Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

«1η Μέρα Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ και Συνεδρίου POLYPHONIA»

 


Σημαντικά συμπεράσματα για το πολυφωνικό τραγούδι και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά γενικότερα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της 1ης μέρας του Διεθνούς Φεστιβάλ και συνεδρίου Polyphonia που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στους Κουκλιούς Δήμου Πωγωνίου.

Οι διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Δήμο Πωγωνίου στα πλαίσια του Έργου POLYPHONIA «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Έργο που συγχρηματοδοτείται από την   Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών του Προγράμματος Interreg IPA II CBC «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».

Τους συνέδρους καλωσόρισε εκ μέρους του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης που επεσήμανε ότι το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί την πολιτισμική ταυτότητα του Δήμου σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος  καταβάλει κάθε προσπάθεια στην διατήρηση αυτού του ξεχωριστού μουσικού είδους μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις καθώς και μέσα από τη δημιουργία του Συλλόγου Πωγωνίσιας πολυφωνικής μουσικής και τη δημιουργία, πολύ σύντομα, παιδικής χορωδίας πολυφωνικής μουσικής.

Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές, ο καθένας καταξιωμένος στον χώρο του, οι οποίοι αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο πολυφωνικό τραγούδι και τα πανηγύρια ως μέρος του θεματικού τουρισμού, στην Ηπειρώτικη και Βλάχικη πολυφωνία και στα «σύνορα» του μουσικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα μίλησαν οι κ.κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας, Περιφερειακός Σύμβουλος, Στέλεχος τμήματος τουρισμού και Υπεύθυνος καταγραφών τηλεοπτικής παραγωγής για το Λαϊκό Πολιτισμό Περιφέρειας Ηπείρου, Γεωργία Τέντα, μουσικός, Performer, Εμψυχώτρια φωνητικών συνόλων και ιδρυτικό μέλος Πλειάδων, Φώτης Τράσιας, Ερευνητής – Ερμηνευτή παραδοσιακών τραγουδιών, Έλενα Ζιάβρα, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος και Κωνσταντίνος Λώλης, Μουσικολόγος. Τις εργασίες συντόνιζε ο κ. Παναγιώτης Τζόκας.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία αξιόλογη συναυλία πολυφωνικής μουσικής στην οποία συμμετείχαν 8 πολυφωνικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Αλβανία. Στη συναυλία συμμετείχαν: Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού Δήμου Πωγωνίου, το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, το σύνολο «Lot Kurbeti», το Πολυφωνικό Σχήμα Αγνώντων Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, η Πολυφωνική Ομάδα Βλάχων Ιεροπηγής Καστοριάς, και τα σύνολα «Δελβινιώτικα» και «Πλειάδες».