Η επιμονή της τρόικας βάζει στο περιθώριο τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για νομοθετική ρύθμιση η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα καταβολής φόρου 8%-10% σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα, τα οποία δεν είχαν αποτυπώσει στο παρελθόν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Αντίθετα, στην τελική ευθεία μπαίνει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 15.000 φορολογούμενους οι οποίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων με αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στην εφορία και στα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία και απειλούνται τώρα με φόρο 45%.
Την προσεχή Δευτέρα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί σύσκεψη με τη συνδρομή του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα, για την οριστικοποίηση του κειμένου με το οποίο θα ειδοποιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την είσπραξη φόρων και προστίμων επί αδήλωτων εισοδημάτων.
Τα ειδοποιητήρια θα έπρεπε, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, να έχουν ήδη αποσταλεί, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε καθώς στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξαν δύο συγκεκριμένες γραμμές για το κείμενο που θα ενσωμάτωναν.
Σύμφωνα με την πρώτη, στα ειδοποιητήρια θα πρέπει να αναγράφονται τα ευρήματα των διασταυρώσεων, ότι δηλαδή διαπιστώθηκε πως ο φορολογούμενος έχει για παράδειγμα βγάλει στο εξωτερικό ποσό 5 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι φορολογικές του δηλώσεις αποκαλύπτουν εισόδημα μόλις 200.000 ευρώ.
Η δεύτερη είναι ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλούνται σε υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης, χωρίς να τους αποκαλύπτεται τι έχει βρεθεί σε βάρος τους, με την πιθανότητα να αποκαλύψουν τελικά ακόμα μεγαλύτερα κρυμμένα εισοδήματα.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που απειλούνται εντός των ημερών με μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή με το κλασικό ραβασάκι μέσω ταχυδρομείου εντοπίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στη βάση της λίστας των 54.246 φορολογουμένων που έβγαλαν την τελευταία διετία στο εξωτερικό περισσότερα από 22 δισ. ευρώ.
Από αυτούς, περίπου 15.000 φορολογούμενοι «χτύπησαν» στις διασταυρώσεις με αποκλίσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ και τώρα θα κληθούν σε υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης για να εμφανίσουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που απέκρυψαν.
Στην αντίθετη περίπτωση, θα τους διενεργηθεί τακτικός έλεγχος. Οι συνολικές αποκλίσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και κεφαλαίων που βγήκαν στο εξωτερικό φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ.
Αν επιβληθεί φόρος με συντελεστή 45% στα εισοδήματα αυτά, τότε οι φόροι που μπορούν να εισπραχθούν -χωρίς τα πρόστιμα- φτάνουν τα 2,250 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: www.real.gr