Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 


Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, οδεύει το έργο της κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, μειώνεται ο προϋπολογισμός του έργου κατά 10 εκ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατός ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η μείωση του προϋπολογισμού δεν επηρεάζει τις βασικές κτιριακές και λειτουργικές εγκαταστάσεις του πάρκου, καθώς στο στάδιο αυτό δεν θα περιληφθούν δευτερεύουσες εγκαταστάσεις και χώροι, όπως η  τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, γεννητριών, αύλειος χώρος κ.α.  τα οποία  θα κατασκευαστούν σε επόμενο στάδιο.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες άνοιξε ένας μεγάλος διάλογος για το Πάρκο Υψηλής   Τεχνολογίας και Έρευνας. Αφορμή ήταν η απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, αιτία η ευκαιρία που νόμισαν ότι βρήκαν ορισμένοι να αντιπολιτευτούν την Περιφερειακή Αρχή και προσωπικά εμένα.  Είδαμε μάλιστα και κάποιους να διαμαρτύρονται για την απένταξη, όταν ήταν σταθερά κατά της κατασκευής του.  Εφόσον είναι ειλικρινή η αλλαγή στάσης και το ενδιαφέρον τους, τότε εμείς θα χαρούμε να τους έχουμε συμμάχους στην προσπάθεια και στον αγώνα που  συνεχίζουμε, ώστε το έργο να υλοποιηθεί.

Για την απόφαση απένταξης δεν είχαμε ενημερωθεί και αυτό το καταλογίσαμε ευθέως στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης είναι γεγονός ότι οι διαδικασίες για την χορήγηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διεκόπησαν, χωρίς επίσης τη δική μας ενημέρωση.

Μετά τα πρώτα δημοσιεύματα, αρχίσαμε έναν αγώνα για να  διαπιστώσουμε τους λόγους απένταξης του έργου, αλλά και για τις δυνατότητες ένταξής του σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή σχήμα. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε απόλυτα στη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του έργου. Είναι ένα έργο που προέκυψε από τη ζήτηση που υπάρχει στον τομέα των τεχνολογιών, ένα έργο που θα μπορέσει να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Τελικά είναι ένα έργο που αφορά την πόλη, την Ήπειρο, τους νέους, το Πανεπιστήμιο και όχι κάποιο μεμονωμένο  πρόσωπο.

Γίνεται ένας αγώνας. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχετε ενημερωθεί, έχουν απενταχθεί πολλά και με πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό έργα. Άλλα γιατί δεν προλαβαίνουν το χρόνο υλοποίησης και άλλα γιατί χρειάστηκε να γίνει ανακατανομή πόρων μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Εμείς παρόλα αυτά, εδώ και δύο εβδομάδες κινούμαστε προς κάθε επίπεδο ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να γίνει αυτό μας τέθηκε ως προϋπόθεση να μειώσουμε τον προϋπολογισμό του έργου, στο τμήμα που απαιτεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε,  συμπαρασύρει το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου. Ήδη έχουμε κάνει την προεργασία, μειώνοντας δευτερεύοντες χώρους από το κτιριακό συγκρότημα , με πρόβλεψη βέβαια να διαμορφωθούν μελλοντικά και εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Με την τροποποίηση που κάναμε, ο προϋπολογισμός του έργου από τα 40 εκ, (προ ΦΠΑ) μειώθηκε στα 30 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουμε την αρχική σύμφωνη γνώμη του Αν. Υπουργού Οικονομικών για επανένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Για την Τεχνόπολη:

Για το ζήτημα της «Τεχνόπολης» που επαναφέρθηκε στη δημοσιότητα ο Περιφερειάρχης, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Έχουμε απαντήσει αρκετές φορές, ότι το ένα έργο, δεν αναιρεί το άλλο.  Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές λεπτομέρειες: Το Πάρκο Υψηλής   Τεχνολογίας και Έρευνας είναι προϊόν ζήτησης των εταιριών που ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στα Γιάννενα, οι οποίες έθεταν ως προϋπόθεση την εξεύρεση χώρου δίπλα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η δεύτερη λεπτομέρεια, έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό: Η έκταση που χρησιμοποιείται για το Πάρκο είναι δημόσια, η οποία παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια. Αντίθετα η προτεινόμενη έκταση για την Τεχνόπολη ανήκει σε διάφορους ιδιώτες, από τους οποίους και θα πρέπει να αγοραστεί ή να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος. Και όπως αντιλαμβάνεστε η Περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε:

Γενικά, είμαστε σε ένα καλό σημείο, επανεκκίνησης της διαδικασίας ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και  ας μη βιάζονται ορισμένοι να βγάζουν συμπεράσματα. Αγώνας γίνεται και σε ο, τι μας αφορά δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουμε αν δεν φθάσουμε σε αίσιο τέλος. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συζήτηση που κάνουμε όλο αυτό τον καιρό ιδιαίτερα,  τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα, τον Υπουργό   κ. Άκη Σκέρτσο, τον αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Ν. Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ.  Μ. Σενετάκη και σε προγενέστερη περίοδο τους κ.κ. Σκυλακάκη, Δήμα και τον κ. Αθ. Κυριαζή, που ήταν και είναι γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας».

Έξι έργα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος

προς υλοποίηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε έξι έργα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, τα οποία εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης με την συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκφράζοντας  ικανοποίηση  για την θετική εξέλιξή τους.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα έργα:

Αποκατάσταση Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ στην Άρτα (ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος)

Αποκατάσταση Τζαμιού Καλούτσιανης (ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος)

Αποκατάσταση Κάστρου Κιάφας στην περιοχή του  Σουλίου (ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος)

Η  μελέτη που κάναμε  για την Παρηγορήτισσα στην Άρτα, το πιο σπουδαίο μνημείο στην Ήπειρο της βυζαντινής εποχής, η «Ακρόπολη της Ηπείρου», εγκρίθηκε σε όλα τα επίπεδα από το ΚΑΣ, και ήδη- όπως ανακοινώθηκε- το έργο    γίνει  από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς αισθανόμαστε πολύ καλά γιατί μια σειρά έργων που έχουμε μελετήσει  θα γίνουν. Δεν είναι λίγο αυτό»,  υπογράμμισε.

Τα δύο έργα Περιβάλλοντος είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί στο Μικρό Πάπιγκο και στην Αρίστη Ζαγορίου, τα οποία – όπως είπε- θα βοηθήσουν ένα τμήμα  της περιοχής Ζαγορίου που είναι αρκετά ευαίσθητο από περιβαλλοντικής πλευράς.

Η έδρα της Unesco στο Καπέσοβο

O Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε και στην επιλογή της έδρας της UNESCO στο Ζαγόρι, λέγοντας και τα εξής: «Η απόφαση για να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο η Πασχάλειος Σχολή στο Καπέσοβο, πάρθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού. Εμείς (Περιφέρεια- Δήμος Ζαγορίου) είχαμε προτείνει το υπό αναστήλωση Σχολείο Διλόφου.

Στο Καπέσοβο γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο και από μας  για την αγορά  ενός πολύ ωραίου  κτηρίου, το οποίο  θα συμπληρώσει την όλη δομή στο Καπέσοβο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να  είναι  δύο γραφεία η έδρα της UNESCO και τα υπόλοιπα να  χρησιμοποιούνται  για αυτά που έχουμε προγραμματίσει,  είτε με τα ανθίβολα (που αγοράσαμε παλιά ως Νομαρχιακή Αυτ. Ιωαννίνων και τώρα ως Περιφέρεια Ηπείρου), είτε με την Χάρτα του Ρήγα, είτε με άλλα πράγματα που μπορεί να έχει αυτό το Μουσείο.

Όμως δύο γραφεία που πρέπει να παρουσιάσουμε μέχρι τις 24-25 Μαΐου  που θα γίνει η επίσημη τελετή για την ένταξη του Ζαγορίου στην Unesco, δεν δημιουργούν  κανένα θέμα, όπως είδαμε να δημιουργούν κάποιοι θέμα εκ του μηδενός».