Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Απεριόριστος αριθμός δόσεων για τους οφειλέτες έως 5.000 ευρώ σε Δημόσιο και Ταμεία

Τελευταία ευκαιρία σε περίπου 2.700.000 οφειλέτες με χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με ρύθμιση που προωθεί άμεσα και ανακοίνωσε την Τρίτη ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο όσοι δεν έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμη οφειλές σε δόσεις.
Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε απεριόριστο αριθμό δόσεων, εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και σε 48 δόσεις όσοι έχουν οφειλές πάνω από το ποσό αυτό καθώς και όσοι είναι επιτηδευματίες (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα).
 
Σημαντική εξέλιξη στο θέμα των οφειλετών αποτελεί η απόφαση να αυξηθεί το όριο οφειλών πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται οι διατάξεις για άσκηση ποινικών διώξεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη εξετάζεται το όριο των 5.000 ευρώ να αυξηθεί στα 10.000 ευρώ, κάτι το οποίο φαίνεται να έχει αποδεχθεί η τρόικα.
Όσον αφορά στο ελάχιστο ύψος της δόσης, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα 15 ευρώ.
Για τον καθορισμό της ελάχιστης δόσης θα λαμβάνεται υπόψη το μηνιαίο εισόδημα (για παράδειγμα 5% επί του μισθού).
Παράδειγμα:
- Έγγαμος χρωστά στην εφορία: 3.000 ευρώ.
- Έχει μηνιαίο εισόδημα: 500 ευρώ.
- Ελάχιστη δόση: 500 ευρώ Χ 5% ποσοστό δόσης = 25 ευρώ.
- Συνολικές δόσεις αποπληρωμής: 120 μηνιαίες δόσεις (3.000 ευρώ συνολική οφειλή/25 ευρώ μηνιαία δόση).
Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό που χρωστούν στην εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορούν να γλυτώσουν το 50% των προσαυξήσεων.
Εκείνοι που θα επιλέξουν τη ρύθμιση σε δόσεις μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να δουν μειωμένες προσαυξήσεις έως και 20%.
Ακόμη, όσοι έχουν χρέη άνω των 75.000 ευρώ και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν με βάση τη νέα διαδικασία, για να πετύχουν ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48, θα πρέπει να υπάρχει υπογραφή λογιστή ως εγγυητή.
Όμως, για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300.000 ευρώ τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης να βάλει εγγύηση εμπράγματα δικαιώματα (ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία κ.τλ.).
Η ρύθμιση εκτιμάται μπορεί να αποφέρει άμεσα στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.in.gr