Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Άγριας Πανίδας και Αειφόρο Θήρας από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, στους Λιγγιάδες Ιωαννίνων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Κέντρου Άγριας Πανίδας και Αειφόρο Θήρας από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, στους Λιγγιάδες Ιωαννίνων την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 και ώρα 17.00.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, για λογαριασμό του επικεφαλής εταίρου του έργου την Περιφέρεια Ηπείρου, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ κ. Παναγιώτης Σκαμαντζούρας, εταίρος του έργου, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Παπαδόδημας Νικόλαος, καθώς επίσης και ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Καραγιάννης Ιωάννης.
Το έργο υλοποιήθηκε μέσα από το έργο με τίτλο: «Διαδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες για την Προώθηση της Φυσικής Κληρονομιάς και την Αειφόρο Θήρα» και ακρώνυμο ΘΗΡΟΠΑΙΔΙΑ, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013». Ένα από τα παραδοτέα του έργου, αλλά και σκοπός του είναι και η δημιουργία του Κέντρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Κέντρο είναι μοναδικό σε Πανελλαδικό επίπεδο. Το κτίριο που εγκαταστάθηκε το Κέντρο ήταν υφιστάμενο, ανήκει στην Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και έχει παραχωρηθεί ο χώρος για να στεγαστεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο για την Περιφέρεια Ηπείρου. Υπεύθυνη για την λειτουργία και την διατήρησή του μετά το τέλος του έργου ThiroPedia θα είναι η Ε’ ΚΟΗ.
Πρόκειται για ένα κτίριο που έχει τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον. Οι αίθουσές του, ειδικά διαμορφωμένες, για να παρέχουν γνώση κι ενημέρωση, για δεκάδες είδη άγριας πανίδας.
Η όλη ξενάγηση στο Κέντρο, με την βοήθεια εικονικού ψηφιακού ξεναγού, την Άρτεμης την Αλεπού, θα διαρκεί 25 λεπτά και στην συνέχεια τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι σε 3D, που δημιουργήθηκε για το Κέντρο, αλλά και να απασχοληθούν μέσα από ένα διαδραστικό πίνακα, αφομοιώνοντας έτσι όλη την πληροφορία που έλαβαν κατά την ξενάγηση. Στόχος είναι μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο να έρχονται σε επαφή την βιολογία των ειδών και το φυσικό περιβάλλοντος στο οποίο ενδημούν. 
Κύρια επιδίωξη είναι τα παιδιά να αποκτούν εικόνα για τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες με το οικοσύστημα, έτσι ώστε, μέσα από το παιχνίδι να καταδεικνύονται οι ορθές πρακτικές ανάπτυξης των δραστηριοτήτων αυτών που δεν υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον αλλά αντίθετα προάγουν τις συνθήκες του οικοσυστήματος και εξασφαλίζουν την αειφορία του.

Παράλληλα, ο τοπικός πληθυσμός, κυνηγοί και μη, επισκέπτες, οικοτουρίστες, επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα θηρεύσιμα και μη θηρεύσιμα είδη και τους οικοτόπους τους τόσο της Ηπείρου, όσο και την Ιταλίας (Περιφέρεια Απουλίας), περιοχές εφαρμογής του έργου ΘΗΡΟΠΑΙΔΙΑ.