Στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές εκτός Πανελληνίων προχωρεί η κυβέρνηση.
Σχετική μελέτη είχε κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ως αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία επεξεργάζεται τώρα ο νέος υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης.
Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ενεργοποιήθηκαν από τη μεγάλη αποδοχή που είχε η εξαγγελία του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές, διότι όπως χαρακτηριστικά είπε:
"Δεν μπορείς να γίνεις παπάς, στρατιωτικός ή αστυνομικός από τύχη ή καραμπόλα".
Ήδη, όπως δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Μπεγλίτης ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα έχοντας μπροστά του μία σχετική μελέτη που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2009 ο Ι. Κασιμέρης, επιστημονικός συνεργάτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για μία συγκριτική μελέτη από τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ).
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλες τις προηγμένες δυτικές χώρες η εισαγωγή των νέων στις Ενοπλες Δυνάμεις γίνεται μετά από αλλεπάλληλα τεστ και συνεντεύξεις!
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαδικασία εισαγωγής είναι τρομερά ανταγωνιστική, με τους υποψηφίους να πρέπει να έχουν εξαιρετικούς βαθμούς και να περάσουν από σειρά συνεντεύξεων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουν και επίσημη έγκριση και υποστήριξη του τοπικού τους εκπροσώπου στο Κογκρέσο.
Στη Γερμανία, η εισαγωγή στο πρόγραμμα offiziere (αξιωματικοί) προϋποθέτει την κατοχή γερμανικού απολυτηρίου και την επιτυχή εξέταση του υποψηφίου σε τεστ δεξιοτήτων. Βασικός λόγος ύπαρξης του τεστ είναι να βοηθήσει τον Στρατό να αποφασίσει ποια θέση είναι προτιμότερο ο υποψήφιος να καλύψει.
Αν ο υποψήφιος περάσει με επιτυχία το πρώτο τεστ, ο Στρατός τον προσκαλεί ξανά να περάσει από νέα τεστ που περιλαμβάνουν έκθεση, νέο τεστ δεξιοτήτων, καθώς και τεστ ειδικών γνώσεων που σχετίζονται άμεσα με την επιθυμητή κατεύθυνση του υποψηφίου. Επίσης παίρνουν μέρος και σε συνέντευξη που έχει σκοπό να καταλάβει ο στρατολόγος τα κίνητρα και τις επαγγελματικές απαιτήσεις του υποψηφίου.
Στην Ολλανδία, μετά την υποβολή της αίτησης και την αξιολόγησή της, ο υποψήφιος περνάει από συνέντευξη όπου διαπιστώνεται το κίνητρό του, ο βαθμός επιθυμίας του να υπηρετήσει στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές εκστρατείες. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υποψήφιος και ο στρατολόγος συζητούν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει (αξιωματικού ... υπαξιωματικού ΕΠ.ΟΠ.) και ποιες θέσεις που τον ενδιαφέρουν είναι ανοιχτές.
Αν η συνέντευξη κριθεί επιτυχής, ο υποψήφιος περνά από μια σειρά τεστ (δεξιοτήτων, συμπεριφοράς). Ακολουθεί δεύτερη συνέντευξη, καθώς και ένα τεστ φυσικής κατάστασης.
Όσοι επιθυμούν την άμεση εισαγωγή τους στις τάξεις των αξιωματικών, πρέπει πρώτα να παρακολουθήσουν ένα ενημερωτικό σεμινάριο στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία πριν υποβάλουν την αίτησή τους.
Εάν τα έγγραφά τους είναι εντάξει και έχουν περάσει τις απαραίτητες ψυχολογικές και σωματικές εξετάσεις, δίνουν συνέντευξη στη «Συμβουλευτική Επιτροπή Διορισμών», όπου θα αποφασιστεί από κοινού η επαγγελματική ειδικότητα που θα του ανατεθεί. Αν η συνέντευξη είναι επιτυχής, ο υποψήφιος περνά από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εισάγεται στη σχολή.
Το βασικό συμπέρασμα και από τις τρεις παραπάνω χώρες είναι ότι τα τεστ και η συνέντευξη αποτελούν το κυριότερο «κλειδί» για να κάνει κάποιος καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις.