Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Πλαστική/Αισθητική Χειρουργική: Λίφτινγκ στη… βαρύτητα

 

Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα και οι ιστοί να χάνουν την αντίστασή τους και να υποκύπτουν σταδιακά στο νόμο της βαρύτητας. Η «απώλεια» αυτή οδηγεί σε χαλάρωση και πτώση, σε πρόσωπο και σώμα, αλλοιώνοντας την εικόνα μας.

Όμως, δεν είναι μόνο ο χρόνος που φέρνει τα… πάνω κάτω. Αντίστοιχες επιπτώσεις μπορεί να έχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η μεγάλη απώλεια βάρους, ο τοκετός και ο θηλασμός αλλά και γονιδιακά αίτια που ανατρέπουν τα δεδομένα ακόμη και σε νεαρές ηλικίες.

Τα διάφορα σημεία στο πρόσωπο ή στο σώμα ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των δύο πλευρών, διαφορές που γίνονται εμφανέστερες με την επίπτωση της βαρύτητας. Σε κάθε περίπτωση, η πλαστική/αισθητική χειρουργική μπορεί να παρέμβει, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν ή ακόμη και προλαμβάνοντάς τα.

Πρόσωπο

Οι επιπτώσεις της βαρύτητας είναι πιο γρήγορα ορατές στο πρόσωπο και, κατ’ επέκταση, στο λαιμό. Η βαρύτητα αφήνει το «αποτύπωμά» της στο οβάλ και την έκφραση του προσώπου, δίνοντας κουρασμένη και λυπημένη ή θυμωμένη όψη.

«Για την αποφυγή των μεγάλων προβλημάτων απαιτείται πρόληψη, δηλαδή ανάρτηση των ιστών που παρουσιάζουν ελαφριά χαλάρωση και διατήρησή τους στην αρχική τους θέση, με μη επεμβατικές θεραπείες. Η πρόληψη και αντιμετώπιση των ήπιων προβλημάτων βασίζεται σε ενέσιμες θεραπείες, όπως τοξίνες, υαλουρονικά και βλαστοκύτταρα καθώς και σε λιπομεταφορές και νήματα.

Αν και ο παράγοντας χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια αντίστασης του δέρματος και των ιστών στη βαρύτητα, η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει -ανεξαρτήτως ηλικίας-, όταν εμφανίζονται σημάδια ή υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που υποδηλώνουν ότι η πτώση θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο», αναφέρει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).

Όταν αρχίζουν να γίνονται εμφανείς κάποιες ρυτίδες έκφρασης, εκ φύσεως οι ρινοχειλικές αύλακες αποκτούν μεγαλύτερο βάθος, δημιουργούνται ρυτίδες στα πλαϊνά του στόματος και γενικώς αρχίζει να «πέφτει» το γωνιώδες του προσώπου, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για προληπτικές θεραπείες.

«Οι αυξομειώσεις βάρους αποτελούν, επίσης, ένδειξη για να ξεκινήσει η πρόληψη.  Εάν υπάρχει γονιδιακά μια μικρή λιποαποθήκη στον πώγωνα, η πτώση του οβάλ του προσώπου θα επέλθει πολύ πιο γρήγορα. Η πρόληψη με τις ενέσιμες θεραπείες μπορεί να καθυστερήσει τις επιπτώσεις της βαρύτητας. Ωστόσο, οι θεραπείες αυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν και ήδη εγκατεστημένα προβλήματα σε νεαρότερες ηλικίες και σε αρχόμενα στάδια», εξηγεί η δρ Σεφέρη Δανιήλ.

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει πρόληψη και τα προβλήματα είναι πιο βαριά, τη λύση δίνουν οι επεμβατικές θεραπείες, όπως βλεφαροπλαστική και ενδοσκοπικά λίφτινγκ (mini face lift, κροταφικό lift, full face lift).

«Η μετάβαση στο επεμβατικό στάδιο δεν καθορίζεται με βάση την ηλικία, αλλά με βάση τα προβλήματα που έχουν τη σχετική ένδειξη. Εάν πρόκειται, για παράδειγμα, για ένα παχύσαρκο άτομο το οποίο έχει χάσει βάρος, ακόμη και στην ηλικία των 35 ετών, μπορεί να έχει ένδειξη για mini facelift, καθώς με την απώλεια των κιλών οι ιστοί χαλαρώνουν και “κρεμάνε”. Επίσης, η βλεφαροπλαστική μπορεί να έχει ένδειξη σε νεαρότερες ηλικίες, όταν υπάρχει βλεφαρόπτωση λόγω κληρονομικότητας ή λόγω κόπωσης εξαιτίας της εργασίας», διευκρινίζει η ειδικός.

Λαιμός

Οι επιπτώσεις της βαρύτητας στην περιοχή του λαιμού γίνονται ορατές, εφόσον η πτώση του προσώπου είναι μεγάλη. Και σε αυτήν την περίπτωση το «πρωτόκολλο» είναι το ίδιο, με ενέσιμες θεραπείες και νήματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση σε αρχόμενα στάδια και την εφαρμογή του neck lift σε πιο προχωρημένες καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι μη επεμβατικές θεραπείες εφαρμόζονται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία, ενώ οι επεμβατικές σε νοσοκομειακό περιβάλλον με μέθη.

Όσον αφορά στο σώμα, οι περιοχές που προσβάλλονται πιο άμεσα είναι οι μαστοί και η κοιλιακή χώρα, ενώ ακολουθούν η κοιλιά, οι γλουτοί και η έσω επιφάνεια των βραχιόνων και των μηρών.

Μαστός

Ο μαστός παρουσιάζει πτώση με την αύξηση της ηλικίας καθώς και μετά από θηλασμό ή απώλεια βάρους. «Καταρχάς θα πρέπει να δούμε εάν είναι μόνο πτωτικός ή υπάρχει και απώλεια λίπους. Σε περιστατικά όπου υπάρχει απώλεια όγκου και ο μαστός δεν είναι πολύ πτωτικός, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με λιπομεταφορά ή με ένα μικρό ένθεμα. Εάν γίνει λιπομεταφορά, μπορεί ταυτόχρονα να βελτιωθεί και μία άλλη περιοχή όπου υπάρχει πλεονάζον λίπος. Για παράδειγμα, να αφαιρεθεί λίπος από την κοιλιά και να μεταφερθεί στο μαστό. Η διαδικασία αυτή διενεργείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, υπό ελαφριά μέθη. Σε περιπτώσεις που ο μαστός είναι βαρύς και έντονα πτωτικός, γίνεται ανόρθωση με επέμβαση, αφαιρώντας την περίσσεια του δέρματος και -αναλόγως με το πρόβλημα- μπορεί να τοποθετηθεί και ένθεμα για καλύτερη αισθητική αποκατάσταση», εξηγεί η δρ Σεφέρη - Δανιήλ.

Κοιλιά

Στην περιοχή της κοιλιάς, όταν πρόκειται για μέτριας βαρύτητας περιστατικά, όπου υπάρχει ήπια χαλάρωση και μικρή συσσώρευση λίπους γίνεται λιπογλυπτική με τοπική μέθη. Σε μεγαλύτερης βαρύτητας περιστατικά, όπως μετά από τοκετό ή απώλεια βάρους, όπου η πτώση είναι τόσο μεγάλη ώστε η κοιλιά πέφτει σαν «ποδιά», εφαρμόζεται κοιλιοπλαστική. Η επέμβαση διενεργείται σε νοσοκομείο, τις περισσότερες φορές με γενική αναισθησία.

Γλουτοί

Καθώς αυξάνεται η ηλικία και η βαρύτητα υπερισχύει έναντι της αντίστασης από το δέρμα και τους ιστούς, οι γλουτοί παρουσιάζουν πτώση, πολλές φορές σε συνδυασμό με απώλεια όγκου. Σε περιπτώσεις απώλειας βάρους, ωστόσο, η πτώση αυτή μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρότερα άτομα. Σε αυτά τα ήπια περιστατικά γίνεται στήριξη και ενδυνάμωση των γλουτών με ενέσιμες θεραπείες, λιπομεταφορά ή/και νήματα. Όταν υπάρχει ανισομετρία και ανισοκατανομή λίπους στο σώμα, λαμβάνεται λίπος από μία περιοχή στην οποία πλεονάζει και μεταφέρεται στον γλουτό, αυξάνοντας τον όγκο του και «τεντώνοντας» το δέρμα. Σε έντονα προβλήματα, όπως μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, γίνεται χειρουργική αφαίρεση δέρματος και ανάρτηση του γλουτού, είτε μόνο με τους ιστούς στην περιοχή, είτε με λιπομεταφορά, είτε με τοποθέτηση ενθεμάτων. Ειδικά όσον αφορά στους γλουτούς, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία αλλαγή στις τάσεις.

«Τα “υπερβολικά” Brazilian και Kardashians looks φαίνεται να χάνουν έδαφος, καθώς πλέον, η τάση είναι να αφαιρούνται ενθέματα και λίπος που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν, επιδιώκοντας ένα πιο natural, girly look. Παράλληλα, η ανόρθωση γλουτών αποτελεί πλέον τάση και στους άνδρες, όπως επίσης και η αισθητική αποκατάσταση του οσχέου. Με την πάροδο του χρόνου το όσχεο “αδειάζει” και “πέφτει”, με αποτέλεσμα πολλοί άνδρες να απευθύνονται πλέον στους ειδικούς για την αποκατάστασή του. Η αντιμετώπιση γίνεται με λιπομεταφορά, βελτιώνοντας παράλληλα και κάποια άλλη περιοχή, όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως για παράδειγμα η κοιλιά», εξηγεί η ειδικός.

Έσω επιφάνεια μηρών και βραχιόνων

Ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία απέναντι στη βαρύτητα είναι η έσω επιφάνεια των μηρών και των βραχιόνων.

«Οι περιοχές αυτές, όσο και να τις προσέξει κανείς, όση γυμναστική και αν κάνει, εάν υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση, η χαλάρωση και η πτώση είναι αναπόφευκτες. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ενέσιμες θεραπείες, θεραπείες με μηχανήματα (ραδιοσυχνότητες ή/και λέιζερ) ή/και χρήση νημάτων. Ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε περιστατικού, οι θεραπείες αυτές μπορούν να εφαρμοστούν μόνες τους ή σε συνδυασμό. Με τη χρήση μηχανημάτων ενεργοποιούμε την κολλαγονογένεση προκειμένου να σφίξει η περιοχή. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα, μπορεί να προτείνουμε και τη χρήση νημάτων. Όταν όμως βλέπουμε πως δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης με μη επεμβατικές μεθόδους, προχωράμε σε χειρουργική αντιμετώπιση», αναφέρει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ και εξηγεί:

«Στην έσω επιφάνεια των βραχιόνων, με μικρές τομές στη μασχαλιαία χώρα αφαιρείται η περίσσεια δέρματος επαναφέροντας την περιοχή στην αρχική της θέση. Σε πολύ βαριά περιστατικά, ωστόσο, κυρίως μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, η αποκατάσταση απαιτεί κάθετη τομή. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην έσω επιφάνεια των μηρών. Σε πιο ήπια περιστατικά η τομή γίνεται σε μη εμφανές σημείο (καλύπτεται από το εσώρουχο), όταν όμως υπάρχει μεγάλη περίσσεια δέρματος, η τομή γίνεται κάθετα στο μηρό, το λεγόμενο Τ».

Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε αφορούν στο πρόσωπο, είτε στο σώμα, μετά από μη επεμβατικές θεραπείες η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι αμεσότατη. Στις επεμβατικές θεραπείες δίνονται οδηγίες, ανάλογα με την επέμβαση. Το μετεπεμβατικό στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 5-7 ημέρες έως δύο εβδομάδες. Η τοποθέτηση ενθεμάτων στους γλουτούς, η κοιλιοπλαστική και η χειρουργική αποκατάσταση της έσω επιφάνειας των μηρών απαιτούν αποχή από τις βαριές δραστηριότητες για περίπου έναν μήνα.