Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Επίσκεψη του Γιάννη Στέφου, στον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων

Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων Ματσάγκας Μανώλης ,γεωπόνος , Ηλιάνα Τσολιού, κτηνίατρος , και ο Απόστολος Παπαδημητρίου, κτηνοτρόφος –συνεταιριστής επισκέφθηκαν , σήμερα, τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο κ. Χάρη Λιούρη, μέλη του ΔΣ, τον Διευθυντή του συνεταιρισμού κ. Βασίλη Μήτσιο και τον γεωπόνο και στέλεχος της Ένωσης κ. Βασίλη Θεοδωράκη.

Ενημερώθηκαν για τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, εξαιτίας της απουσίας μέτρων στήριξης και συνολικής αγροτικής πολιτικής, που έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, καθώς αφέθηκαν απροστάτευτοι και περιθωριοποιημένοι κάτω από τη «βαριά σκιά» της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Λείπουν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στη μείωση του κόστους παραγωγής ,ενώ ταυτόχρονα επιλέγονται η οδός της επιδότησης των εταιρειών ενέργειας και η διάλυση των μηχανισμών ελέγχου. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης των αγροτών, με χαμηλές τιμές παραγωγού συμπιέζουν το εισόδημα των παραγωγών.

Παράλληλα, η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών επιτρέπει η νοθευμένη φέτα ΠΟΠ να πωλείται ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό, ενώ οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν προστατεύονται από τις αθρόες ελληνοποιήσεις.

Οι παραγωγοί ζητούν γενναία ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων με παράλληλη επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία απειλούν με αφανισμό τον πρωτογενή τομέα.

Από την πλευρά μας αναφερθήκαμε στην απουσία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα, την ανάληψη περιφερειακών πρωτοβουλιών και πολιτικών, την ανάγκη σύνδεσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την παραγωγική διαδικασία, την ενίσχυση των ομάδων και οργανώσεων παραγωγών και συζητήσαμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που απαντάει στα γενικευμένα προβλήματα των αγροτών και περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων):

* Μη καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, στην αντλία του βενζινάδικου.

* Οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν.

* Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

* Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

*Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 για τρέχουσες καλλιεργητικές ανάγκες με εγγύηση Ταμείου Εγγυήσεων ώστε να αντισταθμίσουν την απώλεια των προκαταβολών.

*Ρύθμιση Αγροτικών Χρεών – Άμεση άρση κατασχέσεων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, διαγραφή τόκων τελευταίας 3ετίας και μακροχρόνια αποπληρωμή δανείων πρώην αγροτικής τράπεζας.

*Προστασία από ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

* Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών χωρίς ιδεοληψίες.

* Αμεση επιστροφή στην κανονικότητα των άμεσων και δίκαιων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

* Ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

* Άμεση ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης, ώστε να καταστεί αρωγός στο εισόδημα του παραγωγού.

Πρόκειται για πολιτικές που επιβάλλει η 4η βιομηχανική επανάσταση, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, καθώς και η αναγκαία προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, της Πράσινης Συμφωνίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με απώτερους στόχους την επισιτιστική επάρκεια, τη διατροφική ασφάλεια, την αειφορία και βέβαια το δίκαιο και βιώσιμο εισόδημα των παραγωγών.