δήμος τη διοικητική δομή για να λειτουργήσει και να αποδώσει και έργο σε όλα τα επίπεδα.
Στις έδρες των δήμων που συνενώνονται, δηλαδή στο Δελβινάκι, στον Παρακάλαμο και στο Κεφαλόβρυσο θα διατηρηθούν οι βασικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής θα αναπτυχθούν πρόσθετες υπηρεσίες και λειτουργίες, όπως οι κοινωνικές με το «Βοήθεια στο Σπίτι» τα ΚΗΦΗ και τους παιδικούς σταθμούς. Η εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς άσκοπες μετακινήσεις είναι κάτι που θα επιδιωχθεί εξαρχής.

ΚΕΝΤΡΑ ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΩΝ
Για παράδειγμα, όπως εξηγεί ο κ. Καψάλης στο Δελβινάκι όπου εδρεύει το Κέντρο Υγείας διαθέτει τις υποδομές Υγείας και μαζί, λόγω των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν γραφεία εκεί, θα εξυπηρετεί διοικητικά το νέο Δήμο. Υπάρχει και ο υποτομέας ΕΚΑΒ Δολιανών που επίσης θα επιδιωχθεί να λειτουργήσει πληρέστερα. Ο Παρακάλαμος θα είναι το αγροτικό κέντρο του Δήμου και μαζί με το Κεφαλόβρυσο και της κτηνοτροφίας, λόγω και των δυο σφαγείων που υπάρχουν, ενώ επιπλέον το Κεφαλόβρυσο με την «Μεταλλουργική» θα έχει και άλλο ρόλο.
Μείζον ζήτημα, εκτός από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, είναι για το Δήμαρχο Πωγωνίου και η ασφάλεια της περιοχής, αφού ο Δήμος είναι παραμεθόριος και όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λαθρομετανάστευση και όσα συνοδεύουν αυτή την ανοιχτή πληγή. Η παραμονή των συνοριοφυλάκων εκεί που ανήκουν, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης, είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σε ότι αφορά το προσωπικό του νέου Δήμου η έλλειψη αφορά κυρίως επιστημονικό και τεχνικό και με το οργανόγραμμα που θα συνταχθεί θα φανούν οι ελλείψεις και ανάλογα θα καλυφθούν με μετατάξεις ή με άλλο τρόπο.
Στο Δημαρχείο στο Καλπάκι υπάρχουν και οι χώροι και οι υποδομές για να αποτελέσει πραγματικά την «καρδιά» του νέου Δήμου, αλλά με τα Δημαρχεία στους άλλους Δήμους να παίζουν το ρόλο τους με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Σε αυτό θα συμβάλλουν και οι Αντιδήμαρχοι που θα οριστούν και θα είναι συνολικά πέντε. Και εκ του νόμου και επειδή είναι αναγκαίο, τα συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων θα έχουν ρόλο και αρμοδιότητες και δικό τους προϋπολογισμό και θα εισακούονται στη λήψη αποφάσεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Στα σχέδια για τον «Καλλικρατικό» Δήμο περιλαμβάνεται η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα και φυσικά η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και δη της Ιόνιας οδού. Ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί η προστασία με κάθε τρόπο του φυσικού περιβάλλοντος και η ανάδειξη των πολλών μνημείων του νέου Δήμου, σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη, στην οποία θα δοθεί βαρύτητα δεδομένου ότι η περιοχή έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να αποτελέσει τουριστικό προορισμό.