Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

''Ο Βαγγέλης Λιάπης και εμείς οι Ηπειρώτες του Θριασίου Πεδίου''. Πετυχημένη η μουσικοχορευτική ηθογραφική και κοινωνική καταγραφή-παράσταση του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015, στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας


Την Τετάρτη το βράδυ 17 Ιουνίου 2015, στην Πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα, παρουσιάστηκε, στα πλαίσια του Μήνα Λαογραφίας 2015, που διοργανώνουν από κοινού ο ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας και οι αποδημικοί και εθιμοτοπικοί σύλλογοι της περιοχής με θέμα "Λαογραφία & Παράδοση στον αστικό χώρο", η μουσικοχορευτική ηθογραφική και κοινωνική καταγραφή-παράσταση, για τους Ηπειρώτες του Θριασίου Πεδίου, ''Ο Βαγγέλης Λιάπης και εμείς οι Ηπειρώτες του Θριασίου Πεδίου''.
 
Η παρουσίαση έγινε από την θεατρική ομάδα και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου, υπό την επιμέλεια της Ελένης Γκόγκου, πλαισιωμένα από την εξαίρετη ηπειρώτικη κομπανία του κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον Μιχάλη Ζάμπα, στο τραγούδι και λαούτο, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και τον Σάκη Κάκκο στο ντέφι.\


 
Πράγματι, μιά καταπληκτική παράσταση, μπορώ να πω, που κατευχαριστηθήκαμε όλοι, όσοι την απολαύσαμε... Μιά παράσταση που εξέπεμψε καλαισθησία, φινέτσα και γούστο και αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην σπουδαία δουλειά και το πάθος της χοροδιδασκάλισσας Ελένης Γκόγκου, που υπηρετεί  τον Σύλλογο αυτό με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια πολλά χρόνια τώρα, από διάφορες θέσεις και τον έχει κάνει δεύτερο σπίτι της. Δικαίως οι θεατές καταχειροκρότησαν την παράσταση και τη δουλειά της Ελένης Γκόγκου.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, συνοδευόμενος από τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρζούλη και το μέλος του Δ.Σ.  Χριστόφορο Ευθυμίου. Ακόμη στην εκδήλωση έδωσαν το παρών πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελευσίνας καθώς και εκπρόσωποι όλων των αποδημικών οργανώσεων που δραστηροποιούνται στον συγκεκριμένο Δήμο και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου εκπροσώπησε η Ηπειρώτισσα Περιφερειακή Σύμβουλος  Παναγιώτα Παππά.

Ανοίγοντας την εκδήλωση  το μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΚΠΠΑ Δήμου Ελευσίνας Αθανάσιος Διαλέτης, μίλησε για τον Βαγγέλη Λιάπη και την προσφορά του, για την καταγραφή  και διατήρηση της παράδοσης στο Θριάσιο Πεδίο. Στην συνέχεια η χοροδιδασκάλισα Ελένη Γκόγκου, παρουσίασε την σχέση που είχε ο Βαγγέλης Λιάπης με τους Ηπειρώτες της περιοχής και την συνεργασία του, με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου. Ακόμη αναφέρθηκε στα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου που έχουν καταγραφεί από αυτόν και διασώζονται εξ αιτίας του ενδιαφέροντος του.

Στη συνέχεια  το λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας  Κωνής, που αφού αναφέρθηκε στο ρόλο και τη δράση της Ηπειρώτικης απδημίας, από τον 16ο Αιώνα μέχρι σήμερα, το έργο και την προσφορά των αποδήμων Ηπειρωτών, την Ηπειρώτικη ευποιία και ευεργεσία, ανά τους αιώνες, κατέληξε με την σημαντική προσφορά των ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων για την διατήρηση της παράδοσης και τη σύνδεση των μελών τους, με την ηπειρώτικη γη, την εύανδρο Ήπειρο.

Ακολούθησε η παράσταση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και που καταχειροκρότησαν πολλές φορές. Με την ολοκλήρωση της οποίας,   σηκώθηκαν  και συμμετείχαν όλοι στο χορό που ακολούθησε υπό τους πληθωρικούς ήχους της κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου και την φωνή του καλλίπυγου Μιχάλη Ζάμπα.
Θερμά συγχαρητήρια σους συντελεστές της εκδήλωσης.

Βαγγέλης Λιάπης. Σύντομο βιογραφικό
Ο Βαγγέλης Λιάπης γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1914 στην Ελευσίνα. Το 1932 εισήλθε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1938-1940 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως γραμματέας στο ελληνικό στρατό και πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μετά τον πόλεμο, από τον Ιαν-Μαρ 1945 φυλακίστηκε για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τοκομμουνισμό κόμμα. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ελευσίνα, ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου και ασχολούμενος με την παράδοση και τη λαογραφία, όπου και πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 2008.
Έργα του.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Βαγγέλης Λιάπης έγραψε 39 βιβλία, όσον αφορά κυρίως τη λαογραφία της περιοχής καταγωγής του, την Ελευσίνα, την  Ήπειρο  και τους Αρβανίτες γενικότερα. Ένα από τα έργα του γραμμένο στα αρβανίτικα περιλαμβάνει  την αλβανική παράδοση στην Αλβανία και την αρβανίτικη στην Ελλάδα. Το 1995  ο Σαλί Μπερίσα, πρωθυπουργός στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, τον  βράβευσε για την προσφορά του, για τη διατήρηση της παράδοσης, με το βραβείο Ναΐμ Φρασέρι, πρώτης τάξης, της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και ιδιαίτερα  για τις  Albanological μελέτες του. Το 1997 έγινε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας.