Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ξανά ελεύθερη η αρκούδα που παγιδεύτηκε σε συρματοθηλιά στον οικισμό Παηδονιά της Ρεπετίστης του Δήμου Πωγωνίου

Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση που στήθηκε από την Πυροσβεστική, τη Δασική Υπηρεσία Ιωαννίνων και τον «Αρκτούρο» για την απελευθέρωση μιας αρκούδας, η οποία παγιδεύτηκε σε μια συρματοθηλιά στον οικισμό Παηδονιά της Ρεπετίστης του Δήμου Πωγωνίου.
Το μεγαλόσωμο θηλαστικό έγινε αντιληπτό από κατοίκους του χωριού το μεσημέρι της Κυριακής και αμέσως ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο και οι αρχές. Άνδρες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και δασικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν πως η αρσενική αρκούδα, βάρους 150 κιλών περίπου, είχε παγιδευτεί, καθώς το πίσω πόδι της είχε πιαστεί σε μία συρματοθηλιά, που προφανώς είχε τοποθετηθεί για την παγίδευση αγριογούρουνων.
Το ζώο δεν κατάφερε να απελευθερωθεί μέχρι σήμερα το πρωί και στο σημείο έφτασαν επιστήμονες του «Αρκτούρου», οι οποίοι προχώρησαν στις ενδεδειγμένες ενέργειες για να επιστρέψει η αρκούδα στο βιότοπό της. Αρχικά νάρκωσαν το θηλαστικό και στη συνέχεια απελευθέρωσαν το πόδι του από την παγίδα με τη συρματοθηλιά. 
Καθώς διαπίστωσαν πως δεν έχει τραυματιστεί, του έδωσαν το αντίδοτο, ώστε να συνέλθει και να συνεχίσει την πορεία του. Προηγουμένως οι επιστήμονες πήραν γενετικό υλικό από το ζώο για να έχουν την «ταυτότητά» του σε περίπτωση που δεν είναι καταγεγραμμένο στο μητρώο που τηρείται.
Για τους περισσότερους κατοίκους η παρουσία αρκούδων στην περιοχή δεν είναι συνηθισμένο περιστατικό, γεγονός που προκάλεσε φόβο σε ένα βαθμό, αναμφισβήτητα περιέργεια, χωρίς φυσικά να λείψουν και αυτοί που το αντιμετώπισαν με χιούμορ.
Πάντως, για τους επιστήμονες η παρουσία αρκούδας στην περιοχή δεν είναι σπάνιο γεγονός. Σπάνιο γεγονός, δυστυχώς, δεν είναι και η τοποθέτηση παγίδων, κυρίως για αγριογούρουνα, όπως ανέφερε και ο επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου» Αλέξανδρος Καραμανλίδης.  Ανάλογο περιστατικό είχε καταγραφεί και πριν δύο χρόνια στην περιοχή της Περιβλέπτου, το οποίο επίσης είχε αντιμετωπιστεί με επιτυχία, όπως τόνισε ο υπεύθυνος του γραφείου θήρας του Δασαρχείου Μάνθος Παππάς.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συγκροτηθεί μια συντονιστική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τις περιπτώσεις που οι αρκούδες προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές, όπως έκανε γνωστό ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Νίκος Παπαγρηγορίου. 
Η Επιτροπή θα είναι αυτή που θα αποφασίζει τα μέτρα που θα λαμβάνονται ανά περίπτωση, ενώ σε κάθε Δασαρχείο θα δημιουργηθεί μια ομάδα άμεσης επέμβασης για την υλοποίηση των μέτρων.