Σε νομοθετική παρέμβαση για την άμεση υλοποίηση της ενίσχυσης της «κινητικότητας» του προσωπικού στο δημόσιο, προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπονται 2.000 απολύσεις έως το τέλος του 2012 που θα προέλθουν κατά προτεραιότητα από τους εκτός ΑΣΕΠ προσληφθέντες και επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.
Με τη νομοθετική παρέμβαση που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δρομολογείται άμεσα ένα σχέδιο κινητικότητας 2.000 υπαλλήλων εντός του 2012, καταργώντας θέσεις ειδικοτήτων, κατηγοριών και κλάδων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων τους και οι υπάλληλοί τους τίθενται σε διαθεσιμότητα με σκοπό την άμεση μετακίνησή τους.
Επίσης, οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, τίθενται σε αργία.
Όπως τονίζεται από το υπουργείο, για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία η ενίσχυση της κινητικότητας του προσωπικού, προκειμένου να διαμορφωθεί μία ευέλικτη και αποδοτική δημόσια διοίκηση. «Πρέπει να σπάσουν», επισημαίνεται από πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «όλα τα στεγανά που κρατούν υπαλλήλους «εγκλωβισμένους» σε υπηρεσίες υπερστελεχωμένες ή σε ειδικότητες που δεν συμβαδίζουν με μία σύγχρονη διοίκηση», ενώ προστίθεται ότι «θα υπάρχουν πλήρεις δυνατότητες να μεταφέρεται το προσωπικό εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και εκεί όπου ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα του».