Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Εμβολιασμός: «Προνόμια» και στον…έρωτα!

 


Ο εμβολιασμός έναντι του νέου κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει οφέλη και στην ερωτική μας ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας, καθώς προκαλεί μεταξύ άλλων και αίσθημα ασφάλειας για νέες «περιπέτειες».

Εφτά στους δέκα ερωτώμενους νέους ηλικίας 18 - 34 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί και από αυτούς οι μισοί δήλωσαν πως θα προχωρούσαν άφοβα σε ερωτική σχέση ακόμα και με ανεμβολίαστους καθώς φαίνεται η «πανοπλία» της προστασίας διώχνει τις αναστολές! Αντίθετα, από τους ανεμβολίαστους μόνο τρεις στους δέκα θα έκαναν σχέση με κάποιον επίσης ανεμβολίαστο.

Στο δείγμα 2000 ατόμων που εξετάστηκε στη νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου το 70% είχε προχωρήσει σε εμβολιασμό και το κύριο ζητούμενο ήταν η αποτύπωση της διάθεσης, του φόβου και των πρακτικών που ακολουθούν οι νέοι σε αυτή την περίοδο.

Το βασικό ερώτημα της έρευνας ήταν αν μια νέα γνωριμία θα μπορούσε να διακοπεί αν ένας ή μια από τους συντρόφους ήταν ανεμβολίαστος, ή αν αντίστοιχα ο εμβολιασμός θα δημιουργούσε ασφάλεια για την εκκίνηση μιας νέας ερωτικής σχέσης με ένα άγνωστο πρόσωπο.

Η μεγάλη πλειοψηφία (71%) θεωρεί πως το εμβόλιο δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στις ερωτικές αναζητήσεις, παρόλα αυτά πάνω από 8 στους 10 δηλώνουν πως δεν θα δίσταζαν να συνάψουν ερωτικό δεσμό με κάποιο ανεμβολίαστο, δείχνοντας ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει καμία διάθεση αποκλεισμού.

«Υπήρξαν υποψίες πως ο φόβος και η απειλή της πανδημίας θα απέτρεπε νέες γνωριμίες και περιπέτειες στους νέους ανθρώπους, που μετά το lockdown διψούσαν για την γοητευτική αλλά και επικίνδυνη ζωή που κρύβει ο έρωτας» σημειώνει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος και προσθέτει:

«Μια ερμηνεία είναι πως αν η πλειοψηφία είναι ήδη εμβολιασμένη, νιώθει μια σχετική ασφάλεια ώστε να διακινδυνέψει ακόμα και τον κίνδυνο της μετάδοσης, με δεδομένη και την επιστημονική παρατήρηση πως οι εμβολιασμένοι νοσούν πολύ λιγότερο και όχι τόσο βαριά. Ο φόβος για τη μόλυνση δείχνει να ηττάται από το πάθος του νέου και ελκυστικού έρωτα, του αντίδοτου του θανάτου και της μοναξιάς.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι φαίνεται να ήταν επιφυλακτικοί στο να ξεκινήσουν νέες σχέσεις με άτομα που δεν γνώριζαν, καταδεικνύοντας ότι ο φόβος της πανδημίας παραμένει ισχυρός παρά την διαφαινόμενη άρνηση τους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Η εξήγηση ανήκει στον χώρο της ψυχανάλυσης, όπου η παράλογη και μεταφυσική σκέψη μπορεί να γίνει και άρνηση του λογικού επιχειρήματος (δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι άτρωτος από τις κοινές λοιμώξεις και τις πανδημίες, κτλ).

Όταν όμως φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν βάζουμε ούτε το χέρι μας στην φωτιά του έρωτα, ούτε το πόδι μας στο ποτάμι για να βραχούμε και να κρυώνουμε».

Η ανακοίνωση και μόνο της ύπαρξης του εμβολίου ένα χρόνο πριν ανέβασε τη λίμπιντο (βλ. έρευνα Ανδρολογικού Ινστιτούτου «Το εμβόλιο COVID-19 αυξάνει και τη λίμπιντο», Δεκέμβριος 2020). Στην παρούσα φάση που πάνω από τους μισούς Έλληνες έχουν ήδη εμβολιαστεί, ρωτήθηκαν οι νέοι άνθρωποι που συνήθως είναι ελεύθεροι και έτοιμοι για την περιπέτεια του έρωτα, ή καλύτερα του πολυέρωτα.

«Σε αυτές τις ηλικίες η ερωτική πίστη είναι το ζητούμενο ποιητικά, γιατί υπάρχει εξιδανίκευση (Βέρθεροι και Ρωμαίοι δηλώνουν οι περισσότεροι νεαροί εραστές), πλην όμως η βιολογική αναρχία δεν το επιτρέπει. Οι νέοι υπηρετούν τις ορμές που αφθονούν, σαν έτοιμοι από καιρό να θυσιαστούν στην πρώτη περιπέτεια. Ο δονζουανισμός άλλωστε είναι προνόμιο της νεότητας...» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Όπως το διατύπωσε σοφά ο Nietzsche, οι νέοι θέλουν να είναι πιστοί και δε μπορούν και οι μεγάλοι θέλουν να είναι άπιστοι αλλά δε μπορούν... Ο φόβος της μεταδοτικότητας απέτρεψε πολλούς νέους από το να μπουν σε νέες περιπέτειες και αυτή ακριβώς την αλλαγή στην διάθεση ερωτικής αναζήτησης θελήσαμε να συγκρίνουμε ανάμεσα σε δυο βασικές πληθυσμιακές ομάδες που δημιούργησαν πάθη και εντάσεις (υπέρμαχοι και ενάντιοι στον εμβολιασμό).

Οι εμβολιασμένοι λοιπόν σε μεγάλο ποσοστό δεν θα είχαν πρόβλημα να προχωρήσουν σε σχέσεις με ανεμβολίαστους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το εμβόλιο δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας σε όσους το έχουν πραγματοποιήσει, θωρακίζοντας όχι μόνο βιολογικά αλλά και ψυχολογικά τους εραστές της μιας βραδιάς» τονίζει ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας, Χειρουργός-Ουρολόγος,  Ανδρολόγος. «Είναι χαρακτηριστικό», προσθέτει «πως τελικά ο εμβολιασμός προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας και στις ερωτικές συνευρέσεις».

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ανδρολογικού Ινστιτούτου με τη μέθοδο των διαδικτυακών ερωτηματολογίων μέσω της πλατφόρμας Pollfish σε δείγμα 2000 ανδρών και γυναικών 18 – 34 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα.