Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ορίζοντες Ηπείρου: Ανοίγει η συζήτηση για τη γέφυρα Νησί-Ντραμπάτοβα


Το θέμα της μόνιμης σύνδεσης του Νησιού με την Ντραμπάτοβα, μέσω γέφυρας, σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της παράταξης, άνοιξαν για πρώτη φορά επίσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι «Ορίζοντες Ηπείρου».
Με αφορμή το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης, που προέβλεπε αλλαγή τίτλου έργου από το τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. Άρτας, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος πρότεινε να αντικατασταθεί από το τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. Ιωαννίνων, το έργο κατασκευής κόμβου στην περιοχή της Νεοκαισάρειας και τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια να διατεθούν για την εκπόνηση προμελέτης ή μελέτης στατικότητας ή μελέτης κατασκευής, μόνιμης γέφυρας από τη Ντραμπάτοβα προς το Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας.
Για τον κόμβο της Νεοκαισάρειας, πρόσφατα οι «Ορίζοντες Ηπείρου» απέδειξαν με βάση έγγραφο της Τροχαίας Ιωαννίνων πως λόγω των λιγοστών τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο, δεν επιβάλλεται ο κόμβος, όπως υποστηρίζει η Περιφερειακή Αρχή.
 Εν τω μεταξύ, με παρέμβασή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» αναφέρθηκε στην απορροφητικότητα του τρέχοντος ΠΕΠ Ηπείρου.
Κατά τη συζήτηση επί της τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Δ΄ τρίμηνο έτους 2019, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι η χαμηλή απορροφητικότητα της τάξης του 30% που παραδέχεται η Περιφερειακή Αρχή για το ΠΕΠ Ηπείρου, αν και ευρισκόμενοι στο τελευταίο έτος της προγραμματικής περιόδου, οφείλεται στον αρχικό σχεδιασμό.
Πρότεινε δε ότι έστω και τώρα υπάρχει το περιθώριο να ρεαλιστικοποιηθεί το πρόγραμμα και να γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και ένας επανασχεδιασμός του προγράμματος, ώστε ακόμα και αν χρειαστεί να απενταχθούν ενταγμένα έργα, να στοχεύσει το ΠΕΠ σε κατηγορίες έργων και δράσεων που θα είναι αποδοτικότεροι για την ανάπτυξη της Ηπείρου.
Στο επιχείρημα του Περιφερειάρχη ότι οι δράσεις για την επιχειρηματικότητα παρουσιάζουν υψηλή απορροφητικότητα, ο κ. Ριζόπουλος αντέτεινε πως αυτές οι δράσεις αντιστοιχίζονται με ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΕΠ Ηπείρου.
Πρότεινε τέλος, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους τοπικούς φορείς ώστε ο σχεδιασμός για την επόμενη προγραμματική περίοδο να πατά σε πραγματικές ανάγκες της περιοχής που μόνη της η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.