Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Σπύρος Ριζόπουλος: Προτάσεις για διάσωση ΑΕΙ Πρέβεζας και Δρακόλιμνης

 


Σε δύο θέματα που απασχολούν έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και αφορούν κυρίως την Πρέβεζα και το Ζαγόρι αναφέρθηκε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

Το πρώτο έχει να κάνει με το μέλλον του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το άλλο με τις εικόνες ντροπής που έκαναν το γύρο της Ελλάδος και του κόσμου με τη Δρακόλιμνη να έχει μετατραπεί σε βούρκο λόγω της βόσκησης βοοειδών.

Αναφορικά με το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ο κ. Ριζόπουλος έκανε λόγο για μια προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών εκ μέρους του Περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κατά τα πρότυπα των όσων έγιναν με την Βελλά, την Ιόνια οδό, το φυσικό αέριο, το μεταναστευτικό και το Τεχνολογικό Πάρκο.

«Βλέπω διάφορες κραυγές τώρα, αλλά μεγάλη αδράνεια να κάνουν το σωστό οι κύριοι Καχριμάνης και Ιωάννου την ώρα που έπρεπε», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος, αναλύοντας στη συνέχεια τις ελάχιστες απαιτήσεις που υπάρχουν για να είναι βιώσιμο το Τμήμα.

«Για να λειτουργήσει το Τμήμα και να είναι βιώσιμο χρειάζεται 229 άτομα, αλλά τελικά πέτυχαν μόλις 40 και μάλιστα χωρίς κανένα απ’ αυτά να είναι από την Ήπειρο. Η βιωσιμότητα του τμήματος έγκειται στη χρηματοδότηση μερικών βασικών αναγκών όπως η συντήρηση της φοιτητικής λέσχης, η μετακίνηση και η σίτιση των φοιτητών. Μιλάμε για κόστη που δεν είναι υψηλά και τα οποία έχουν τεθεί εγκαίρως υπόψη της Περιφέρειας Ηπείρου», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει ότι τα στοιχεία με τα οποία το Τμήμα και η Σύγκλητος αποφασίζει για τη βιωσιμότητα της Σχολής είναι καθαρά ακαδημαϊκά κι όχι πολιτικά.

Μάλιστα και ο κ. Σωτηρόπουλος Πρόεδρος του τμήματος και ο κ. Αλμπάνης Πρύτανης, εστίασαν στο ενδιαφέρον ανάπτυξης προσθήκης και άλλων συναφών σχολών όμως η βιωσιμότητα αυτών των σχολών τελείωσε με το χαμηλό αριθμό εισαγωγής εισακτέων.

Η υπάρχουσα σχολή μπορεί να σωθεί, εφόσον ο κ. Καχριμάνης αποφασίσει να χρηματοδοτήσει την παραμονή της εκεί αντιλαμβανόμενος την εκπαιδευτική, πολιτισμική και ανάγκη εξωστρέφειας της Πρέβεζας, βάζοντας στην άκρη τις  σπατάλες του προϋπολογισμού και επιτέλους επενδύοντας στα σωστά πράγματα που αφορούν το μέλλον της Ηπείρου. Να συγκεντρώσει τα στοιχεία του και να πάει να ζητήσει ακρόαση από τη Σύγκλητο για να πετύχει την παραμονή.

Ο κ. Καχριμάνης και ο κ. Ιωάννου αγνόησαν το πρόβλημα εδώ και χρόνια διότι δεν το κατανοούν και τώρα ρίχνουν τις ευθύνες αλλού όπως κάνουν όλα τα χρόνια.

 Μιλάμε για το μέλλον του τόπου μας. Η παραμονή και η αναβάθμιση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα είναι ζήτημα του μέλλοντός μας και οφείλουμε να το προασπίσουμε αλλά όχι με τη λογική μιας άρρωστης επιβίωσης και συντήρησης που το αντιλαμβάνονται οι τοπικοί άρχοντες. Είναι πυλώνας ανάπτυξης και εξέλιξης.

Για τη Δρακόλιμνη

Περνώντας στο δεύτερο θέμα, αυτό της Δρακόλιμνης και της μετατροπής της σε βούρκο, ο κ. Ριζόπουλος μίλησε για ξεκάθαρες ευθύνες του Περιφερειάρχη, κάνοντας μάλιστα για εικόνες που ντροπιάζουν όλους τους Ηπειρώτες.

«Την ίδια ώρα που το CNN  παρουσίαζε το Ζαγόρι ως έναν από τους κορυφαίος προορισμούς στην Ευρώπη, στα ελληνικά ΜΜΕ βλέπαμε τις εικόνες ντροπής από τη Δρακόλιμνη. Βιώνουμε μία σύγκρουση πολιτισμών, γιατί δυστυχώς οι τοπικοί μας άρχοντες πάσχουν από όραμα στρατηγικής και ανάπτυξης», σημείωσε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει:

«Εδώ δεν μιλάμε για στήριξη του πρωτογενούς τομέα που ο κ. Περιφερειάρχης αρέσκεται να το αναφέρει συνέχεια, αλλά για αναρχία που δημιούργησε ο ίδιος δίνοντας άδειες βόσκησης σε 5 -10 κτηνοτρόφους σε βάρος όλων των υπολοίπων πολιτών όπως αφήνει να εννοηθεί το πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής, καθότι υπήρξε εκμετάλλευση του κενού του νόμου προς εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων με κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι αδιάφοροι για τη ζημιά που κάνουν τα κοπάδια τους».

Κλείνοντας, έκανε γνωστό ότι  στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα θέσει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης προτείνοντας την απόσυρση των αδειών για «να σταματήσει επιτέλους ο διασυρμός του τόπου μας», διαφωνώντας με ημίμετρα που ακούστηκαν και κάνουν λόγο για εγκατάσταση κιγκλιδωμάτων γύρω από τη Δρακόλιμνη.

«Η Δρακόλιμνη και τα Ζαγοροχώρια δεν ανήκουν σε κανένα Καχριμάνη και σε κανένα Σουκουβέλο. Δεν τους επιτρέπω να μας ξεφτιλίζουν πανελληνίως για 10-12 νοματαίους», κατέληξε ο κ. Ριζόπουλος.