Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

«Ο καλαμιώνας της Αμφιθέας αποτελεί είδος κλειδί για τα Ευρωπαϊκά ρηχά λιμνιαία συστήματα».

Γράφει ο Μπούκας Μίλτος

«Ο καλαμιώνας της Αμφιθέας αποτελεί είδος κλειδί για τα Ευρωπαϊκά ρηχά λιμνιαία συστήματα».

Ιφ. Κάγκαλου- Καθηγ. Οικολογίας με ειδίκευση στα υγροτοπικά συστήματα

Πρ. Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων

 Ποια η άποψη της Γραμματείας του Συντονιστικού Οργάνου της «Ενότητας Πολιτών», που αποτελείται και από δύο πρώην Προέδρους του Τ.Ε.Ε. Ηπείρου;

          Χωρίς καμία διάθεση ηθικολογίας μα ούτε και δεοντολογίας απαντάμε στο «παραλήρημα» δηλώσεων του κ. Φ. Φίλιου για τα έργα της Αμφιθέας… θεωρώντας ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν όλες οι παραδοξολογίες γιατί κάποιοι έβλαψαν βαθύτατα πολιτισμικά αγαθά που έμειναν ανέγγιχτα ανά τους αιώνες…
1._ Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών δεν ανέβηκε τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου κατόπιν προσωπικής μήνυσης εναντίον του, όπως αφήνει να εννοηθεί, αλλά κατόπιν ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ παραγγελίας, με κατηγορητήριο υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση που απορρέει από τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσα ως Πολίτης και ως Μέλος των Οικολόγων Πράσινων. 


Γιατί:
α) παραβιάσθηκαν οι διατάξεις εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, της πανίδας και της χλωρίδας,
β) παραβιάσθηκαν οι διατάξεις για την διαχείριση των υδατικών πόρων και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης
Ως εκ τούτου η δίωξή του δεν είναι πολιτική όπως αναφέρει:
2._ Θα συμφωνήσουμε με τον κ. Δήμαρχο ότι οι μελέτες πρέπει να προηγούνται των έργων, με τη διαφορά ότι ο ίδιος μόνο αυτό δεν έπραξε στην προκειμένη περίπτωση και γι’ αυτό εξάλλου κατηγορείται πρωτίστως. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη στις 17/1/2014 με αρ. πρωτ. 171111-171406-166711/2699/2014: «…Όπως ήδη έχουμε επισημάνει, από τις αναφορές των πολιτών προκύπτει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην κατασκευή της προαναφερθείσας πίστας θαλάσσιου σκι χωρίς να λάβει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις και μάλιστα σε μια περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας και κρίσιμο ενδιαίτημα αναπαραγωγής και τροφοληψίας για κάποια προστατευόμενα είδη πουλιών που απαντούν εκεί.…»
«…Παρά την ολοκλήρωση των αγώνων θαλάσσιου σκι στην περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013. ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι το θέμα είναι κρίσιμης σημασίας ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης και την εκτέλεση του έργου και στη συνέχεια ως προς την αποκατάσταση ενδεχομένως του περιβάλλοντος της υπό συζήτηση περιοχής.…»
«…Στο πλαίσιο αυτό, και όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη, η εκ των υστέρων περιβαλλοντική αδειοδότηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει και «νομιμοποιεί» τα ήδη πεπραγμένα χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό στην περιβαλλοντική προστασία.…»
«…Οι επιπτώσεις ενός έργου είναι καλύτερο να αποφεύγονται στην πηγή, Η αρχή της πρόληψης προτείνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος σε πρώιμο στάδιο, αποσκοπεί δηλαδή  στην αποφυγή των ζημιών πριν επέλθουν (Οδηγία 85/337/ΕΟΚ).…»
 «…Η παραβίαση της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αποτελεί παράβαση τόσο της εθνικής όσο και της ενωσιακής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4014/2012.…»
«…Λόγω της επιγενόμενης εκκρεμοδικίας ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, την οποία προσφάτως πληροφορηθήκαμε, η Αρχή εξετάζει περαιτέρω το πλαίσιο διαμεσολάβησης της υπόθεσης.…»
Επίσης για την έλλειψη των αδειοδοτήσεων οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αναφέρουν:
Η έκθεση Ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της 26ης/7/2013 επιβεβαιώνει τη θέση αυτή τονίζοντας ότι «...άποψη της ΕΥΕΠ είναι ότι η κατασκευή και λειτουργία του στίβου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επιβολής περιβαλλοντικών όρων αποτελεί άμεση απειλή περιβαλλοντικής ζημίας, κατά την έννοια του άρθρου 3 του (15) σχετικού ΠΔ, με ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες για τη διαφύλαξη της ευνοϊκής κατάστασης διατήρησης του συγκεκριμένου υγροτόπου και της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας».
Ακόμη για το αδιαμφισβήτητο του ιδιοκτησιακού όπως προκύπτει από την Δ/νση Πολιτικής Γης Τμήμα Εμπραγμάτων Δικαιωμάτων και Νομικών Υποθέσεων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με αρ. πρωτ.:  3202/135754/16-12-2013 τα υπ’ αριθμόν 188 και 189 επίμαχα τεμάχια της «Αναμόρφωσης Οριστικής Διανομής Αγροκτήματος Αμφιθέας – 1994» τα οποία προήλθαν από τα αρχικά τεμάχια υπ’ αριθμ. 139 και 244 της «Οριστικής Διανομής Αγροκτήματος Στρούνι – 1933» παραμένουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Κάνοντας αναφορά στα περί αντιθέτου ισχυριζόμενα από τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου όπως αναφέρουν.
3._ Πώς εξηγούνται από την Δημοτική Αρχή τα δύο πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον Δήμο από την Περιφέρεια και άλλα 2 που αποφεύχθηκαν, εφόσον το έργο είναι, κατά τα λεγόμενά των, «καθόλα νόμιμο;»
4._ Πότε ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΒΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ (και όχι την κατ’ ευφημισμόν, απλά «κοπή και διαχείριση καλαμιώνα» όπως αναφέρθηκε;
5._ Τέλος, σχετικά με την περιβόητη επιστημοσύνη των ειδικών και των υπηρεσιών που επιστρατεύονται για να «χρυσώσουν το χάπι» στις διοικητικές «ακροβασίες» της Αμφιθέας (που βέβαια δεν αφορά μόνο στο Δήμο αλλά ΕΞΙΣΟΥ και στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση): η νεοπαγής ΠΕΑΠΖ Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών, αποτελείται από τους ίδιους διοικητικούς υπαλλήλους που «φιλοτέχνησαν» και εξέδωσαν τις επίμαχες άδειες για την κατασκευή στίβου θαλασσίου σκι. Η επιτροπή επανενεργοποιήθηκε ως «επινόηση» όταν κατέστη αντιληπτό η ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει το έγγραφο αυτοψίας για το έργο από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ)! Η πρόσβασή μας στο έγγραφο αυτοψίας ΕΥΠΕ έγινε με διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη.
          Επειδή λοιπόν αν κάποιος δεν γνωρίζει αυτές τις «λεπτομέρειες», θα σχημάτιζε την εντύπωση, ακούγοντας το λογύδριο του κ. Φίλιου περί νομιμότητας και περί αμαθών οικολόγων, ότι σύσσωμη η επιστημονική και νομική κοινότητα της πόλης τάσσεται υπέρ του έργου (αντάμα με κάποιους κάτοικους Αμφιθέας που –γιατί όχι;– επιθυμούν να κάνουν τη λίμνη οικόπεδα), καλό είναι να ρίξουμε φως στα στοιχεία.
          Για να μην γίνεται το μαύρο άσπρο… τ’ αποτελέσματα των πολύμηνων αυτοδιοικητικών παραλείψεων και καθ’ υπέρβαση ενεργειών ήταν:
α) να διαταραχθεί σοβαρά το οικοσύστημα καλαμιώνα Αμφιθέας
β) να υποβαθμιστεί σοβαρά η λειτουργία του
γ) να επηρεαστεί με σοβαρές αρνητικές συνέπειες η οικολογική ισορροπία της περιοχής
δ) να καταστεί ακατάλληλη η περιοχή για τις επιθυμητές, θεσμοθετημένες χρήσεις της.
          Εν κατακλείδι, οι θεσμικοί μας θεματοφύλακες επιβουλεύτηκαν τις βαθύτερες αξίες του εγχώριου Συντάγματος και της Ενωσιακής Νομιμότητας, προκαλώντας τον αφανισμό ενός σπάνιου προστατευμένου-θεσμοθετημένου ενδιαιτήματος  προτεραιότητας.

23-1-2014
Μπούκας Μίλτος
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου
των Οικολόγων Πράσινων