Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Σύσκεψη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με τους Ηπειρώτες βουλευτές

Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος

Πραγματοποιήθηκε (17 Ιούνη 2015)  ευρύτατη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικης Συνομοσπονδίας Ελλάδας με τους Ηπειρώτες βουλευτές, στα γραφεία της Π.Σ.Ε. (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος).
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας κάλεσε τους βουλευτές της Ηπείρου (όσοι εκλέχτηκαν στην Ήπειρο, αλλά και τους Ηπειρώτες βουλευτές που εκλέχτηκαν στην Αττική). Μια προσπάθεια ενημέρωσης της δράσης και των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Π.Σ.Ε. καθώς και  τα  ηπειρώτικα Σωματεία και οι Αδελφότητες που ενεργοποιούνται στην Αττική. 

Στη σύσκεψη προσήλθαν οι Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος βουλευτές Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ). Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης (ΣΥΡΙΖΑ) εκπροσωπήθηκε από τη συνεργάτη του Μαριλένα Μπαιραμπά, καθώς και  Κώστας Τασούλας (Νέα Δημοκρατία) ενημέρωσαν ότι αδυνατεί να προσέλθει καθόσον ευρίσκεται εις το εξωτερικό.

Από τους βουλευτές του νομού Άρτας προσήλθαν άπαντες ήτοι: Όλγα Γεροβασίλη και Βασίλης Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο Γιώργος Στύλιος (Νέα Δημοκρατία).

Από το νομό Θεσπρωτίας προσήλθαν  και οι δύο βουλευτές: Μάριος Κατσής (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Γιόγιακας (Νέα Δημοκρατία).

Από το νομό Πρεβέζης ουδείς προσήλθε.

Επίσης, προσήλθαν οι Γιάννης Μπαλάφας (ΣΥΡΙΖΑ) και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (Νέα Δημοκρατία). 

Επίσης, ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης (Κ.Κ.Ε.) ενημέρωσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατεί να προσέλθει καθώς και ο Ευρωβουλευτής  Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), καθόσον ευρίσκεται στις Βρυξέλλες. 

Ο πρόεδρος της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης, εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής μιλώντας είπε τα εξής:
«Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ιδρύθηκε το 1937 και  είναι τριτοβάθμια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει μέλη της εγγεγραμμένα 450 και πλέον πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία (Αδελφότητες, Συλλόγους, Ομοσπονδίες, ενώσεις) και δραστηριοποιείται  στον πολιτισμό με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, με παρουσιάσεις έργων ανθρώπων του πνεύματος, χορευτικά σχήματα με διδασκαλία χορών, διδασκαλία και εκμάθηση πολυφωνικού τραγουδιού, δημιουργία και διδασκαλία χορωδίας και αποτελεί  τον κύριο συντελεστή όχι μόνο  της διατήρησης της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης, αλλά και μεταλαμπάδευσης στις νέες  γενιές. Αντιπροσωπεύουμε γύρω στους 700.000 απόδημους ηπειρώτες στην Αττική και συνολικά 1.000.000 απόδημους σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς που συμμετέχουμε στα Διοικητικά συμβούλια των οργανώσεών μας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά και αφιλοκερδώς στην πατρίδα και στον πολιτισμό. Οι πόροι τόσο της Συνομοσπονδίας μας όσο και των οργανώσεών μας αποτελούνται από τις εισφορές των μελών μας, τις όποιες προσφορές των συμπατριωτών μας, ελάχιστες έως καθόλου είναι οι επιχορηγήσεις από την πολιτεία, μηδενικές οι χορηγίες τόσο σε χρήμα όσο και σε είδη από επιχειρήσεις, έναντι κυρίως διαφημίσεων. Τα οικονομικά μας και των μελών μας με την οικονομική κρίση που βιώνει ο λαός μας όπως είναι φυσικό έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Μπορούμε να πούμε ότι η Πανηπειρωτική είναι ήδη πτωχευμένη εφ' όσον δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τη γραμματέα της, τα κοινόχρηστα καθώς και τα τηλέφωνα.

Οι ανελαστικές  μας δαπάνες είναι περίπου 40.000 ευρώ το χρόνο. Από αυτές μπορούμε να καλύψουμε  με τα έσοδά μας περίπου τις μισές. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για χρηματοδότηση, αλλά και μόνιμη λύση, εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση σύντομα θα αναγκαστούμε να κατεβάσουμε ρολά.  Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουμε ο καθένας προκειμένου να βρεθούν άμεσα πατριώτες χρηματοδότες, ή  χορηγίες από τράπεζες  ή  από  επιχειρήσεις Ηπειρωτών.

Μια μόνιμη κατά την άποψή μας χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι από τα κληροδοτήματα και τα ιδρύματα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ηπειρωτών Ευεργετών αφού από τις 13.000 χιλιάδες συνολικά ανήκουν σε Ηπειρώτες οι 10.000. Το κακό είναι ότι στις περισσότερες διοικήσεις  οι μόνοι που απουσιάζουν είναι οι Ηπειρώτες.

Η πανηπειρωτική δεν εξαντλείται σε θέματα πολιτισμού και διατήρησης και διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης αλλά ασχολείται   με θέματα και καταστάσεις που βιώνουν οι απόδημοι Ηπειρώτες καθώς και θέματα που απασχολούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας  την Ήπειρο, θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, το περιβάλλον, το φυσικό πλούτο της Ηπείρου και την ασφάλεια της Ηπείρου, και αυτό αποτελεί υποχρέωση μας που απορρέει  από το καταστατικό της Συνομοσπονδίας.
Στα πλαίσια αυτά έχουμε πάρει θέσεις και αποφάσεις και έχουμε αναπτύξει δράσεις έχουμε εκφράσει διαμαρτυρίες σε σειρά ζητημάτων που αφορούν την πατρίδα μας την Ήπειρο. π.χ αντιταχθήκαμε στην πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη που ήταν δημιούργημα των κτηνοτρόφων και κερδοφόρα επιχείρηση  και στη μη αλλοίωση του συνεταιριστικού χαρακτήρα.

Ασχοληθήκαμε με το θέμα της διανομής του Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο και οι θέσεις μας  είχαν απήχηση στο αρμόδιο Υπουργείο.

Αντιταχθήκαμε στην κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο με άριστα αποτελέσματα.

Στην ρύπανση του Καλαμά και του Αχέροντα στις εκβολές τους.

Αντιταχθήκαμε στη ρύπανση του Αμβρακικού κόλπου και προτείναμε λύσεις, βιώσιμης και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης.

Αγωνιστήκαμε για την κατασκευή του οδικού άξονα της Ηπείρου και την κατάργηση των διοδίων.

Αντισταθήκαμε στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ήπειρο. Διοργανώσαμε ημερίδα για τη εξόρυξη   υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των κατοίκων της Ηπείρου και στο περιβάλλον.


 Ασχοληθήκαμε με την εγκληματικότητα και την ασφάλεια στην Ήπειρο λόγω της μη επαρκής φύλαξης των συνόρων.

Ασχοληθήκαμε επίσης με τα μείζονος σημασίας προβλήματα της μειονότητας στην Αλβανία.

Διαμαρτυρία για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, την κατάργηση των λεωφορειακών γραμμών και ένα σωρό άλλα θέματα που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των νομών μας.

Σημαντικό θέμα για εμάς αποτελούν τα φορολογικά και διοικητικά θέματα των σωματείων - μελών μας τα οποία ανακαίνισαν  πριν από ένα περίπου χρόνο οι  Δ.Ο.Υ. και η  Περιφέρεια. Οι οργανώσεις μας δεν είχαν καμία σχέση με τις Μ.Κ.ΥΟ που επιχορηγούνται από το κράτος.

Η Περιφέρεια ζητούσε από συστάσεως με το νόμο 281/1914 των σωματείων Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις και οικονομικούς απολογισμούς. Η δε εφορία οτιδήποτε προβλέπεται για τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, φορολογικές δηλώσεις, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών, προμηθευτών προσαυξήσεις , πρόστιμα πράγματα που σημαίνουν τη διάλυση των σωματείων μας.

Για τα φορολογικά θέματα και τα Διοικητικά συστήσαμε επιτροπή και μαζί με άλλες πολιτιστικές ομοσπονδίες της Ελλάδας Κρήτες, Δωδεκανήσιοι, Καλαβρυτινοί, Αρκάδες, Ποντίους, Θρακιώτες και Επτανήσιοι  αποφασίσαμε να ζητήσουμε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη τα παρακάτω:
1. Να δοθεί η δυνατότητα μέχρι τέλος του έτους 2015 να τακτοποιηθούν φορολογικά οι πολιτιστικές οργανώσεις χωρίς επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων.
2. Να υπάρξει δυνατότητα συστέγασης και φιλοξενίας των οργανώσεων είτε μεταξύ τους, είτε με ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες χωρίς φορολογικές συνέπειες.
3. Τα  έσοδα από ενοίκια να φορολογούνται με συντελεστή  10%, επειδή σπάνια ξεπερνούν τις 11.000,00 ευρώ και αποτελούν πόρο ζωής για τα πολιτιστικά σωματεία.
4. Το ύψος της επιβολής των προστίμων να λαμβάνει υπ' όψη τον εθελοντισμό και τον ουσιαστικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
5. Να εξετάσουμε τη δυνατότητα της υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων για μεγάλα ποσά π.χ. πάνω από 300 η 500 ευρώ επειδή τα πολιτιστικά σωματεία στερούνται λογιστικής υποστήριξης.
6. Τη δυνατότητα λήψης των μεταβολών στο μητρώο από τις φορολογικές δηλώσεις, όπου καταχωρούνται.
7. Να μη ζητείτε τέλος επιτηδεύματος από πολιτιστικές οργανώσεις οι οποίες εκδίδουνε έντυπα με συνδρομές των μελών τους καθ' όσον διανέμονται δωρεάν και δεν έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία. 
Για δε τα Διοικητικά θέματα τα στοιχεία είναι κατατεθειμένα στις Δ.Ο.Ύ. και μπορεί η περιφέρεια να τα πάρει ηλεκτρονικά, εκτός από το ισχύον καταστατικό και το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επίσης να μη θεωρούνται από την περιφέρεια οι αποδείξεις είσπραξης εισφορών μελών αλλά μόνο από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Δ.Σ   καθ' όσον το μέτρο της θεώρησης έχει καταργηθεί ακόμη και στην εφορία.

Την άλλη Πέμπτη 25 Ιουνίου θα συναντηθούμε με την κυρία Βαλαβάνη αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών για να συζητήσουμε τα φορολογικά θέματα και θέματα για τα κληροδοτήματα και τα ιδρύματα, οι απόψεις μας και οι θέσεις μας για τα θέματα των κληροδοτημάτων θα κωδικοποιηθούν σε υπόμνημα που θα συντάξει επιτροπή και θα δώσουμε στην κ. Βαλαβάνη και θα κοινοποιήσουμε στα γραφεία σας.
Δυστυχώς δεν προλάβαμε το μίνι φορολογικό.
Με τον κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν έχει ορισθεί ημερομηνία συνάντησης.
Θέματα που απασχολούν την Ήπειρο και τους κατοίκους της σχεδόν καθημερινά φθάνουν στα γραφεία μας και προσπαθούμε πάντα να προσφέρουμε τη βοήθειά μας.
Κύριοι Βουλευτές
Επιθυμούμε την συνεργασία σας και τη βοήθειά σας, επιθυμούμε να ασκήσετε όπου μπορείτε την επιρροή σας για να λυθεί άμεσα το οικονομικό πρόβλημα, ακόμη προσφέροντας και τον οβολό σας έχουμε ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.
Οφείλουμε ήδη 15.000 ευρώ και δεν υπάρχει διέξοδος, από πουθενά δεν μπορούμε να βρούμε πόρους.
Θέλουμε τη βοήθειά σας για την προώθηση και ψήφιση διατάξεων στα φορολογικά και διοικητικά θέματα.
Θέλουμε να είμαστε σε μια αγαστή συνεργασία για όλα τα θέματα των απόδημων Ηπειρωτών, των οργανώσεων μας της ιδιαίτερης πατρίδας μας την Ήπειρο, τον πολιτισμό μας και γενικότερα της πατρίδας μας.
Θέλουμε εάν μπορείτε να μας συστήσετε σε γραφεία που αναλαμβάνουν διαφημίσεις εταιρειών Ηπειρωτών επιχειρηματιών προκειμένου να εξετάσουμε τη δυνατότητα λήψης χορηγιών έναντι διαφημίσεων σε εκδηλώσεις που διοργανώνουμε.
Οι εκδηλώσεις μας οι οποίες είναι αρκετές κάθε χρόνο έχουν μαζικότητα καθ' όσον είναι άρτια οργανωμένες σε μεγάλους χώρους.»
Επακολούθησε ευρύτατος διάλογος στον οποίο τοποθετήθηκαν όλοι οι βουλευτές.
Η βουλευτής Ιωαννίνων(ΣΥΡΙΖΑ) Μερόπη  Τζούφη, τόνισε τα εξής:
«Αγαπητοί πατριώτες. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία η συνεργασία  της Πανηπειρωτικής με τη διακομματική συμμετοχή όλων των βουλευτών της Ηπείρου, για την ανάδειξη και υποστήριξη σημαντικών και χρονιζόντων προβλημάτων τόσο της περιοχής μας, όσο και της λειτουργίας της οργάνωσης αυτής (χρηματοδότηση, φορολόγηση κλπ).
Η σωστή αξιοποίηση των κληροδοτημάτων τόσο σε επίπεδο δήμου Ιωαννιτών, όσο και σε άλλους δήμους (Ζαγόρι κλπ), μέσω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τη σωστή και χρηστή αξιοποιηση τους, ως χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη του τόπου. Απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκληρωμένη και αξιόπιστη καταγραφή τους και η βοήθεια ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή.
Η κατά απόλυτη προτεραιότητα υποστήριξη του κατεδαφισμένου, από την ακραία εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, δημόσιου συστήματος υγείας και στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου (πρώην ΙΚΑ). Αυτό σε πολύ δύσκολες συνθήκες απόλυτης οικονομικής ασφυξίας, έχει ήδη ξεκινήσει με την ανάληψη  πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών, που είμαι σε θέση να γνωρίζω και ως μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, όπως και οι λοιποί συνάδελφοι υγειονομικοί. Σημαντικές στην κατεύθυνση αυτή είναι οι αποφάσεις για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη επικουρικών γιατρών, με τη χορήγηση ειδικών κινήτρων, όπως και για την κάλυψη αγόνων και δυσπρόσιτων αγροτικών ιατρείων με τη συμμετοχή οπλιτών στη διάρκεια της θητείας τους. Πιο σημαντικό, το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την επανίδρυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα κατατεθεί άμεσα, με στόχο τη στήριξη και την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων του πληττόμενου και φτωχοποιημένου πληθυσμού, που θα δώσει στα δημόσια νοσοκομεία και στο αποδεκατισμένο προσωπικό τους, τη δυνατότητα να ασχοληθούν πιο αποτελεσματικά με το κατεξοχήν έργο τους, την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας και να γνωρίζετε ότι θα είμαι πάντοτε κοντά σας. Άλλωστε κοινός είναι ο αγώνας μας, για το καλό του τόπου και της πολυαγαπημένης μας Ηπείρου».
«Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Κώστας Κωνής, ο οποίος αφού τόνισε το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΠΣΕ,  εστίασε στα ηπειρώτικα κληροδοτήματα, από τα οποία μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα επιβίωσης της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Αποδήμων Ηπειρωτών.

Είπε ότι,  «διαχρονικά η Πανηπειρωτική, για τα ηπειρώτικα κληροδοτήματα έχει 4 αρχές, ως αποτέλεσμα αποφάσεων Πανηπειρώτικων Συνεδρίων, όπου συζητήθηκε και το πρόβλημα  των ηπειρώτικων κληροδοτημάτων. Την αρχή της τήρησης του  Συντάγματος, την αρχή της υλοποίησης της βούλησης του Διαθέτη και τα οριζόμενα στις Διαθήκες, την αρχή της διαφάνειας στη διαχείρηση και την αρχή και την διαχείρηση της δημοκρατικής διοίκησης των Ιδρυμάτων από φορείς της εκλεγμένης τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους οριζόμενους από την οργανωμένη ηπειρώτικη αποδημία. Σήμερα καμμία από τις αρχές αυτές καμμία δεν υλοποιείται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στα ηπειρώτικα κληροδοτήματα.
Ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε πριν 2 χρόνια για την διαχείριση των κληροδοτημάτων και ευεργεσιών, διατήρησε  δυστυχώς και την ισχύ των οθωμανικών φιρμανιών, για τα ευαγή ιδρύματα της πόλεως των Ιωαννίνων 102  χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Ηπείρου από τον Οθωμανό κατακτητή. Εκπροσώπησα την ΠΣΕ και την Ηπειρώτικη αποδημία, στην  προπαρασκευαστική Οικονομική Επιτροπή του Ν/Σ και διαπίστωσα ότι κάποιοι επέβαλαν και αντικατάσταση Βουλευτών, φίλα προσκείμενοι στις θέσεις της ΠΣΕ, στο θερινό τμήμα της Βουλής που ψήφισε τον Νόμο. Ακόμη αισθάνθηκα τρομερή έκπληξη διαπιστώνοντας ότι το Σχέδιο Νόμου που αναρτήθηκε στην Διαύγεια για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, κατέβηκε λίγο πριν την συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής και αντικαταστήθηκε από το Νόμο που τελικά ψηφίστηκε. Και  ο οποίος δυστυχώς, δεν διαφέρει σε τίποτε από τους Μεταξικούς νόμους, στους οποίους για πρώτη φορά αναφέρθηκαν στα ηπειρώτικα κληροδοτήματα. Ο Νόμος που ισχύει σήμερα επιδοτεί την  παντελή αδιαφάνεια και τον μη έλεγχο. Επιβάλλεται τώρα η συζήτηση για την ψήφιση νέου νόμου  δημοκρατικής κατεύθυνσης
Όσον αφορά ζητήματα ανάπτυξης της Ηπείρου, η ΠΣΕ, έχει πρωτοτυπήσει και έβαλε στο τραπέζι για συζήτηση μεγάλα  ζητήματα για την ανάπτυξη της πατρώας γης και όλα τα πανηπειρωτικά συνέδρια που διοργανώθηκαν κατά το παρελθόν, στην ουσία ήταν αναπτυξιακά συνέδρια που έθεσαν μεγάλα ζητήματα και πρότειναν επιστημονικά επεξεργασμένες αναπτυξιακές προτάσεις.
Θα σταθώ μόνο στην έλευση φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Εμείς στηρίξαμε την προσπάθεια διέλευσης του φυσικού αερίου από την Ήπειρο, βάζοντας όμως 2 κύρια ζητήματα. Σεβασμός στο περιβάλλον και διανομή φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Ήμασταν αντίθετοι στην σκέψη να γίνει η Ήπειρος, δρόμος διέλευσης χωρίς να υπάρχει διανομή και χρήση από τους  Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτικες Εταιρείες. Ακόμη διαφωνήσαμε για την εγκατάσταση του διακομιστικού κέντρου στην παραλία που προτάθηκε στα Σύβοτα Θεσπρωτίας και τη μεταφορά του ελάχιστα χιλιόμετρα στην ενδοχώρα»
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Μπαλάφας τόνισε πως οφείλουμε να δώσουμε άμεση  λύση στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και πρότεινε ότι σε πρώτη φάση οφείλουμε να αναλάβουμε «εδώ και τώρα», εμείς οι παρευρισκόμενοι βουλευτές να λύσουμε το πρόβλημα. Ιδιωτικά θα ενισχύσουμε οι βουλευτές το Ταμείο της Πανηπειρωτικής. Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι βουλευτές.  
Ακολούθως μίλησε ο Γιώργος Στύλιος, βουλευτής του νομού Άρτας (NΔ) και πρότεινε να συσταθεί επιτροπή  (τρόπον τινά διακομματική βουλευτών και Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας) που θα συζητά και κατά το δυνατόν θα επιλύει τρόπον τινά τα θέματα που ταλανίζουν την Ήπειρο.
Γενικά, υπήρξε  μια γόνιμη και αποτελεσματική συζήτηση, στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και άπαντες οι παρευρισκόμενοι βουλευτές εδήλωσαν απερίφραστα τη υποστήριξή τους στο έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.