Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Προτάσεις του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας


Στη συστηματική προσπάθεια που καταβλήθηκε, από τις αρχές του 2010,  για τον εντοπισμό των κλεμμένων εικόνων και λοιπών θρησκευτικών κειμηλίων, τον επαναπατρισμό τους, αλλά και για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω λεηλασία των Ιερών Ναών και Μοναστηριών, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνεδρίαση της άτυπης ομάδας εργασίας της Unesco  για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στους Δελφούς.

 Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Περιφερειάρχης κλήθηκε να παραστεί και να απευθύνει τον εναρκτήριο χαιρετισμό με πρόσκληση της Γενικής Γραμματέως κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
Βασικό θέμα της συνεδρίασης της Άτυπης Ομάδος Εργασίας της Επικουρικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης του 1970 (Παρίσι) - στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από πολλές χώρες- ήταν η τυποποίηση των διαδικασιών κατάσχεσης πολιτιστικών αγαθών, δήλωσης- καταγραφής σε περίπτωση κλοπής τους και η παρουσίαση αποτελεσμάτων της διαβούλευσης με εκπροσώπους των αρχαιοπωλών, εμπόρων έργων τέχνης, οίκων δημοπρασιών.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η καταγραφή είναι το κύριο "μέσον" που μπορεί να μετριάσει ως ένα βαθμό την αρχαιοκαπηλία. "Αν όμως- υπογράμμισε - δεν εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο μέτρα για την αποτροπή των παράνομων εξαγωγών και μεταβιβάσεων της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών, τότε δεν θα καταφέρουμε να θέσουμε τέλος στη δράση των αρχαιοκαπήλων και  κυρίως να επαναφέρουμε τα κειμήλια στο χώρο τους".
Ο Περιφερειάρχης εξήρε τη συνεργασία που υπήρξε στο μεσοδιάστημα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛΑΣ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει γενικότερος συντονισμός και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Συγκεκριμένα είπε ότι η  Πολιτεία πρέπει να δείξει πιο γρήγορα αντανακλαστικά για τον εντοπισμό των δραστών, οι τοπικές κοινωνίες να δραστηριοποιηθούν τόσο για αποτροπή κλοπών, όσο και για φύλαξη σε ασφαλή μέρη των κειμηλίων και τέλος θα πρέπει να απονέμεται τάχιστα η Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις εντοπισμού αρχαιοκαπήλων.
"Η πρωτοβουλία που είχαμε πάρει το 2010, απέδειξε ότι αν υπάρξει σωστή οργάνωση, ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, νομική θωράκιση και μεράκι, μπορούν να περιοριστούν ακόμη και να μηδενιστούν τα κρούσματα ιεροσυλίας και αρχαιοκαπηλίας. Αν δράσουμε όλοι μαζί, θα έχουμε αποτελέσματα. Αν όχι, σε λίγα χρόνια θα μείνουν μόνο οι τοίχοι στα μοναστήρια και στις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα", κατέληξε.
Μετά τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη ακολούθησαν τοποθετήσεις- παρουσιάσεις για τον επαναπατρισμό κλεμμένων εικόνων από εκπροσώπους  της  Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού και του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη της Ομάδας, αναγνώρισαν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στον εντοπισμό των κλεμμένων εκκλησιαστικών θησαυρών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο, θεωρώντας  ότι αυτή αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τον τρόπο που μπορεί να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση η τοπική κοινωνία στην προστασία του πολιτιστικού της πλούτου.  


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr