Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ειδική «βίζα» για Αλβανούς βοσκούς ζητούν κτηνοτρόφοι της παραμεθορίου

 Να υπάρξει διαφορετικό καθεστώς σε περιορισμένη ακτίνα, με ευθύνη των ΟΤΑ, τονίζει στον «Π.Λ.» ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης

Για στροφή στον πρωτογενή τομέα, την μόνη αξιόπιστη λύση για γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γίνεται συχνά  λόγος και στόχος είναι νέοι άνθρωποι να στραφούν προς αυτόν την κατεύθυνση, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.
Ειδικά όμως στην κτηνοτροφία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 90% των βοσκών στα κοπάδια είναι αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί, αφού πρόκειται για μια δουλειά ιδιαίτερα δύσκολη, στην οποία οι νέοι της εποχής μας σπάνια θα επέλεγαν να κάνουν, ακόμη κι αν τους έλειπε το ψωμί…
Γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι σχεδόν υποχρεωτικά πρέπει να απασχολούν ως βοσκούς αλλοδαπούς. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κτηνοτρόφος παραμεθορίου χωριού της Ηπείρου «αν σήμερα για κάποιο λόγο φύγουν οι Αλβανοί βοσκοί, τότε η κτηνοτροφία, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα θα πεθάνει…»!
Τι γίνεται όμως με το καθεστώς εργασίας τους, αφού οι περισσότεροι σήμερα δουλεύουν παράνομα, χωρίς άδεια εργασίας και ασφάλεια;


Ειδικό καθεστώς…
Εδώ είναι λοιπόν που πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία και μ’ ένα ειδικό καθεστώς να εξασφαλίζει τον τρόπο συνεργασίας και εργασίας των κτηνοτρόφων με τους Αλβανούς βοσκούς.
Ερωτηθείς  σχετικά ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, ο οποίος δέχεται συχνά τα παράπονα κτηνοτρόφων της περιοχής του, τόνισε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει ένα διαφορετικό καθεστώς, ειδικά για τους βοσκούς. Να έπαιρναν ειδική «βίζα», η οποία φυσικά θα ίσχυε για περιορισμένη ακτίνα χιλιομέτρων, με εποπτεία και κύρια ευθύνη των ΟΤΑ».
Το σκεπτικό είναι ότι αυτή η «βίζα» θα είχε ισχύ μόνο για την εργασία του βοσκού. Δεν θα μπορούσε για συγκεκριμένο διάστημα ν’ αλλάξει επάγγελμα, να δουλέψει για παράδειγμα ως οικοδόμος ή ακόμη και να φύγει προς το εσωτερικό της Ελλάδας.  Και βέβαια ο εργοδότης κτηνοτρόφος θα πλήρωνε κάποιες μειωμένες αναλογικά εισφορές, που θα κάλυπταν  την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απασχολούμενων, εξασφαλίζοντας έτσι και το Κράτος κάποια έσοδα.
Όλα αυτά θα έπρεπε να γίνονται με ταχείς διαδικασίες, χωρίς χρονοτριβές και γραφειοκρατικά κωλύματα, όπως συμβαίνει τώρα.
Γι’ αυτό εξάλλου και οι κτηνοτρόφοι των παραμεθόριων περιοχών επιδιώκουν αυτό το ειδικό καθεστώς.
 Τεράστιες χρονοτριβές…
Όπως χαρακτηριστικά έλεγε κτηνοτρόφος «σήμερα για να βγάλουμε τα χαρτιά ενός Αλβανού βοσκού, θα πρέπει να περιμένουμε έως και δυο χρόνια με την  γραφειοκρατία που επικρατεί στις ελληνικές υπηρεσίες», ενώ αναφερόμενος σε πρόσφατο γεγονός είπε ότι όταν ο ίδιος πήγε στον ΟΓΑ να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές ενός βοσκού και ζήτησε απόδειξη, του είπαν ότι δεν έχουν περάσει ακόμη στο σύστημα οι πληρωμές και ότι θα πρέπει να περιμένει οκτώ μήνες! «Έτσι αναγκάζομαι να πηγαινοέρχομαι πολλές φορές στα Γιάννενα γι’ αυτές τις δουλειές και να χάνω πολύτιμες ώρες και στο τέλος να μην τελειώνω», ανέφερε με αφορμή το παραπάνω περιστατικό αγανακτισμένος, τονίζοντας ότι είναι επιτέλους καιρός η Πολιτεία να απλοποιήσει κάποιες διαδικασίες για να απαλλαγούμε από αυτό το δυσκίνητο γραφειοκρατικό σύστημα, που δεν αφήνει περιθώρια για επενδυτικές πρωτοβουλίες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.


ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr