Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ενόψει τοπικών εκλογών οι Αλβανοί απευθύνονται με παροχές σε διάφορες κοινότητες εκτός από τους Έλληνες που τους έβαλαν να τσακώνονται μεταξύ τους

 
Δίγλωσσες πινακίδες στους Σλαβομακεδόνες


Με πανηγυρικό τρόπο τοποθετήθηκαν οι πινακίδες στα 9 χωριά της Επαρχίας Pustec (πρώην Liqenas) του Νομού Πογραντετς της Περιφέρειας Κορυτσάς που κατοικείται από Σλαβομακεδόνες. Παρόντες στη διαδικασία τοποθέτησης των πινακίδων ήταν ο πρόεδρος της επαρχίας Gazi Baba, Toni Trajkovski, Teodor Petrov πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου "Μακεδονίας", και ο πρόεδρος του συνδέσμου "Μακεδόνες του Αιγαίου" Tashko Ivanov. Εκτός από τα Αλβανικά οι ονομασίες των χωριών αναγράφονται στη γλώσσα τους με δύο τρόπους, με λατινικούς χαρακτήρες και κυριλλικούς. H μειονότητα αυτή αναγνωρίζεται από το Αλβανικό κράτος ως «Μακεδονική» ενώ πρόσφατα ίδρυσαν το δικό τους κόμμα με την επωνυμία «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ένταξη» που συμμετέχει στις ερχόμενες εκλογές συνεργαζόμενο με την «Συμμαχία για τον Πολίτη» των κυβερνητικών κομμάτων.


Ο Ράμα παρουσίασε το νέο τζαμί των Τιράνων


Με στόχο την ψήφο των μουσουλμάνων, έξι μέρες πριν από τις εκλογές, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Δήμαρχος Τίρανων Εντι Ράμα που διεκδικεί το δήμο της πρωτεύουσας για τέταρτη συνεχόμενη φορά, προήδρευσε του διαγωνισμού για την ανάδειξη της μελέτης τζαμιού και κτήριο πολλαπλών χρήσεων της μουσουλμανικής κοινότητας με συνολική επιφάνεια 5.000μ2 που θα δεσπόζει στο κέντρο των Τιράνων. Για την κατασκευή Ορθόδοξου ναού στο κέντρο των Τιράνων, είχε παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 1998 οικόπεδο, ως αποζημίωση για την κατεδάφιση της εκκλησίας που βρίσκονταν στη θέση που είναι σήμερα το περίφημο 15οροφο ξενοδοχείο. Η κατασκευή του ναού τώρα ολοκληρώνεται και βασικό εμπόδιο όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο «Ορθόδοξος» Ράμα. Το τζαμί στο κέντρο των Τιράνων δεν έχει κατεδαφιστεί από το κομουνιστικό καθεστώς καθώς χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, επειδή όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες των μουσουλμάνων, ο δήμαρχος όχι μόνο τους παραχωρεί οικόπεδο άλλα κήρυξε και χρηματοδότησε διεθνή διαγωνισμό για την μελέτη.


Οι πινακίδες στην Ελληνική Μειονότητα



Οι πρώτες και τελευταίες ελληνικές πινακίδες στην περιοχή όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα, τοποθετήθηκαν το 2005, στην περιοχή της Δρόπολης και στον άξονα Γεωργουτάτες - Μεσοπόταμο με τι περισσότερες από αυτές να είναι σήμερα μουντζουρωμένες. Από τότε, οι απαιτήσεις για ελληνικές πινακίδες περιορίζονταν μόνο στις ενδοβορειοηπειρωτικές συζητήσεις. Κανένας εκπρόσωπος μας στην Αλβανική βουλή δεν το απαίτησε αλλά και κανένας εκλεγμένος τοπικός άρχοντας δεν φρόντισε για αυτό, αν εξαιρέσουμε μόνο δύο ενέργειες. 1. Την αφαίρεση των αλβανικών πινακίδων από το Δήμο Χειμάρρας, με εντολή του δήμαρχου Βασίλη Μπολάνου καθώς δεν ήταν δίγλωσσες (Ελληνικά και Αλβανικά) όπως είχε ζητήσει η τοπική κοινωνία μέσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο Αλβανικός νόμος, ενέργεια η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία, με αποτέλεσμα την καταδίκη του Μπολάνου από την Αλβανική δικαιοσύνη. 2. Τη αίτηση που στάλθηκε στον αρμόδιο αλβανό υπουργό από τον Έπαρχού Αλύκου Ηλία Θανάση την οποία συνυπογράφουν και οι έπαρχοι Μεσοποτάμου, Φοινίκης, Λιβαδειάς και Δίβρης για τοποθέτηση πινακίδων στα Ελληνικά στους άξονες Μαυρομάτι – Άγιοι Σαράντα και Άγιοι Σαράντα - Τζάρα. Η παρουσίαση Ελληνικών πινακίδων σαν «λάβαρα», στην προεκλογική συγκέντρωση του κ. Λούτση στο Φοινίκη όχι μόνο δεν τον τιμάει αλλά προσβάλει τη νοημοσύνη των κατοίκων της. Θα μπορούσε να το κάνει ο κ. Σπύρος που διεκδικεί την Επαρχία για πρώτη φορά αλλά όχι ο κ. Λούτσης που είναι ήδη 7 χρόνια έπαρχος και διεκδικεί νέα τετραετία. Φαντάζομαι πως αυτές οι πινακίδες θα βρίσκονται σε κάποια αποθήκη και ο κ. Λούτσης θα περιμένει κάποια έγκριση…


Κατά τα άλλα, ο αντίπαλος στις τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου είναι κάποιοι άλλοι Έλληνες. Για το ΚΕΑΔ είναι οι άνθρωποι του ΜΕΓΑ που συνεργάζονται με το Μπερίσα και για το Μέγα είναι οι άνθρωποι του ΚΕΑΔ που συνεργάζονται με το Ράμα. Στόχος τους είναι να αποδείξουν πόσο κακοί είναι οι άλλοι και το πετυχαίνουν και οι δύο μια χαρά. Όλα αυτά μόνο στη Χειμάρρα και στις οκτώ αναγνωρισμένες από τους Αλβανούς ως μειονοτικές περιοχές γιατί τους άλλους Έλληνες τους στείλαμε προίκα στην αγκαλιά των αλβανικών κομμάτων


ΠΗΓΗ: http://borioipirotis.blogspot.com