Το βραβείο GENE Global Education Award 2020/2021, της ΕΕ, κατέκτησε το Γεωργικό Σχολείο Βόλου της Κιβωτού του Κόσμου, για το καινοτόμο παιδαγωγικό θεραπευτικό πρόγραμμά του επαγγελματικής κατάρτισης.
Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Ζέττα Μακρή, εξέφρασε τη χαρά και τα συγχαρητήριά της για την επιτυχή έκβαση
της υποψηφιότητας της Κιβωτού του Κόσμου και του παραρτήματός της, του
Γεωργικού Σχολείου Βόλου, η οποία προτάθηκε και προωθήθηκε από τις αρμόδιες
υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα, η Ζέττα Μακρή δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανη για τη διεθνή διάκριση του Γεωργικού Σχολείου Βόλου και για την αναγνώριση της διαρκούς προσπάθειας, του πρωτότυπου έργου και της εξαιρετικής προσφοράς του στην εκπαίδευση. Η διάκριση αυτή αποτελεί την περίτρανη απόδειξη της εκπαιδευτικής αρτιότητας των καινοτόμων προγραμμάτων εκπαίδευσης, που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια, και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο παραδείγματα ορθών πρακτικών και ποιοτικών πρωτοβουλιών παγκόσμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη.
Επικροτούμε, ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε αντίστοιχες ενέργειες και δράσεις με πίστη στην εκπαιδευτική προοπτική της χώρας.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και εύχομαι η επιβράβευση αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για μελλοντικές επιτυχίες».
Το χρηματικό έπαθλο της GENE, ύψους 10.000 ευρώ, έκαστο, απονέμεται σε πέντε από τις πιο εμπνευσμένες πρωτοβουλίες παγκόσμιας εκπαίδευσης της ΕΕ. Τα χρήματα προορίζονται για την υποστήριξη, βελτίωση ή /και την επέκταση του έργου τους, ενώ οι πρωτοβουλίες αυτές όχι μόνο θα συμπεριληφθούν στη συλλογή βραβείων GENE αλλά και θα λάβουν πιστοποιητικό αριστείας και αναγνώρισης. Το GENE - Global Education Network Europe είναι ένα δίκτυο-ένωση των ευρωπαϊκών υπουργείων Παιδείας και Εκπαιδευτικών Ινστιτούτων.
Συνοπτικά, το πρόγραμμα της Γεωργικής Σχολής εστιάζει στην κατάρτιση και κατόπιν στον βιοπορισμό μετά την ενηλικίωση των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.
Τα παιδιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που έχουν βιώσει, φέρουν ψυχικά τραύματα, που χρήζουν πλαισίωσης και θεραπείας.
Υπάρχουν παιδιά, που το γνωστικό τους επίπεδο είναι χαμηλό, σε σημείο που πολλές φορές δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), πόσο μάλλον να συνεχίσουν σε κάτι ανώτερο.
«Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αυτή των παιδιών και να διασφαλίσουμε το μέλλον τους μετά την ενηλικίωσή τους, ο π. Αντώνιος είχε την ιδέα της γεωργικής σχολής της Κιβωτού του Κόσμου.
Αρχικά, λειτουργεί θεραπευτικά, ενισχύεται η διαδικασία επούλωσης των ψυχικών τραυμάτων, χρησιμοποιώντας τη φύση και τα ζώα ως θεραπευτικό μέσο.
Ειδικότερα, όμως, για τις ηλικίες 15-18, προσφέρει -επιπλέον- γνώση και επαγγελματική κατάρτιση πριν από την ενηλικίωσή τους, ώστε να είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην ευρύτερη κοινωνία», επισημαίνεται σχετικά στην ανακοίνωση.
Ως πρόγραμμα λειτουργεί σε όλα τα παραρτήματα της Κιβωτού του Κόσμου, σε Πωγωνιανή, Βόλο, Χίο, Καλαμάτα, όπου υπάρχουν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις (τυροκομείο, μελισσοκομείο, οπωρώνας, οινοποιείο, αλευρόμυλος, θερμοκήπιο, κήπος με αρωματικά φυτά, φάρμα ζώων, ελαιοτριβείο, ελαιώνας, πετρόμυλος, τράπεζα σπόρων, εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών, εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, εργαστήριο παραγωγής ζωοτροφών).
Κιβωτός
του Κόσμου