Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Σειρά συναντήσεων της Μερόπης Τζούφη με θεσμικούς παράγοντες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες η Μερόπη Τζούφη βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ με θεσμικούς παράγοντες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στη συνάντηση που είχε με τον Πρύτανη, καθηγητή κ. Γιώργο Καψάλη, συζητήθηκαν μια σειρά τρεχόντων θεμάτων, όπως η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, με την ενοποίηση τριών υπαρχόντων τμημάτων  (Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) η οποία δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση, η βελτίωση του προγράμματος Σπουδών του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, οι ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, οι οικονομικές δυσκολίες του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παν/μίου, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα που δεν έχει θεσπίσει δίδακτρα, οι δυσκολίες που δημιουργούνται από τη μείωση της επιχορήγησης κατά 70% τα τελευταία πέντε χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές, καθώς και  συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα οξυμένων προβλημάτων σίτισης, στέγασης και θέρμανσης των φοιτητών και του προσωπικού.


Στη συνάντηση που είχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αντιπρύτανη, καθηγητή κ. Ανδρέα Φωτόπουλο, ενημερώθηκε για την πολύ σημαντική Πανευρωπαϊκή μελέτη στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο, για το SPECT. Συζητήθηκε ακόμη η αναγκαιότητα να ξεκινήσει η λειτουργία PET στην Ηπειρο στην προβλεπόμενη επέκταση του ΠΓΝΙ, αφού υπάρχει χωρική πρόβλεψη, αλλά και τεχνογνωσία, καθώς και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με στόχο υψηλής ποιότητας απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή, μέσω του δημοσίου συστήματος υγείας.
Στη συνάντηση με την Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, καθηγήτρια κα Τζαφλίδου Μαργαρίτα, συζητήθηκαν πλευρές του υπάρχοντος νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, που δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες των τμημάτων και της κοσμητείας, με συνακόλουθες επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου και τη διαδικασία εξέλιξης των μελών ΔΕΠ.
Όσον αφορά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής, κ. Μηνά Πασχόπουλο, η κα Τζούφη ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες των προέδρων των Ιατρικών Σχολών, ενώ διαπιστώθηκε συμφωνία με μια σειρά αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νόμο, η οποία αντιμετωπίζει με ωριμότητα και μετριοπάθεια τα ζητήματα, για τη σύνθεση των εκλεκτορικών, καθώς της αποσαφήνισης των καθηκόντων των τμημάτων και της κοσμητείας.
Ακόμα έγινε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα της Ιατρικής Σχολής, όπως  η ανάγκη διαμόρφωσης  κοινών προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, μεταξύ όλων των Ιατρικών Σχολών,  με ουσιαστική αξιολόγηση απο τους εκπαιδευόμενους, αλλά και  με χρηστό εξεταστικό σύστημα, οι διδακτικές δυσκολίες που υπάρχουν σε πολλά γνωστικά αντικείμενα λόγω μη προσλήψεων μελών ΔΕΠ και νέων επιστημόνων μέσω του Π.Δ. 407, οι δυσκολίες που δημιουργούνται σε υποδομές και εξοπλισμό από τη μείωση της χρηματοδότησης των τελευταίων χρόνων, καθώς και οι προσπάθειες που γίνονται για την ανεύρεση εναλλακτικών δυνατότητων χρηματοδότησης,
Από τη μεριά της η Μερόπη Τζούφη τόνισε τη θέση της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο, θεσμικό και οικονομικό, τα Δημόσια Πανεπιστήμια, ενημέρωσε για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και δεσμεύτηκε να συμβάλλει με τη θεσμική της ιδιότητα στην προώθηση τόσο των γενικότερων ζητημάτων του Πανεπιστημίου όσο και των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα.