Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι θέσεις για μια σειρά περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων του Μίλτου Μπούκα και της Ευτυχίας Βαϊμάκη

H Ευτυχία Βαϊμάκη Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος «Ήπειρος Ανατροπής» της Όλγας Γεροβασίλη και ο Μίλτος Μπούκας (Υποψ. Δημοτ. Σύμβουλος «Γιάννενα-Πολίτες για τη Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση Υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων

Ανταποκρινόμενοι στο προεκλογικό κάλεσμα του Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων γνωστοποιούν τις θέσεις τους για μια σειρά περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων όπως είχαν κατατεθεί
1. Ενέργεια
– Φρένο στην προοπτική των εξορύξεων υδρογονανθράκων που καταλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο της χωρικής ενότητας της Ηπείρου, μην αποκλείοντας και τη χρήση του σχιστόλιθου, χρήσεις ασύμβατες με το πράσινο προφίλ της περιοχής. Στόχος μας η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ από τα ορυκτά καύσιμα με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με αποκεντρωτικό  χαρακτήρα για νέες, πράσινες θέσεις εργασίας κα διάχυση της ωφέλειας στην κοινωνία!
– Αποκλεισμός Υδροηλεκτρικών Έργων άνω των 5 MW


– Φρένο στις αδειοδοτήσεις πάρκων Α/Γεννητριών σε ορεινούς όγκους
– Μετατροπή όλων των δημόσιων και βιομηχανικών κτιρίων σε ενεργειακά αυτόνομα και βιοκλιματικά (εντός 5ετίας), προώθηση και χρήση «πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, κριτήριο για επιδοτήσεις»
2. Μεταφορές
■ Σιδηροδρομική Εγνατία: Ένταξη στα διευρωπαϊκά δίκτυα (ως συνδιασμένες μεταφορές)
Έναρξη έργων σύνδεση Ηπείρου εντός 5ετίας
■ Προαστιακοί σιδ/μοι: Σχέδιο δράσης για σύνδεση όλων των μεγάλων πόλεων-κωμοπόλεων εντός 5ετίας
■ Τραμ-Ποδηλατόδρομοι: Εγκατάσταση στα 4 αστικά κέντρα εντός 5ετίας, προμήθεια ηλεκτρικών ΜΜΜ
3.Χωροταξικός σχεδιασμός-Απομεγέθυνση
■ Να ανακηρυχθεί η Ήπειρος σε «Πράσινη Περιφέρεια»
■ Στήριξη μικρο-αλληλέγγυας οικονομίας, δίκτυα καταναλωτών-παραγωγών, δίκαια τράπεζα.
■ Περιοχές Natura και ιστορικά μνημεία: Σύνδεση με όλους τους παραγωγικούς τομείς (ιδιαίτερα πρωτογενή-τουρισμό)
■ Εθνικά Πάρκα: να θεσμοθετηθούν με Π.Δ., να θεσμοθετηθεί και ο «Γράμμος-Πωγώνι» με το Νέο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Περιστερίου
■ Μνημεία UNESCO: να ενταχθούν το Ζαγόρι-Δωδώνη
■ Επανεξέταση «προγράμματος Πίνδος»: καμία άσκοπη νέα διάνοιξη δρόμων σε ορεινούς όγκους όχι απόληψη αδρανών υλικών από κοίτες ποταμών
■ Σύνταξη Σχεδίου Δράσης για την προστασία της βιοποικιλότητας Ηπείρου, εφαρμογή εντός 5ετίας για τα απειλούμενα είδη του Κόκκινου Βιβλίου.
■ Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης
■ Φρένο στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό
■ Προστασία των αιγιαλών από τα ανεξέλεγκτα επιχειρηματικά συμφέροντα που προωθεί ο καινούριος νόμος πλαίσιο
■ Εξυγίανση της ποιότητας της ατμόσφαιρας του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από τα επικίνδυνα μικροσωματίδια ΡΜ10, ΡΜ2,5 και το χειμερινό φαινόμενο της αιθαλομίχλης ΡΜ1
■ Εφαρμογή του ρυθμιστικού σχεδίου των 4 πόλεων βάση της πολυκεντρικής συγκρότησης
■ Προστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δημόσιας ασφάλειας, της κοινής ωφέλειας για βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη (βλ. κακά παραδείγματα κατακρεουργημένου αστικού ιστού Κενάν Μεσαρέ, Βογιάννου, Γεννηματά στα Ιωάννινα)
■ Προστασία ιστορικών κέντρων, πεζοδρομήσεις
■ Χώροι υποδοχής και καταλύματα μεταναστών
■ Εφαρμογή σχεδίου δράσης για «μηδενικά σκουπίδια»  εντός 10ετίας, προώθηση μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης όλων των υλικών (μπάζα, οργανικά κτλ).
4.Υδάτινοι Πόροι
α) Ειδικότερα
Λίμνη Ιωαννίνων: να υπάρξει πολιτική βούληση για προστασία της από τοπικά –και μη– συμφέροντα: καταπατήσεις, ποδηλατόδρομος, στίβος θαλασσίου σκι, αλλαγής χρήσεως γης (μεγάλα ξενοδοχεία). Αναγκαιότητα άμεσης ψήφισης του Προεδρικού Διατάγματος προκειμένου να αποφευχθούν οι ασύμβατες δραστηριότητες χρήσεις. Μελέτη εξυγίανσης πυθμένα. Απορρύπανση από τα επικίνδυνα κυανοβακτήρια (ηπατοτοξικά) και απαγόρευση των δραστηριοτήτων αναψυχής.
Καλαμάς: σχέδιο απορρύπανσης και εντοπισμός των ρυπογόνων χρήσεων. Εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία 2000/60 για τα νερά. Προστασία του «Δέλτα» του ποταμού που αποτελείται από 16 τύπους οικοτόπων. Οι 14 από αυτούς συμπεριλαμβάνονται στην Οδηγία 92/43/ΕΕ, ενώ ο οικότοπος «λιμνοθάλασσες» είναι προτεραιότητας.
Άραχθος: προστασία του ποταμού Αράχθου από την επιχειρούμενη από το ΥΠΕΚΑ έγκριση της κατασκευής του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στην θέση «Άγιος Νικόλαος» που επιχειρείται να επανέλθει. Προστασία του Γεφυριού της Πλάκας.
Αώος: Εναντίωση στην εκτροπή και στα καταστροφικά φράγματα μέσα στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου και σε περιοχές Natura 2000. Κάθε παρέμβαση στην περιοχή πρέπει να είναι συμβατή με τις ανάγκες προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου.
Λούρος: Προστασία από τις αρνητικές επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών
με αποτελεσματικούς ελέγχους και συμμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αξιοποίηση των πολύτιμων υδατικών μας πόρων.
Αμβρακικός: Απορρύπανση της ιχθυολεκάνης του Αμβρακικού, ουσιαστική προστασία από τις ιχθυοκαλλιέργειες, τις δεξαμενές πετρελαίου και τις ανοξικές συνθήκες με την δημιουργία οργανικής λάσπης
β) Γενικότερα
■ όχι στις μεταφορές νερού
■ προστασία/αποκατάσταση μικρών υγροτόπων του λεκανοπεδίου
■ επανεξέταση των αδειών των ιδιωτικών εταιρειών εμφιάλωσης (για υπεράντληση)
■ προστασία του νερού ως αγαθό δημόσιου συμφέροντος

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014