Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Metropolitan General: Πρωτοποριακή τεχνική διόρθωσης εκτεταμένης κύφωσης

 


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ελάχιστα επεμβατική πλάγια προσπέλαση σε τρία διαδοχικά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ασθενής που έπασχε από θωρακική κύφωση (60o) σε συνδυασμό με την αυξημένου βαθμού οστεοπόρωση, έχοντας σαν αποτέλεσμα δυσκολία στη βάδιση και την γενικότερη κίνηση, υποβλήθηκε σε πρωτοποριακή και πιστοποιημένα για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο ελάχιστα επεμβατική πλάγια προσπέλαση (XLIF) σε τρία διαδοχικά επίπεδα (Θ11-Ο2) με υλικά της NuVasive Ιnk. USA.

Την επέμβαση πραγματοποίησε ο δρ Γεώργιος Βασταρδής, Εξειδικευμένος Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General με την εξειδικευμένη ομάδα του.

Έγινε παρασκευή των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων και τοποθέτηση τρισδιάστατων κλωβών 3D printing Μοdulus cages 10o μέσω ειδικού διαστολέα σε συνδυασμό με σταθεροποίηση επίσης πλάγιας προσπέλασης μέσω ειδικών χαμηλού προφίλ 3D πλακών για την αποφυγή της ανοιχτής και αιματηρής οπίσθιας προσπέλασης.

Επετεύχθη διόρθωση περί των 28o, σε πολύ λίγο διεγχειρητικό χρόνο σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, με ελάχιστη απώλεια αίματος (75cc) και 3 τομές 3cm.

Επίσης, για την αποφυγή αστοχίας των πλάγιων βιδών στήριξης των πλακών λόγω της μεγάλης οστεοπόρωσης, τοποθετήθηκε ποσότητα ειδικού τσιμέντου σταθεροποίησης σπονδυλικών καταγμάτων.

Τέλος, καθ’όλη τη διάρκεια της επέμβασης υπήρχε εξειδικευμένος συνεχόμενος ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος πλάγιας προσπέλασης για την παρακολούθηση του νωτιαίου μυελού καθώς και των περιφερικών νεύρων.

Η ασθενής δύο ώρες μετεγχειρητικά ήταν περιπατητική χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Η στάση του σώματός της είχε αλλάξει, ήταν σε πιο όρθια θέση καθώς επετεύχθη ανάταξη της κύφωσης κατά 28 μοίρες. Η ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο τη δεύτερη ημέρα νοσηλείας της, χωρίς την ανάγκη μετάγγισης αίματος καθώς ήταν πολύ λίγη η απώλειά του.