Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Διοικητικός Απολογισμός του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες, μέλη της Ηπειρωτικής Αποδημίας.

'Όπως σας έχει γνωστοποιηθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Σ.Ε., έχει προκηρύξει Αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση την 31η Μαρτίου 2013, ημέρα Κυριακή και εκλογές την 1 Απριλίου 2013, ημέρα Δευτέρα, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, Ομόνοια Αθήνα. Εν όψει αυτής, σας αποστέλλουμε περιληπτικό απολογισμό της δράσης μας που τυπικά αφορά μόνο τη χρονιά που πέρασε, γιατί προηγήθηκαν οι απολογισμοί το 2011 και το 2012, αλλά υποχρεωτικά εκτείνεται σε όλη τη θητεία, με την παράκληση να συζητηθεί στα διοικητικά σας συμβούλια, έτσι ώστε οι αντιπρόσωποι σας, να έρθουν προετοιμασμένοι και εξουσιοδοτημένοι για την ψήφιση ή απόρριψη των πεπραγμένων μας και να μπορέσουν να συμβάλουν με τις ομιλίες τους στην ανάπτυξη γενικότερα του προβληματισμού.

Απολογισμός Δράσης του Δ.Σ. της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ περιόδου ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010 -ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες .
Είναι γεγονός πως ζούμε σε μια εποχή πρωτόγνωρης και βαθύτατης οικονομικής κρίσης που έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και που έχει ανατρέψει τρόπους ζωής και συνήθειες χρόνων. Η κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και κυρίως η ανεργία που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, δεν άφησαν ανεπηρέαστη όχι μόνο την οργάνωσή μας, αλλά όλους μας. Αυτές οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όπως και η ανυπαρξία σχετικής κρατικής επιχορήγησης, μιας και η Συνομοσπονδία μας στερείται οικονομικής αυτοδυναμίας, ανέτρεπαν κάθε φορά την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό του Δ.Σ. για πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτιστικού κυρίως ενδιαφέροντος. Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στους σκοπούς που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις. Σήμερα τα προβλήματα της αποδημίας και της γενέτειρας είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα των περασμένων δεκαετιών. Το Δ.Σ. της ΠΣΕ, οι αδελφότητες, οι ενώσεις και οι Ομοσπονδίες, θα πρέπει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους και να εντείνουν τη δράση τους στα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα το ΔΣ, να ολοκληρώσει την διαδικασία επαφής του με τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, έτσι ώστε και η αμφίδρομη σχέση να εξασφαλιστεί και τα μέλη μας να γίνουν κοινωνοί της σημερινής πραγματικότητας και να δραστηριοποιηθούν και αυτά συλλογικά και αγωνιστικά προς την ίδια κατεύθυνση.
Σεις θα κρίνετε το έργο μας αν ήταν θετικό ή αρνητικό, αν είχε ποιοτικά χαρακτηριστικά ή όχι, αν συνέβαλε στην πολυπόθητη ανάπτυξη ή όχι, αν σίγησε σε κεντρικές επιλογές που κινήθηκαν ενάντια στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών της αποδημίας και της γενέτειρας, ή όχι. Εμείς θέτουμε υπόψη σας περιληπτικό απολογισμό της δράσης μας για τη θητεία που πέρασε και περιμένουμε τη δική σας κρίση, τις δικές σας απόψεις και θέσεις.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένας από τους τρείς κύριους άξονες δραστηριοτήτων, όπου αναλίσκεται η ΠΣΕ αποτελεί και το αμέριστο ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη της Ηπείρου και τη βελτίωση της θέσης της στη σχετική κλίμακα των Ευρωπαϊκών περιφερειών. Είναι γεγονός πως την ανάπτυξη της Ηπείρου δεν μπορούμε να την δούμε ξεκομμένη από την προστασία του περιβάλλοντος και των απείρου κάλλους τοπίων της, τη διάσωση και προβολή τόσο των αρχαιολογικών της χώρων, όσο και των ιστορικών της μνημείων. Ανάπτυξη χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων δεν είναι μόνο στρεβλή είναι και επικίνδυνη. Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. ασχολήθηκε με τα παρακάτω θέματα:

1. ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ
Συνήλθε στις 20/7/2010 και στις 7/12/2010 το Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ και εξέδωσε ψηφίσματα με τα οποία απαιτούσε από την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει αλλαγή του Συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ γιατί πέραν του ότι είναι δημιούργημα των κτηνοτρόφων, πρωτίστως είναι κερδοφόρα επιχείρηση, ασκεί παρεμβατική πολιτική προσφέροντας καλές τιμές στους κτηνοτρόφους ενάντια στα Καρτέλ και συμβάλλει θετικά στη διατροφική αλυσίδα με τα παγκοσμίου φήμης υγιεινά γαλακτοκομικά της προϊόντα. Στην ίδια τροχιά κινήθηκε το Δ.Σ. και το 2011. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ συμμετείχε, συμπαραστάθηκε και χαιρέτησε σε συγκέντρωση των κτηνοτρόφων και του σωματείου εργαζομένων της βιομηχανίας που έγινε στην Αθήνα στις 12 Ιουνίου 2011 αλλά και σε μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου στα Γιάννινα στον προαύλιο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας στις 3 Αυγούστου 2011. Για δε το 2012 δεν ήταν λίγες οι συνεντεύξεις συμπαράστασης που έδωσαν μέλη του Προεδρείου της ΠΣΕ σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σε έγγραφες διαμαρτυρίες προς τον αρμόδιο Υπουργό για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης. Στις 11/10/2012 το Δ.Σ. βλέποντας τη δρομολόγηση των εξελίξεων για ξεπούλημα και ουσιαστικά χάρισμα της γαλακτοβιομηχανίας ασχολήθηκε ξανά με το θέμα, εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο οποίο ζητούσε την ανάκληση της πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησης περί ιδιωτικοποίησης και συνακόλουθα την ακύρωση του διαγωνισμού, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της. Τα επιχείρια της πολιτικής αυτής, ήδη είναι δυστυχώς ορατά για τους κτηνοτρόφους.

2. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το Δ.Σ. μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις με αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου και της ΔΕΠΑ, ασχολήθηκε σε ειδική συνεδρίαση στις 14 Απριλίου 2011 με το μεγάλο θέμα της έλευσης και διανομής φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Όταν από τα πρακτικά της Βουλής διαπιστώσαμε ότι το θέμα της διανομής του φυσικού αερίου στην Ήπειρο παραπέμπεται στις καλένδες, αντιδράσαμε αμέσως και με απόφασή μας την οποία γνωστοποιήσαμε στο αρμόδιο Υπουργείο, στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και σε όλους τους Ηπειρώτες βουλευτές διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα και έτσι αναγκάσαμε το αρμόδιο Υπουργείο να προκηρύξει την ΕΠΑ Ηπείρου.

3. ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Για το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης του Αμβρακικού, που λόγω της μαύρης λάσπης και της έλλειψης οξυγόνου σε βάθος 30 μέτρων όπου δε υφίσταται ζωή, το Δ.Σ. συμμετείχε στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε τον Μάϊο του 2010 στην Άρτα, όπου ανέπτυξε τις θέσεις της ΠΣΕ και προ πάντων την απορρύπανση του Αμβρακικού. Με την αξιοποίηση δε του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πολυτεχνείου Πατρών σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση το Δ.Σ. πραγματοποίησε προημερίδες στην Πρέβεζα, Άρτα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα στις 13, 14 και 15 Μαΐου 2011 με κατεύθυνση να καταστεί ο Αμβρακικός ξανά πηγή πλούτου που θα κρατήσει τον πληθυσμό στον τόπο του και θα συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής αλλά και γενικότερα της Εθνικής Οικονομίας. Δυστυχώς τα οικονομικά μας δεν μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε και ημερίδα στην Αθήνα, είναι μια εκκρεμότητα που θα πρέπει το νέο Δ.Σ. να την φέρει σε πέρας.

4. ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΛΑΜΑ
Παρέμβαση έκανε το Δ.Σ. στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στις 23 και 24 Ιουνίου 2011 από τον φορέα διαχείρισης, όπου ανέλυσε τις αιτίες ρύπανσης και υπεραμύνθηκε της εφαρμογής ενός ελάχιστου παρεμβάσεων που έχει προτείνει το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ως προς τον καθαρισμό της τάφρου Λαψίστας, θέτοντας ταυτόχρονα και την επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων καθώς και στον συνεχή και αδιάκοπο έλεγχο των βιομηχανιών της περιοχής, αλλά και στην στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μετεγκατασταθούν για να μη συνεχίσουν να ρυπαίνουν τον Καλαμά. Με συνεντεύξεις μελών του Δ.Σ. συνεχίστηκε η προβολή των θέσεων του Δ.Σ. και το 2012, κατά το καλοκαίρι του οποίου συμπαρασταθήκαμε στην ομάδα πρωτοβουλίας που κατάθεσε μήνυση εναντίον αγνώστων που ρυπαίνουν τον Καλαμά.

5. ΦΡΑΓΜΑ ΑΡΑΧΘΟΥ
Το Γενάρη του 2012 οι κάτοικοι του ορεινού όγκου Τζουμέρκων βρέθηκαν σε αναστάτωση και αναβρασμό γιατί η τότε Κυβέρνηση επανέφερε στην επικαιρότητα την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Το Δ.Σ. συνεδρίασε αμέσως και έστειλε τηλεγράφημα διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, οργάνωσε δε με την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών κοινή συνέντευξη τύπου, αντιπροσωπεία του Προεδρείου επισκέφθηκε στη Βουλή όλους τους Βουλευτές της Ηπείρου καθώς και τον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου, γνωστοποίησε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας μας και ζητήσαμε την απόσυρση των διατάξεων αυτών που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξομοιώνουν τα μεγάλα Η/Φ με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μετά την άρνηση του Υπουργού να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις, αποστείλαμε μακροσκελή και εμπεριστατωμένη επιστολή προς όλους τους Ηπειρώτες Βουλευτές, προς τις Κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και προς την Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία ανατρέπομε κατά νομικό τρόπο την επιχειρηματολογία του κ. Υπουργού και καλούμε τους Βουλευτές να επιμείνουν στην απόσυρση των διατάξεων και κατά πάσα περίπτωση στην καταψήφισή του. Δυστυχώς το καλοκαίρι του 2012 επανήλθε το θέμα στην επικαιρότητα αλλά μετά από την απόσυρση του ενδιαφέροντος από την ενδιαφερόμενη εταιρεία το θέμα έχει παγώσει, ωστόσο όμως ο κίνδυνος είναι ανά πάσα στιγμή υπαρκτός.

6. ΑΩΟΣ
Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 11/10/2012 με ομόφωνη απόφασή του, εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεση του στη μεθοδευόμενη μερική εκτροπή του Αώου, όπως αυτή περιγράφεται στο προσχέδιο
Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου υπό τον τίτλο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση νερού και υδροηλεκτρική εκμετάλλευση».

7. ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
 Πολλές φορές εκφράσαμε την ανησυχία, την αγωνία και την έντονη διαμαρτυρία μας προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών σχετικά με την τελμάτωση της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ. Παρά το ότι το έργο αυτό έχει εξαγγελθεί από το 2006 με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2013 δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία ως προς την αναγγελθείσα από την πλευρά της Κυβέρνησης, τροποποίηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες με αποτέλεσμα η ιδιαίτερη Πατρίδα μας να παραμένει συγκοινωνιακά αποκομμένη και να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση ύφεσης. Σε τελευταία συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Καλογιάννη στις 26/2/2013, μας αναλύθηκε το πολύπλοκο της διαδικασίας απεμπλοκής του έργου και ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου οι διαδικασίες απεμπλοκής θα έχουν αποπερατωθεί. Βεβαίως και στο θέμα αυτό παραμένει η πολλαπλώς ψηφισμένη θέση μας, ότι δε δεχόμαστε διόδια και τέλη στις εθνικές οδούς.

8. ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Στις 27/4/2012 το Δ.Σ ασχολήθηκε με το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών και ομόφωνα εξέδωσε προς τούτο σχετικό ψήφισμα, δυνάμει του οποίου αντιτάχθηκε στη δημιουργία τους στην Ήπειρο για τον λόγο ότι με τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου (3986/2011) ψηφίστηκε ο θεσμός της επιφάνειας δυνάμει της οποίας η γη ακόμα και η ιδιωτική ανήκει στο Δημόσιο το οποίο μπορεί να την παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή για 5-100 χρόνια ο οποίος επεμβαίνει στην περιοχή αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, έστω κι αν αυτό προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις. Επ΄ αυτών δε, ισχύει μειωμένος φορολογικός συντελεστής στα κέρδη 8%-9%, απαλλαγή από κάθε δασμό, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης, μεταφορά εργαζομένων από ξένες χώρες και εργασία με μισθούς πείνας, εξαγωγή κεφαλαίων και πάνω απ΄ όλα χτύπημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Το Δ.Σ. συμμετείχε με αντιπρόσωπό του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου που πραγματοποιήθηκε στις 27/12/2012 και με ενάργεια και σαφήνεια κατάθεσε τις απόψεις της Πανηπειρωτικής. Ομοίως αντιπρόσωπος του Δ.Σ συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρία της Επιτροπής Αγώνα που έχει δημιουργηθεί και που πραγματοποίησε συγκέντρωση τον Φεβρουάριο του 2013 στο Πωγώνι. Για το θέμα αυτό το Δ.Σ. επειδή το θεωρεί πολύ σοβαρό, έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στα Γιάννινα ημερίδα τον Απρίλιο 2013 ,στην οποία θα μιλήσουν ειδικοί γνώστες του θέματος, και στην οποία θα κληθούν και οι υποστηρικτές της αντίθετης άποψης.

9.ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Το ζήτημα της διαχείρισης των κληροδοτημάτων αποτελεί επί 10ετίες δυσχερέστατο πρόβλημα. Μετά το πόρισμα-καταπέλτης ως προς τη διαχείριση και την αδιαφάνεια αυτών, του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία συνέταξε πόρισμα, το οποίο και απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, από τον οποίο και το πήραμε. Υποβάλλαμε εγγράφως τις θέσεις μας στον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος της βρήκε άκρως ενδιαφέρουσες. Από πολύ κοντά παρακολουθούμε το θέμα και πιέζουμε προς την κατεύθυνση να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη βουλή προς ψήφιση. Προς την υλοποίηση του σκοπού αυτού αντιπροσωπεία του Δ.Σ είχε συνάντηση στις 5/10/2012 με τον Πρόεδρο της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κ. Αντώνη Μπέζα, από τον οποίο ζήτησε την παρέμβει ώστε να ενσωματωθούν οι θέσεις της ΠΣΕ στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

10.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Η δημιουργία της Ηπειρωτικής Στέγης αποτελεί όραμα και διεκδίκηση δεκαετιών της Ηπειρώτικης Αποδημίας. Μετά από έντονες πιέσεις, παραστάσεις και διαμαρτυρίες των προηγούμενων διοικήσεων, το 1998 με το υπ΄ αριθ. 312108/15-9-1998 παραχωρητήριο της ΚΕΔ μας παραχωρήθηκε κατά χρήση από την ως άνω εταιρεία τμήμα έκτασης 4.224, 51 τ.μ. του ΒΚ 30χ-31χ δημοσίου ακινήτου το οποίο είναι οικοπεδική έκταση στη θέση Ν.Φιλοθέη -Καλογρέζα του Δήμου Αμαρουσίου. Το παραπάνω παραχωρητήριο τροποποιήθηκε με το από 28/2/2008 νέο παραχωρητήριο με το οποίο παραχωρείται στην Πανηπειρωτική η χρήση τμήματος 3.841,63 τ.μ. Το αντάλλαγμα της χρήσης είχε αρχικά καθοριστεί στο ποσό των 50.000.000 δρχ, εν συνεχεία μειώθηκε σε 35.000.000 δρχ. και ακολούθως στα 15.000.000 δρχ το οποίο έχει καταβληθεί εξ ολοκλήρου. Όμως ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος», με τις από 30/6/2001 και 10/1/2000 αντίστοιχες αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, ζητούσαν: α) την ακύρωση της 119/96 απόφασης του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών β) την ακύρωση της υπ΄ αριθ. 22474/13-9-96 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας που ενέκρινε την απόφαση του ως άνω Ταμείου γ) την ακύρωση της υπ΄ αριθ. 122962/19-9-1996β απόφασης του Υπουργού Οικονομικών , Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας δ) την ακύρωση του από 15/9/1998 παραχωρητηρίου της ΚΕΔ.Το ΣτΕ με τις υπ΄ αριθ.2592/2010 και 2593/2010 αποφάσεις του που δημοσιεύτηκαν στις 17/5/2011 έκανε δεκτές τις παραπάνω αιτήσεις ακυρώσεως. . Το Δ.Σ. μόλις πληροφορήθηκε την έκβαση της υπόθεσης, συγκλήθηκε άμεσα στις 8/6/2011 και ανάθεσε το θέμα σε επιτροπή νομικών η οποία συνήλθε στις 5/7/2011 με την παρουσία και των πρώην προέδρων της ΠΣΕ. Τελικά μετά από πολλή μελέτη ιδιαίτερα από τον συμπατριώτη μας δικηγόρο Μιχάλη Μαρτσέκη και αφού λήφθηκαν υπόψη τα έγγραφα του Υπουργείου Γεωργίας που αναγνωρίζουν ως αποκλειστικό κύριο του ακινήτου το Ελληνικό Δημόσιο και το γεγονός ότι στο αρμόδιο υποθ/κειο είναι καταγεγραμμένο ως ακίνητο του Δημοσίου, καταλήχθηκε να αποσταλεί επιστολή στην ΚΕΔ και να ζητείται η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας με προσδιορισμό της παραχωρηθείσας έκτασης και η παράδοση σε μας της διακεκριμένης πλέον κάθετης ιδιοκτησίας. Η επιστολή αυτή εστάλη στις 17/11/2011, κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου και αναμένουμε πλέον απάντηση. Παρά τη διαδικασία αυτή και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία η ΠΣΕ δεν παραιτείται από το αίτημα για παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα του οικοπέδου από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και σε όλες τις συναντήσεις ανέλυσε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και ζήτησε από αυτόν την ικανοποίηση του αιτήματος. Στις 11/3/2013 ο Πρόεδρος με το Γεν. Γραμματέα, είχαν συνάντηση με τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ (διάδοχο της ΚΕΔ) Γρηγόριο Δούνη, ο οποίος δεσμεύτηκε για νέο, σωστό παραχωρητήριο και έδωσε εντολή για σύνταξη του νέου συμβολαίου με όρους σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας. Το Δ.Σ. πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

11. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Το Δ.Σ στις 11/10/2012 διαπιστώνοντας ότι οι φτωχοί γίνονται και κάθε μέρα γίνονται και περισσότεροι, οι απολύσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, η ανεργία μεγαλώνει, αποφάσισε τη δημιουργία δικτύου Πανηπειρωτικής αλληλεγγύης και προς τούτο συγκάλεσε συνάντηση με τις Ομοσπονδίες έτσι ώστε το δίκτυο να επεκταθεί και στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις μας με ομάδες στήριξης από δικηγόρους, γιατρούς κλ.π. και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει να εργάζεται.

12.ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
To Δ.Σ στις 20/12/2012 με ομόφωνη απόφασή του καταδίκασε τις πρόσφατες δηλώσεις Μπερίσα περί επέκτασης των συνόρων της Αλβανίας μέχρι και Πρέβεζα, όπως επίσης και την χαλκευμένη απογραφή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Συμπαραστάθηκε δε, και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα σχετικά με την περικοπή από τον ΟΓΑ του προνοιακού επιδόματος των απόμαχων Βορειοηπειρωτών.

13. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ο τομέας αυτός θα αναπτυχθεί με κάθε λεπτομέρεια στον οικονομικό απολογισμό. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι και αυτά τα νοικοκυρέψαμε. Πέρα από το ότι μειώσαμε τον μισθό της γραμματέως, προσαρμόζοντας αυτόν στο ωράριο λειτουργίας της , καταργήσαμε ως πλεονάζουσες δύο τηλεφωνικές γραμμές , μειώσαμε τα τηλεφωνικά τέλη μέσω προγραμμάτων και κυρίως καταργήσαμε τις υπερωρίες του Θυρωρού κατά τα Σαββατοκύριακα. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα λειτουργικά μας έξοδα μηνιαίως κατά χίλια (1.000) ευρώ. Βεβαίως απευθυνθήκαμε με σοβαρότητα και με πλήρη φάκελο και σε ιδιωτικούς φορείς από τους οποίους βρήκαμε ανταπόκριση, αυτό όμως δε σημαίνει ως φορέας παραγωγής πολιτισμού, ότι πρέπει να απεμπολήσουμε τη διεκδίκηση χρημάτων μέσω του αρμόδιου Υπουργείου.

14. ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Δεν είναι ήσσονος σημασίας και οι λοιπές παρεμβάσεις μας όπως η κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου μας και τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, για τη λειτουργία του τελωνείου Δρυμάδων, για την επιχορήγηση του εισιτηρίου των επιβατών των παρακαλαμίων Κοινοτήτων μέσω ΚΤΕΛ, για την κατάργηση του χαρατσιού γενικά και ιδιαίτερα στις ιδιοκτησίες των μελών μας, για την κατάργηση της ατέλειας των εφημερίδων των μελών μας , για την ενίσχυση της συνοριοφύλαξης, για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος αυτιστικών παιδιών Ζίτσας, για την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Και όλα τα παραπάνω με συλλογική επεξεργασία κάτω από την απόλυτη εφαρμογή των αρχών της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικής εκπροσώπησης εις το διοικητικό συμβούλιο.

15. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012-2013
Ο απολογισμός της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε. για την περίοδο 2012-2013 έρχεται να ολοκληρώσει τον συνολικότερο απολογισμό για την τριετία της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ.. Μια τριετία που χαρακτηρίζεται: από τη συχνή, τακτική και διαρκώς πιο μαζική και συλλογική λειτουργία της Πολιτιστικής Επιτροπής από την ποιοτική αναβάθμιση της κορυφαίας εκδήλωσης της Π.Σ.Ε. κάθε χρόνο, της «ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ», με την εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων που συνέβαλαν στη μερική ανανέωσή της από τη συνολικότερη εισαγωγή νέων στοιχείων στην πολιτιστική δράση της Π.Σ.Ε, ανάμεσά τους, η δημιουργία του πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ» που για δύο καλοκαίρια διέτρεξε την Ήπειρο θεμελιώνοντας ένα θεσμό μακράς πνοής και διασυνοριακού χαρακτήρα, το ετήσιο αντάμωμα στις αρχές κάθε καλοκαιριού με την εκδήλωση με χαρακτήρα πολυθεάματος «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ» στο Θέατρο Πέτρας και οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ» που ήρθαν να ανανεώσουν το περιεχόμενο της «ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ», πέρυσι με τους Κρήτες και φέτος με τους Πόντιους από ξεχωριστές εκδηλώσεις μακριά από την Αθήνα, ανάμεσά τους η εκδήλωση για τους δεσμούς Ηπειρωτών και Κρητών στο Φραγκοκάστελλο της Κρήτης τον Ιούνιο του 2010 και η εκδήλωση για τα 400 χρόνια από την Επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου, τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Από την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί στη διάρκεια της θητείας του παρελθόντος Δ.Σ. στην Παλαιά Βουλή, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τους Ηπειρώτες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Από τη σταθερή και γόνιμη λειτουργία της Παραδοσιακής Χορωδίας της Π.Σ.Ε. που στηρίζει με τη συμμετοχή της το σύνολο των εκδηλώσεών μας αλλά και εκπροσωπεί επάξια την Π.Σ.Ε. σε άλλες εκδηλώσεις στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα Από τη δημιουργία Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού που από τον Νοέμβριο του 2012 λειτουργεί τακτικά, συνθέτοντας τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας και εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον. Από τη συμβολή της στην αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης της Π.Σ.Ε. μέσα από το πρόγραμα δράσης του ΥΠ.ΠΟ. και χορηγιών για τις εκδηλώσεις. Η χρονιά που σήμερα απολογίζουμε ξεκίνησε με την πολύμηνη προετοιμασία της τρίτης διοργάνωσης του πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ».. Παρά την έγκαιρη προετοιμασία και παρά το πλούσιο πρόγραμμα που είχε διαμορφωθεί, οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, λίγες μόλις μέρες πριν τη διοργάνωσή τους. Η αιτία της ματαίωσης δεν είναι άλλη από τον οικονομικό προκρούστη που δοκιμάζει σκληρά συνολικότερα τη ζωή μας. Από τη μια, το Υπουργείο Πολιτισμού ακόμα και τώρα που μιλάμε δεν έχει εγκρίνει επιχορηγήσεις πολιτιστικών δράσεων για το 2012 (!), από την άλλη οι Δήμοι πολύ λίγο μπόρεσαν να στηρίξουν τη φετινή διοργάνωση, η αναζήτηση χορηγών απέβηκε άκαρπη ενώ το Ταμείο της Π.Σ.Ε., όταν λήφθηκε η απόφαση της ματαίωσης, ήταν ήδη οριακά αρνητικό, με προοπτικές πολύ χειρότερης επιδείνωσης και άμεσης αδυναμίας ανταπόκρισης της Π.Σ.Ε ακόμη και σε πάγιες ανάγκες λειτουργίας. Κάτω από το βάρος όλων αυτών των απαγορευτικών οικονομικών δεδομένων, οδηγηθήκαμε στην επώδυνη απόφαση της ματαίωσης. Η προετοιμασία των περσινών εκδηλώσεων αποτελεί, ωστόσο, την καλύτερη βάση για τη συνέχιση του θεσμού στο μέλλον, με απαρχή το ερχόμενο καλοκαίρι. Στα τέλη Ιουνίου του 2012, η Π.Σ.Ε. σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών Δυτικής Αττικής, διοργάνωσε στο Θέατρο Πέτρας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την «ΗΠΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ». Αυτή τη φορά η εκδήλωση ήταν αναβαθμισμένη σε όλα τα επίπεδα και τις παραμέτρους της διοργάνωσης. Την Κυριακή 19 Αυγούστου η Π.Σ.Ε. στήριξε τη διοργάνωση εκδήλωσης στον Αμμότοπο που αρχικά είχε προγραμματιστεί ως κατάληξη στις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ».
Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Π.Σ.Ε. είχε προγραμματίσει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μεγάλη εκδήλωση στο Κάστρο των Ιωαννίνων, αυτή τη φορά με θέμα «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ», θέλοντας να αναδείξει την προνομιακή θέση της Ηπείρου στο αριστουργηματικό έργο του αξέχαστου δημιουργού και αυτή όμως η εκδήλωση για οικονομικούς λόγους ματαιώθηκε. Με απόφαση του Δ.Σ., τον Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε, σε νέα βάση, η λειτουργία του Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε.. Στα σεμινάρια που αξιοποιούν και οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, έχει διαμορφωθεί ένα αξιέπαινο κλίμα συνδημιουργίας που πιστεύουμε ότι θα καρποφορήσει με το καλύτερο τρόπο. Να σημειωθεί ότι οι διδάσκοντες συμμετέχουν εθελοντικά ενώ και τα όποια έξοδα του Εργαστηρίου καλύπτονται από τα ελάχιστα δίδακτρα των 5 ευρώ ανά μήνα που πληρώνουν οι συμμετέχοντες και έτσι η Π.Σ.Ε δεν επιβαρύνεται οικονομικά. Στις 27 Ιανουαρίου 2013 διοργανώθηκε η κορυφαία εκδήλωση της Π.Σ.Ε, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» που φέτος αφιερώθηκε στην «ΗΠΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»,. Οι κομπανίες όπως και τα πολυφωνικά σχήματα και οι παρουσιαστές και οι άλλοι συντελεστές συμμετείχαν στο σύνολό τους εθελοντικά και ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και στην άρτια μουσική ερμηνεία και στον έλεγχο του χρόνου που συνέβαλε και αυτός στην καλύτερη ροή που διασφάλισαν το σενάριο και η σκηνοθεσία της εκδήλωσης. Παρά το δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον, η αρχική δήλωση συμμετοχής χορευτικών ήταν η μεγαλύτερη της τριετίας. Για δεύτερη χρονιά επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο το νέο στοιχείο της «ΠΙΤΑΣ», οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», με τη συμμετοχή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας - Σύνδεσμος Νοτίου Ελλάδας. Η γέφυρα της ζώσας παράδοσης που συνέχει Ηπειρώτες και Πόντιους, ανέδειξε και τις ιστορικές διαδρομής της συνάντησής τους, με τη συμμετοχή Ποντιακών και Μικρασιατικών Συλλόγων από την Ήπειρο, δίνοντας επιτέλους τη δυνατότητα και σε αυτούς Ηπειρώτες του σήμερα, τους Πόντιους στην καταγωγή, να συμμετέχουν στη γιορτή μας. Φέτος αποφασίστηκε η ελεύθερη είσοδος, θέλοντας να ανταποκριθούμε στην απαγορευτική οικονομική θέση πολλών συμπατριωτών μας που δοκιμάζονται από την ανεργία και την εξαπλούμενη φτώχια. Παρόλα αυτά, η μαζικότητα στο χώρο δεν αυξήθηκε, σε αυτό επηρέασε και η δυσκολία στις μετακινήσεις και το γενικότερο κλίμα που δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμία μαζική εκδήλωση. Παρόλα αυτά, το κύριο κοινό της «ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι πολύ μαζικότερο εκείνου που παρευρίσκεται στο Σ.Ε.Φ., χάρη στο δορυφορική μετάδοση της εκδήλωσης από την ΕΡΤ WORLD και την αναμετάδοση σε όλη την Ήπειρο από τα τοπικά κανάλια. Και από εκεί, τα μηνύματα που ήρθαν ήταν ενθουσιώδη για την επιτυχία της εκδήλωσης. στην κύριο χορηγό. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς λειτούργησε η Παραδοσιακή Χορωδία της Π.Σ.Ε με την ευθύνη, από μέρους του Δ.Σ. του Σπύρου Τζίμα. Η Χορωδία συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις της Π.Σ.Ε. και μας εκπροσώπησε σε εκδηλώσεις στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, στα Μελίσσια, στο Γαλάτσι και στο Θέατρο Δόρας Στράτου.

16. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τα σημαντικότερα κεκτημένα της τριετίας 2010-2013 δημιουργούν την καλύτερη βάση για τη συνέχιση της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε. Στα κεκτημένα συμπεριλαμβάνουμε ακόμα και τις προσπάθειες που δεν ευοδώθηκαν γιατί η εμπειρία τους και η προετοιμασία τους μπορεί κάλλιστα να καρποφορήσει στο άμεσο μέλλον. Μετά από διεξοδική συζήτηση και στην Πολιτιστική Επιτροπή, τα σημαντικότερα στοιχεία που προτείνονται από το απερχόμενο Δ.Σ. να αποτελέσουν τις εκδηλώσεις αλλά και τους άξονες της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε την επόμενη χρονιά είναι τα ακόλουθα: η διοργάνωση της εκδήλωσης «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ» το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας η διοργάνωση του πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ» στα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου που, τελικά, κρίνεται σαν το καλύτερο για ένα τέτοιο κύκλο εκδηλώσεων. η διοργάνωση της εκδήλωσης «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ» τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Κάστρο των Ιωαννίνων, με βάση την προετοιμασία που ήδη έχει γίνει. Η διοργάνωση τριήμερου κινηματογραφικού αφιερώματος «ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» σε κεντρική Αθηναϊκή αίθουσα και, αργότερα, με δυνατότητα πανελλαδικής περιοδείας. Προτεινόμενος χρόνος διοργάνωσης ο Σεπτέμβριος ή τα μέσα Μαΐου. Η θεσμοθέτηση και τακτική λειτουργία ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που θα λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών και θα διακτινίζει τις εκδηλώσεις της και περιφερειακά, κύρια στους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών Αττικής αλλά και εκτός Αθήνας.
Η συνέχιση λειτουργίας με τους δοκιμασμένους όρους λειτουργίας της Παραδοσιακής Χορωδίας και του Εργαστηρίου Πολυφωνίας προτείνεται να πλαισιωθεί από τη θεσμοθέτηση Εργαστηρίου Ηπειρώτικοι Χορού που θα απευθύνεται και θα αξιοποιεί κυρίως χοροδιδασκάλους και πρωτοχορευτές, θέλοντας να συμβάλει σε ένα διάλογο για το χορό σήμερα. Ένας άλλος διάλογος που μπορεί και, από τη θέσης της, πρέπει να ανοίξει η Π.Σ.Ε. αφορά το Ηπειρώτικο Πανηγύρι σήμερα, βάζοντας το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων, για θέματα που ταλανίζουν την παράδοσή μας. Προτείνεται η δημιουργία Πανηπειρωτικού Αρχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μιας καινοτόμας δράσης. Πρόκειται για τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Αρχείου που θα συλλέξει, ψηφιοποιήσει, συστηματοποιήσει, προβάλει δείγματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» προτείνεται να αναζητηθούν τρόποι ανανέωσης που θα ενθαρρύνουν τη μαζικότερη συμμετοχή των συμπατριωτών μας που πρέπει να πλημμυρίζουν ξανά τη γιορτή μας, όπου και αν κριθεί ότι πρέπει να γίνει. Αυτή η συζήτηση αξίζει να ασχοληθεί όχι μόνο με την καλύτερη διαχείριση της εκδήλωσης αλλά με την αναζήτηση μιας άλλης δομής και τρόπων που θα διαφυλάσσουν χωρίς να παρακμάζουν τα σημαντικότερα μέχρι τώρα κεκτημένα της και θα δίνουν πνοή και χώρο σε νέα, καινοτόμα στοιχεία που θα αναβαθμίζουν την εκδήλωση σε πολιτιστικό γεγονός ευρύτερης αναφοράς και καταξίωσης. Οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», ως ένα από τα πλέον θετικά κεκτημένα των τελευταίων χρόνων, προτείνεται να συνεχισθούν, αυτή τη φορά είτε με τη Μακεδονία, είτε με την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Να διερευνηθεί η δυνατότητα οπτικοακουστικών εκδόσεων (cd, dvd) από μέρους της Π.Σ.Ε. με βάση τις καταγραφές των εκδηλώσεών της που θα ενισχύσουν και το πολιτιστικό της έργο και τα οικονομικά της Να διερευνηθεί η δυνατότητα παραγωγής μουσικοχορευτικής παράστασης με προοπτική περιοδείας της σε Ενώσεις και Συλλόγους, σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα και προοπτική ενίσχυσης με εισιτήριο των οικονομικών της Π.Σ.Ε. Βασικό στοιχείο της πολιτιστικής και της συνολικότερης δράσης της Π.Σ.Ε. είναι η επιμονή της στη διαδικτύωση και το συντονισμό της με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των μελών της - Αδελφοτήτων, Ενώσεων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών. Και αυτό πρέπει να είναι διαρκώς ζητούμενο στην πολιτιστική δράση της Π.Σ.Ε.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Θεωρούμε ότι την τριετία αυτή, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις, για να ανοίξει δρόμος σε μια νέα λειτουργία της ΠΣΕ σε σύνδεση με τα μάλη της, έτσι ώστε ο επόμενος απολογισμός να είναι απολογισμός δράσης όλης της οργανωμένης Ηπειρωτικής αποδημίας και όχι μόνο του ΔΣ της ΠΣΕ.