Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λιγότερο “κράτος ημετέρων” σημαίνει λιγότεροι άδικοι φόροι. Και λιγότεροι φόροι, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη.

Δελτίο Τύπου
Ιωάννινα, 10 Ιουνίου 2011
«Η εφαρμογή ενός νέου οργανωτικού μοντέλου επιτελικής Δημόσιας Διοίκησης με επίκεντρο την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την κατάργηση άχρηστων οργανισμών, είναι ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Λιγότερο “κράτος ημετέρων” σημαίνει λιγότεροι άδικοι φόροι. Και λιγότεροι φόροι, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Οικονόμου στο μήνυμά του στα πλαίσια της ημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με την επιδοτούμενη ή αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρει ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι τα ειδικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που θα μας επιτρέψουν να μπούμε μία ώρα αρχύτερα σε τροχιά ανάκαμψης.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι συμμεριζόμαστε το γεγονός ότι η Ήπειρος διαθέτει αναξιοποίητα πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα, όλοι συνειδητοποιούμε ότι τώρα είναι η ώρα να μπουν στην πρώτη γραμμή όχι μονοδιάστατα και με όρους επιδοτήσεων, αλλά υπό νέο πρίσμα».

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες και τα δίκτυα μεταφορών, τα έργα ενέργειας, η ταυτότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μας, η αναμορφωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάνω απ’ όλα οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημεία αιχμής. Η τουριστική προοπτική, η καινοτομία, οι υποδομές υγείας, το φυσικό τοπίο, η οικονομία της υπαίθρου, η γειτνίαση μας με αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης και προοπτικής.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρει ότι «στην Ήπειρο η γεωργία υποχώρησε τα τελευταία 9 χρόνια από το 11,7% το 2000 στο 7,4% το 2008. Παρά ταύτα, η μεταποίηση στην Ήπειρο αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο ΑΕΠ κατά +16% μεταξύ των ετών 2000-2007», επισημαίνοντας ότι είναι ένα παράδειγμα για να ξαναθυμηθούμε όσα αφήσαμε πίσω μας και να ανακαλύψουμε όσα διαθέτουμε.

Κάνει δε μία σαφή επισήμανση για τις προτεραιότητές της εποχής μας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «κρίσιμο να επανεξετάσουμε τις θέσεις μας -χωρίς λαϊκισμούς και απλουστευτικές κορώνες- σε “θέσφατα” προηγούμενων δεκαετιών που αντί να δημιουργούν ευκαιρίες, δυναμιτίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».