Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η τέλεση πανευρωπαϊκών αγώνων θαλασσίου σκι στον καλαμιώνα Αμφιθέας, θα σήμαινε την ανάλωση ενός από τα πιο πολύτιμα φυσικά κεφάλαια της Παμβώτιδας.

Γράφει ο Μπούκας Μίλτος

Η καταγγελία που συνυπογράψαμε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, η Ορνιθολογική Εταιρεία και οι Οικολόγοι Πράσινοι και απευθύνουμε στο ΥΠΕΚΑ είναι η απάντηση στον αυταρχισμό της Δημοτικής Αρχής και στον «εμπαιγμό»  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η δημαγωγική εκτόξευση του θέματος από τον Δήμαρχο το προηγούμενο διάστημα και ο προσχηματικός παραλογισμός περί αξιοποίησης των υδατικών πόρων με «βαφτιζόμενο» έργο κοπής καλαμιώνα προστασία-συντήρηση οικοσυστημάτων(;) από την πλευρά της Διοίκησης δεν ήταν αρκετά στη δημιουργία «τετελεσμένων»  σ’  ένα πασίδηλα καταστροφικό έργο… Η δημιουργία πίστας θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα, για την τέλεση των πανευρωπαϊκών αγώνων θα σήμαινε την ανάλωση ενός από τα πιο πολύτιμα φυσικά κεφάλαια της Παμβώτιδας.
Η αποδοκιμασία του παράνομου έργου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου των Οικολόγων Πράσινων, πέρασε στα «ψιλά» καθώς υιοθετήθηκαν τακτικές που πλήττουν την θεσμική ακεραιότητα και την πολιτική αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης, καθιστώντας την έννοια της περιβαλλοντικής νομιμότητας «κενό γράμμα»!
 
Το νομικό περιεχόμενο της καταγγελίας και ο άξονας πάνω στο οποίο κινείται δεν ήταν άγνωστος στην Δημοτική Αρχή και στους νομικούς της συμβούλους. Προσωπικά είχα δημοσιοποιήσει προ τετραμήνου στο νομικό επιτελείο του Δήμου, πως η κοπή καλαμιώνων συνιστά «εγκληματική» πράξη κατά του περιβάλλοντος επικαλούμενος τον Νόμο 4042/ΦΕΚ 24/Α 13-2-2012, περί ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία της Ε.Ε. και προβλέποντας αυστηρές κυρώσεις.
Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως θα χειριστεί η δημοτική αρχή το ενδεχόμενο της καταδίκης, της απόδοσης ευθυνών, των προστίμων και της φυσικής αποκατάστασης του οικοσυστήματος. Αφ’ ενός με ποιο τρόπο θα αναδιπλωθεί στις δηλώσεις περί αναρμόδιων αντιδρούντων (!), χωρίς νομικό έρεισμα…, μη θεσμικών οργάνων… με έωλα επιχειρήματα που θα κάνουν «σκόνη» οι νομικοί της εκπρόσωποι, ή άλλως οι επιστήμονες που θα κάνουν κάποιους «να χάσουν τον ύπνο τους» (sic). Αφ’  ετέρου, αν η επενδεδυμένη με την απόλυτη βεβαιότητα-φαραωνική επιχείρηση εκσκαφής 800 μ. x 80 μ. = 64.000 m2 αγωνιστικού χώρου, για την διοργάνωση αγώνων θαλασσίου σκι στο εν λόγω σημείο καταρρεύσει τελικά, πολλώ δε μάλλον εάν επιβληθούν τα αυστηρά πρόστιμα που αναλογούν σε περίπτωση ανεπανόρθωτης βλάβης, όπως στον προστατευόμενο υγροβιότοπο ευρωπαϊκής και εθνικής σημασίας για την ενδημική και μεταναστευτική πανίδα, στην Αμφιθέα;
Ποιος θα ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ;
Ο χαμένος χρόνος, ο Φιλανδός εκπαιδευτής, οι εργασίες των υπαλλήλων του Δήμου, ο βυθοκόρος της Περιφέρειας, τα κόστη εν ολίγοις ποιον θα επιβαρύνουν, σε μια εποχή κρίσης και που ο Δήμος κλυδωνίζεται από οικονομικά σκάνδαλα;  - Τον Γιαννιώτη πολίτη; 
Η μη τέλεση των Πανευρωπαϊκών αγώνων θα παρατεθεί από τον Δήμο ως χαμένη ευκαιρία μεγάλης προβολής και διοργάνωσης για τα εκατοντάχρονα ελευθέρια της πόλης, ως έλλειψη «προσόδων» για την τόνωση της αγοράς και της τοπικής ξενοδοχίας. Δεν είμασταν ποτέ αντίθετοι σε όποια διοργάνωση αγώνων όχι όμως στην Αμφιθέα (Ζώνη Ειδικής Προστασίας). Δεν έχουμε αντίρρηση να διεξαχθούν όπου τελούνταν και κατά το παρελθόν, στις προϋπάρχουσες θέσεις με υποδομή κερκίδων, σε λιμνοπούλα, και στο «12», εφ’ όσον δεν συντρέχουν οι κίνδυνοι που έχω αναπτύξει, για την δημόσια υγεία των αθλητών από την έκθεσή τους στα κυανοβακτήρια (μικροκυστίνες) της λίμνης. Η υψηλή τοξικότητα των θερινών μηνών (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβρη) από μετρήσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κατέγραψαν ευρήματα της τάξης του 90-99% (τοξικότητα) που συνιστούν για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υψηλή έκθεση και απειλή για δραστηριότητες αναψυχής.
22-5-2013
Μπούκας Μίλτος