Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης του γάλακτος πάνω στις συσκευασίες

Φτάσαμε στο σημείο καταστροφής της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας στην Ελλάδα

«Ύστερα από συσκέψεις με όλους τους ενδιαφερόμενους, πάρθηκε η απόφαση, να επιβληθεί η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος πάνω στις συσκευασίες, για την προστασία του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι τους πρώτους μήνες του 2016 σημειώθηκε πτωτική πορεία στην τιμή του γάλακτος όσον αφορά τον παραγωγό, ενώ η τιμή στο ράφι για τους καταναλωτές και για τις οικογένειες παρέμεινε ίδια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι τιμές έπεσαν τόσο που οι γαλακτοπαραγωγοί, οι οποίοι μοχθούν 365 ημέρες, έφτασαν σε σημείο να σκέφτονται ακόμα και να θανατώσουν τα ζώα τους. Φτάσαμε ουσιαστικά στο σημείο καταστροφής της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας στην Ελλάδα».


Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε ότι η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία είναι η βάση της γαλακτοπαραγωγής και ότι οι μονάδες αυτών των περιφερειών ουσιαστικά προμηθεύουν τη γαλακτοβιομηχανία για την προώθηση του αγελαδινού γάλακτος στον καταναλωτή.
"Θεωρώ ότι αυτή η λογική που ενισχύει την ποιότητα, αλλά και τη γνώση του καταναλωτή, είναι αυτή η οποία στηρίζει την τιμή στο γάλα και δίνει τη δυνατότητα στις παραγωγικές μας μονάδες που έχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας να σταθούν στα πόδια τους και να επανέρχονται τα χαμόγελα για την τιμή του αγελαδινού γάλακτος για τον παραγωγό» πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης
«Είναι σωστό και δίκαιο» κατέληξε «να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι το γάλα προέρχεται από τη γειτονική γαλακτοπαραγωγική μονάδα στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, της Κ. Μακεδονίας και της Ξάνθης ή και να γνωρίζει ότι το γάλα έχει κάνει ένα ταξίδι μιας εβδομάδας από μια ξένη χώρα με συγκεκριμένες συνθήκες».