Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Γιάννης Στέφος: Κατάθεση ερώτησης για τη λειτουργία των ιντερνέτ καφέ και την πρόσβαση ανηλίκων σ’ αυτά

Ο βουλευτής Γιάννης Στέφος κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνυπογράφηκε από 33 βουλευτές σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των ιντερνέτ καφέ.
Το διαδίκτυο έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας σχεδόν όλων των πολιτών. Είναι αλήθεια ότι, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση, ενημέρωση και ψυχαγωγία που προσφέρει είναι πρωτόγνωρες. Ωστόσο στη χρήση του ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι ειδικά σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, όπως τα παιδιά και οι έφηβοι.  
Μέρος της επαφής των ανηλίκων με το διαδίκτυο γίνεται στα ιντερνέτ καφέ.
Tα ιντερνέτ καφέ υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι, ένας μεγάλος αριθμός θαμώνων σε αυτά είναι ανήλικοι. Επειδή όμως δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τους κανόνες πρόσβασης των ανηλίκων στους εν λόγω χώρους, πολύ συχνά διαπιστώνονται περιπτώσεις παιδιών ή εφήβων, που αποκτούν εθιστικές συμπεριφορές. Οι εν λόγω συμπεριφορές έχουν αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία των ανηλίκων. Στην παραπάνω διαπίστωση κατέληξε και ο Συνήγορος του Παιδιού, έπειτα από καταγγελίες πολιτών και εμπειρικής έρευνας που διεξήγαγε στους συγκεκριμένους χώρους. 


Παράλληλα σύμφωνα με έρευνες από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Παιδιατρικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών, μερικά ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα ήρθαν στο φως, καθώς η υπερβολική ενασχόληση µε το διαδίκτυο δημιουργεί κινδύνους ανάπτυξης ακραίων συμπεριφορών. Τα αρχικά συμπτώματα της «εξάρτησης» είναι ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης µε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στα ίντερνετ καφέ ή/και στο σπίτι, η µονοµανία, η παραµέληση υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών και η απότοµη πτώση της σχολικής επίδοσης. 
Η αποµόνωση, η µείωση του χρόνου δραστηριοτήτων και του χρόνου που περνούν τα παιδιά µε την οικογένεια και τους φίλους τους, η µεταβολή της συµπεριφοράς (π.χ. βίαιη συµπεριφορά µέσα στο σπίτι), η αδιαφορία για πράγµατα που πριν ευχαριστούσαν, συχνά συνθέτουν τη συνολική εικόνα. Οι παραπάνω διαπιστώσεις, που αφορούν μεγάλη μερίδα του εφηβικού πληθυσμού, καθιστούν την αναγκαιότητα ρύθμισης κανόνων για την πρόσβαση των ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ επιτακτική.

Η ερώτηση ακολουθώντας τα πορίσματα του Συνηγόρου του Παιδιού ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς τη δημιουργίας ενός σαφέστερου και αυστηρότερου πλέγματος κανόνων, που να διέπει τη λειτουργία των συγκεκριμένων χώρων προστατεύοντας την υγεία των ανηλίκων.