Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Ελληνο-αλβανικές σχέσεις: Εδώ και 31 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύονται με τα ίδια ευχολόγια

 


Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη το χιλιοειπωμένο επιχείρημα «να προσδέσουμε την Αλβανία στο ευρωπαϊκό άρμα».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε επίσης ότι, «σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει έχουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις και να συζητήσουμε θέματα τα οποία ενδεχομένως να αφορούν τον διμερή χαρακτήρα των σχέσεών μας».

Από το 1991, έτος της πτώσης του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύονται με το δόγμα σύμφωνα με το οποίο, «εγκρίνοντας την είσοδο της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς τα Τίρανα θα αναγκαστούν να σεβαστούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».

Όμως εδώ και τρεις δεκαετίες, παρά την καλή θέληση των Αθηνών, με την έγκριση της ένταξης στον ΟΑΣΕ (1991) και στο ΝΑΤΟ (2009), την σύνδεση και σταθεροποίηση με τις ευρωπαϊκές κοινότητες (2009) και την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας (2014), η Αλβανία όχι μόνο δεν έδειξε ότι σέβεται τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αντίθετα εφαρμόζει μία σταδιακή «βελούδινη» εθνοκάθαρση εις βάρος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Εκτός των χρόνιων προβλημάτων του αυτοπροσδιορισμού και του ιδιοκτησιακού, η προκλητική αργοπορία στην έκδοση του πορίσματος για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα εδώ και τέσσερα χρόνια, η καταδίκη και η τρομοκράτηση Βορειοηπειρωτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους και η δεύτερη αναβολή της απογραφής πληθυσμού  με το ερώτημα της εθνικότητας και τους θρησκεύματος, αποδεικνύουν την γραμμή που ακολουθεί πιστά η αλβανική κυβέρνηση.

Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το χρέος της προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και να αξιοποιήσει προς όφελος του την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πράξεις και όχι με ευχολόγια. 

 

Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου

13 – 09 – 2022