Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Πιο δίκαιη κατανομή τις άδειες για τη φύτευση νέων αμπελώνων


Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης ενόψει της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για τις άδειες φύτευσης νέων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες και θα ισχύσουν από το 2019, η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες.
Αυτό έγινε καθώς κατά το παρελθόν παρατηρήθηκε ότι με την κατανομή των αδειών σε εθνικό επίπεδο, σε κάποιες περιφέρειες της χώρας χορηγήθηκαν άδειες φύτευσης άνω του 1% της περιφερειακής έκτασης, που τους αναλογεί, και σε άλλες περιφέρειες χορηγήθηκαν αντίστοιχα άδειες φύτευσης για αρκετά μικρότερες εκτάσεις, παρότι είχαν υποβληθεί πολύ περισσότερα αιτήματα στις περιφέρειες αυτές.
Η 1η «Περιφέρεια» αφορά την Ήπειρο, το βόρειο και νότιο Αιγαίο, τα νησιά του Ιονίου και την Κρήτη, η 2η «Περιφέρεια» την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ η 3η «Περιφέρεια» την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, με βάση τις αλλαγές της απόφασης, εκτιμάται ότι στην πρώτη ζώνη αναλογούν 1.800 στρέμματα, στη δεύτερη 2.200 στρέμματα και στην τρίτη 2.300 στρέμματα.
Τα κριτήρια που διαφοροποιούν τις τρεις ζώνες είναι ότι στη 2η Περιφέρεια λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία όσοι αμπελουργοί έχουν ήδη έκταση 5-50 στρ. αμπελώνα, στην 1η και την 3η «Περιφέρεια» λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία όσοι αμπελουργοί έχουν ήδη έκταση 3-30 στρ. αμπελώνα και επιπλέον, στην 3 «Περιφέρεια» δεν ισχύει το κριτήριο του υψομέτρου.


Τέλος, διατηρούνται τα κριτήρια προτεραιότητας για τους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, οι εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος (βιολογική καλλιέργεια, σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, αναβαθμίδες) και η μη κατοχή αμπελοφυτεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, χωρίς άδεια.