Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου, χωρίς νοσηλεία


Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων βλαβών στην περιοχή της άρθρωσης του ώμου. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική που επιτρέπει να δούμε στο εσωτερικό της άρθρωσης, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα όποια προβλήματα, χωρίς νοσηλεία του ασθενούς. 
Ο ώμος είναι μία άρθρωση που εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς.
Παλαιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με όλα τα σχετικά συνακόλουθα προβλήματα όπως μεγάλος τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς και ακινητοποίηση του ώμου με πόνο για πολλές εβδομάδες.
Σήμερα όμως, η πρωτοποριακή μέθοδος της αρθροσκόπησης έρχεται να λύσει τα παραπάνω προβλήματα, όπως εξηγεί ο κ. Αναστάσιος  Δεληγεώργης  MD, MSc., Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, Επιμελητής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.
Ενδείξεις για τη διενέργεια αρθροσκόπησης  ώμου
Η αρθροσκόπηση  ώμου πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση κυρίως των παρακάτω παθήσεων:
        Αρχόμενη αρθρίτιδα
        Βλάβες, κακώσεις του αρθρικού χόνδρου
        Δυσκαμψία ώμου (Παγωμένος Ώμος)
        Επιλεγμένα κατάγματα
        Εμμένουσα ασβεστοποιός τενοντίτιδα
        Ρήξη του τενοντίου πετάλου
        Ρήξη του επιχειλίου χόνδρου και συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα ή οξεία και χρόνια αστάθεια
        Παθήσεις του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός
        Παθήσεις του αρθρικού υμένα
        Πίεση υπερπλάτιου νεύρου
        Σύνδρομο πρόσκρουσης
        Ύπαρξη ελεύθερων ενδοαρθρικών σωμάτων 
Περιγραφή της αρθροσκόπησης ώμου
Ο oρθοπαιδικός χειρουργός εισάγει στην άρθρωση του ώμου μέσω μικρών οπών (περίπου 3-5 χιλιοστών) το αρθροσκόπιο, το οποίο φέρει μια μικροσκοπική κάμερα με ισχυρό φωτισμό και συνδέεται με μία ειδική οθόνη, όπου προβάλλεται σε μεγέθυνση εξαιρετικά καθαρή και έγχρωμη εικόνα.
Δίνεται έτσι στον χειρουργό η δυνατότητα:
        να εξετάσει προσεκτικά το εσωτερικό της άρθρωσης (του ώμου) και να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες, ακόμα και τις πολύ μικρές, και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της άρθρωσης
        να επιδιορθώσει τις ενδοαρθρικές και περιαρθρικές βλάβες με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων, πολύ λεπτών εργαλείων και εμφυτεύσιμων αδρανών υλικών, όπως ράμματα και άγκυρες. Ενδεικτικά, μπορεί να προχωρήσει σε  αποκατάσταση τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη, σε λύση συμφύσεων, σε επιδιόρθωση βλαβών που έχουν προέλθει από εξάρθρημα (π.χ. αποκατάσταση του επιχείλιου χόνδρου).
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αρθροσκόπηση του ώμου διαρκεί περίπου μία ώρα. Πραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του.
Πλεονεκτήματα
        Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
        Υψηλή διαγνωστική ακρίβεια
        Αποτελεσματικότερη και ταχύτερη θεραπευτική αποκατάσταση
        Ελάχιστα τραυματική
        Σημαντικά μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών
        Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
        Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των πολύ μικρών τομών (όχι ουλές ή δυσμορφίες στο δέρμα). Επιπλέον, τα όποια σημάδια πρακτικά εξαφανίζονται μετά από μερικούς μήνες
        Δε χρειάζεται νοσηλεία
Μετεγχειρητική Αποκατάσταση
Μετά το χειρουργείο προτείνεται συνήθως η χρήση εδικής ανάρτησης ώμου για τις πρώτες ημέρες η οποία επιτρέπει να γίνεται χρήση του χεριού για τις καθημερινές βασικές λειτουργίες. Μετεγχειρητικά συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος και χορηγούνται προληπτικά για τις πρώτες ημέρες απλά παυσίπονα από το στόμα.
Ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον ιατρό για τον έλεγχο της προόδου επούλωσης των τραυμάτων αλλά και για να του δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για κινητοποίηση. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως ύστερα από 8-10 ημέρες.
Απαραίτητο για την πετυχημένη μετεγχειρητική αποκατάσταση θεωρείται ο ασθενής να ακολουθήσει στη συνέχεια ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης, όπως αναφέρει ο κ. Δεληγεώργης.
Φυσικοθεραπεία
Απαραίτητη είναι η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση του ασθενούς, κυρίως με την μορφή ασκήσεων τις οποίες ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιεί και μόνος του στο σπίτι υπό την καθοδήγηση πάντα του φυσικοθεραπευτή ή του ιατρού. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με το είδος και την έκταση της βλάβης που επιδιορθώνεται με την αρθροσκόπηση.