Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Εν αναμονή της χρηματοδότησης



ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Εν αναμονή της χρηματοδότησης

Την δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης πως θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων εξασφάλισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βενζινοπωλών κατά την διάρκεια συνάντησης την περασμένη Τετάρτη. Η ανακοίνωση της υπογραφής της ΚΥΑ για τις προδιαγραφές εγκατάστασης των συστημάτων (αν και ακόμη αναμένεται η υπογραφή του υπουργού Μεταφορών Δ. Ρέππα), αίτημα που είχε καταθέσει ο κλάδος εδώ και αρκετό καιρό, είχε προκαλέσει την αντίδραση των βενζινοπωλών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προδιαγραφές εγκατάστασης, αλλά και το κόστος που στη σημερινή οικονομική συγκυρία κρίθηκε δυσβάσταχτο.
Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα συνδέει τη δεξαμενή του πρατηρίου με την αντλία και δίνει ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία για την ποσότητα του υγρού καυσίμου (βενζίνης, πετρελαίου) που αγοράστηκε από το πρατήριο και πουλήθηκε, χωρίς να μπορεί να αποκρύψει καμία ποσότητα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων Νομού Ιωαννίνων κ. Κολόκα Παντελή, οι αντιρρήσεις του κλάδου σχετικά με την τοποθέτηση του συστήματος αφορούσαν το γεγονός πως επιλέγονται μόνο τα πρατήρια και όχι συνολικά η αγορά των καυσίμων. Θα έπρεπε αυτό το σύστημα να τοποθετηθεί από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών μέχρι τα βυτία και τα πρατήρια, ώστε να γίνεται παρακολούθηση από την πηγή μέχρι και τον τελικό καταναλωτή.
Στόχος είναι η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων που έχει ως αποτέλεσμα την φοροδιαφυγή, που αγγίζει ακόμη και το 1 δις. ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Κολόκας, από τη στιγμή που δεν ελέγχεται συνολικά η αγορά των καυσίμων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, παρά μόνο μια συγκεκριμένη μονάδα.
Η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου πως θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση αποτέλεσε έστω και μερικώς μια «ανάσα» για τους βενζινοπώλες, που θεωρούν πως το κόστος εγκατάστασης του συστήματος είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με τον κ. Κολόκα μόνο η κεντρική κονσόλα του συστήματος υπολογίζεται στα 7.000 ευρώ, ενώ το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τις δεξαμενές και τις αντλίες που έχει ένα πρατήριο.
Νέα ενημέρωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες σχετικά με την εξεύρεση της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις η τοποθέτηση του συστήματος θα γίνει πιθανότατα τμηματικά και θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2011.