Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Πότε θα διαγράφονται οι «αιώνιοι» φοιτητές

 


Στην ΕΡΤ μίλησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Ιωάννης Ζώρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο ζήτημα των καταλήψεων, όσο και στους «αιώνιους φοιτητές» και τη διαγραφή τους από τις σχολές.

«Είναι μια κατάληψη, είναι μια παρεμπόδιση του προσωπικού που θέλει να δουλέψει είτε είναι καθηγητές, είτε είναι ερευνητές, είτε είναι φοιτητές», είπε αρχικά και συμπλήρωσε ότι «οι καταλήψεις είναι λίγο αντιαισθητικό και παλαιομοδίτικο μέτρο αντίδρασης. Θα περίμενα από τους αντιδρώντες κάποια πιο φρέσκια και ουσιαστική αντίδραση».

Ο κ. Ζώρας τόνισε ότι σε πολλές σχολές πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως εξετάσεις των φοιτητών που είναι υπό κατάληψη.

Σε ό,τι αφορά τους «αιώνιους» φοιτητές υπογράμμισε ότι τίθεται πάλι από τη νέα χρονιά και από τους παλαιότερους φοιτητές σε ισχύ το ν+2. Αυτό σημαίνει ότι το 2 είναι τα δύο χρόνια επιπλέον, ανάλογα με τον χρόνο φοίτησης.

Το μέτρο θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 όταν και θα ξεκινήσει η διαγραφή των παλαιότερων φοιτητών. Πάντως, διευκρίνισε ότι θα εξεταστούν ειδικές περιπτώσεις, όπως εκείνες που αφορούν θέματα υγείας.

Στο ζήτημα της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων είπε πως «αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι θα ξεκινήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια από το 2025. Δηλαδή το παιδί που είναι στην Α’ Λυκείου θα είναι έτοιμο να περάσει στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Μάλιστα τόνισε ότι «μία από τις προϋποθέσεις είναι να διαθέτουν campus και σημαντικές υποδομές. Δεν θα έρθει ένα πανεπιστήμιο που θα ανοίξει ένα διαμέρισμα ή έναν όροφο σε μια πολυκατοικία και θα πει με μία ταμπέλα “πανεπιστήμιο”».

Σχετικά με το ποια πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την πρόταση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είπε μεταξύ άλλων ότι: «υπάρχουν συνεννοήσεις επιμέρους που γίνονται με το υπουργείο, δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, διότι είναι συνεννοήσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται, γίνεται περισσότερο για ορισμένα κυπριακά πανεπιστήμια. Αυτή είναι η συζήτηση η πιο επίκαιρη. Το υπουργείο είναι σε συνεννοήσεις και με άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το Yale θα αναπτύξει ένα κομμάτι δραστηριότητάς του εδώ, το Harvard έχει ήδη ένα κομμάτι δραστηριότητάς του στο Ναύπλιο υπό τη μορφή θερινών σχολείων κι αυτό θα αναπτυχθεί».