Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: 4.561 εποχικοί σε 44 ειδικότητες για τα μουσεία και αρχαιότητες
Προσλήψεις «εξπρές» 4.561 συμβασιούχων υπαλλήλων σε 44 ειδικότητες ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, προκειμένου να ισχύσει -και φέτος- το θερινό ωράριο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων από 1ης Απριλίου.
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο υπουργείο, κυρίως από τον κλάδο της φύλαξης, ανάγκασαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να δώσουν το «πράσινο φως» για την πρόσληψη των συμβασιούχων, έστω και στο «παρά 5'» της έναρξης του θερινού ωραρίου. Ετσι με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου, οι συναρμόδιοι υπουργοί και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενέκριναν την πρόσληψη 2.031 ατόμων (με κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού) και 2.530 ατόμων (με κονδύλια του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων) που θα εργαστούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8 μηνών) σε εφορείες αρχαιοτήτων, μουσεία και ινστιτούτα εποπτείας ΥΠΠΟΤ.
Οι νέες θέσεις, που καλύπτουν στην πλειοψηφία τους ανάγκες φύλαξης, κατανέμονται σε δεκάδες φορείς του υπουργείου, ενώ ερωτηματικό παραμένει ο τρόπος πρόσληψης: αν θα είναι δηλαδή μέσω ΑΣΕΠ ή από τους ίδιους τους φορείς απλά με κριτήρια ΑΣΕΠ.
Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, οι υποψήφιοι πρέπει:
α) Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες κράτους της Ε.Ε.
β) Να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών
γ) Να έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν.
δ) Να μην έχουν κώλυμα κατά το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (καταδίκη, υποδικία, δικαστική συμπαράσταση), με την επιφύλαξη της επόμενης εξαίρεσης.
Εξαίρεση: Οι υποψήφιοι για θέσεις βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρο (Ν. 2207/1994 άρθρο 4 παρ. 6).
ε) Να μην έχουν συμπληρώσει συνολικά 24 μήνες υπηρεσίας στο ΥΠ.ΠΟ.Τ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 164/2004 (ΦΕΚ 134 Α/19.7.2004)
Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε πίνακα κατά κλάδο ή ειδικότητα με τη σειρά του βαθμού εντοπιότητας (α`, β`, γ` κ.ο.κ.). Η σειρά κατάταξης μεταξύ αυτών που έχουν τα ίδια προσόντα γίνεται με βάση τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν στα βαθμολογούμενα κριτήρια (χρόνος ανεργίας, αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειας, αριθμός ανηλίκων τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, βαθμός βασικού τίτλου σπουδών, εμπειρία).