Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στο Επιμελητήριο Άρτας, με θέμα: «Προβολή & προώθηση των τοπικών προϊόντων της Άρτας στις διεθνείς αγορές - Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος & εξαγωγικές διαδικασίες»

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Χρήστος Στάικος, και τα στελέχη της Enterprise Greece.

Επιμελητήριο 6.6.2016
Κυρίες και κύριοι,

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να χαιρετίσω την αποψινή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση και να καλωσορίσω στην Άρτα τον Πρόεδρο, Χρήστο Στάικο, και τα στελέχη της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Επιμελητήριο Άρτας για την στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής, καθώς η προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων της Άρτας στις αγορές του εξωτερικού, αφορά αρκετές επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει νέες δυνατότητες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός διαφορετικού μέλλοντος για τη χώρα μας.
Από τα 10,3 δις που θα εκταμιευτούν συνολικά, 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 700 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα «πέσουν» στην πραγματική οικονομία, στην αγορά. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.
Πρώτη φορά έχουμε έναν ρητά διατυπωμένο οδικό χάρτη για τη διευθέτηση του χρέους με σκοπό την απομείωσή του.
Για τα επόμενα είκοσι σχεδόν χρόνια θα έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, γεγονός που δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία, όταν οι αντίστοιχες δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια έφτασαν μέχρι το 33% του ΑΕΠ.


Με το τέλος της αξιολόγησης λήγει και μια μακρά περίοδος παρατεταμένης αβεβαιότητας. Έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε τώρα σε μια νέα περίοδο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και να δουλέψουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο οικονομικό πεδίο, για να πετύχουμε μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και όχι σε μία επίπλαστη ανάπτυξη για λίγους και εκλεκτούς.
Το ότι η οικονομία είναι ψυχολογία είναι κοινότοπη ρήση. Σε αυτό το νέο περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας μπορούμε να σχεδιάσουμε από κοινού ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας για τη χώρα μας αλλά και ειδικότερα για την περιοχή της Άρτας.
Η σταθερή αύξηση των εξαγωγών μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να δώσουμε διεξόδους τόσο στον τομέα της παραγωγικής διαδικασίας όσο και στην ενίσχυση της εξωστρέφειά τους.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει ένα σαφές στίγμα  της κατεύθυνσης που θέλουμε να  κινηθούμε,   αποτελεί  κρίσιμο εργαλείο  επίτευξης  του αναπτυξιακού σχεδιασμού  της χώρας.
Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών-βιώσιμων επιχειρήσεων· την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, στοχεύοντας στη συγκράτηση της φυγής των νέων επιστημόνων.
Επιδιώκει επιπλέον την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, των συνεργασιών (Clusters / συνεταιρισμοί / κοινωνική οικονομία), του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων, την επανεκβιομηχάνιση της χώρας (με τη στήριξη της καταρρέουσας, αλλά όχι απαξιωμένης, ελληνικής βιομηχανίας).
Χρησιμοποιεί, παράλληλα με τις επιχορηγήσεις, έντονα τα φορολογικά κίνητρα. Απλοποιεί  τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου.
Κυρίως όμως ο νέος αναπτυξιακός απομακρύνεται από τη λογική «ενισχύουμε τις υπάρχουσες τάσεις», καθώς έχει δομηθεί στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, για έξοδο από την κρίση.
Αυτό θα καταστεί  εφικτό δίνοντας έμφαση σε τομείς που συμβάλλουν στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης ώστε να κατακτήσει έναν καλύτερο ρόλο στον Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας.
Έτσι αξιοποιείται η αξιόλογη θέση της χώρας στην παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων και η ύπαρξη αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να παραμείνει στη χώρα. 
Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι δυο κλάδοι πρέπει να ενισχυθούν ιδιαιτέρα, χωρίς αποκλεισμούς των υπολοίπων σε κάθε περίπτωση: «Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών» και της «Αγροδιατροφικής  αλυσίδας» (από το χωράφι έως τον τουρισμό).  Στους κλάδους αυτούς η Ελλάδα μπορεί να οικοδομήσει ένα “brand name” και να αλλάξει έτσι τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και άλλες υποστηρικτικές δράσεις για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που σήμερα ξεκίνησε η συζήτησή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, αλλά και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, διευκολύνει και προωθεί τις επενδύσεις μέσα σε ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον.
Θέτει ως βασικό στόχο τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών και βιώσιμων επιχειρήσεων, μέσα από την ενίσχυση της απασχόλησης και φυσικά την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Είμαι σίγουρος οι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης, ως εκπρόσωποι του Οργανισμού Enterprise Greece, του αρμόδιου εθνικού φορέα για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, θα δώσουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που σχετίζονται τόσο με την αποτελεσματικότερη προβολή των τοπικών προϊόντων της Άρτας όσο και με την προώθησή τους σε αγορές του εξωτερικού.
Θέλουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις της Άρτας να αναπτυχθούν και να στραφούν στον τομέα των εξαγωγών με σχέδιο και ασφάλεια. Η τοπική επιχειρηματικότητα έχει πολλές δυνατότητες, τις οποίες καλούμαστε να αναδείξουμε και να στηρίξουμε το επόμενο διάστημα.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.