Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν είναι ο αγοραστής του ποσοστού των μετοχών που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα ως το τέλος του έτους ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τυριού φέτας θα έχει ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.
Η επίζηλη θέση που η εταιρεία κατέχει στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον 15 ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων στην πρώτη – μη δεσμευτική – φάση του διαγωνισμού που έχει προκαλέσει η ΑΤΕ. Βέβαια το γεγονός ότι οι συνεταιρισμοί της Ηπείρου διαθέτουν ένα ισχυρό ποσοστό – όχι όμως και την καταστατική μειοψηφία – αλλά θα είναι όπως είναι και σήμερα και οι τροφοδότες της εταιρείας με πρώτη ύλη περιπλέκει αρκετά την κατάσταση και επί της ουσίας μια επιτυχής εξαγορά απαιτεί τη συναίνεση των συνεταιρισμών και των κτηνοτρόφων της περιοχής. Ως τώρα η συναίνεση στην απόφαση της ΑΤΕ να πουλήσει τη συμμετοχή της στη Δωδώνη δεν υπάρχει.
Για αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις παραγόντων της γιαννιώτικης κοινωνίας, η δεύτερη φάση του διαγωνισμού – που είναι και η δεσμευτική – πρό-κειται να καθυστερήσει και να μετατεθεί στο φθινόπωρο προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος έ-τσι ώστε να αλλάξουν θέση οι συνεταιρισμοί – αν όχι όλοι, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους. Αλλες ωστόσο πηγές επιμένουν ότι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικας – η οποία έχει επι-βάλει και την πώληση των θυγατρικών της ΑΤΕ.
Ωστόσο στην παρούσα φάση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι την πρόθεσή τους να εξαγοράσουν την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας εκδήλωσαν «σαν έτοιμοι από καιρό» ξένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, αναπτυσσόμενοι ισχυροί όμιλοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και επιχειρηματικοί όμιλοι συναφείς και μη με τη συγκεκριμένη αγορά. Αρχική πρόθεση της ΑΤΕ ήταν να βάλει στο ταμείο της για το 67,77% των μετοχών που πουλάει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι πρόκειται για ποσό δυσανάλογα μεγάλο για το τυπικό μέγεθος της εταιρείας, αλλά συμβατό με την αξία της που προκύπτει από τη φήμη και τις δυνατότητες που έχει.
Το ενδιαφέρον των ξένων ομίλων εξηγείται από το γεγονός ότι η Δωδώνη από τη δεκαετία του 1980 εξάγει τα προϊόντα της – το 20% του όγκου που παράγει – σε 30 χώρες και είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας στον τομέα των επώνυμων τυροκομικών προϊόντων. Κυρίως η φέτα της εξάγεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική, κατέχοντας σημαντικά μερίδια αγοράς ενώ τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν νέες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και τη Ρωσία.