Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων. Πρέπει να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για να ξέρουμε τι μας ξημερώνει"

Φωτιά βάζει στο πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε δύο ηχηρές παρεμβάσεις του στον κυριακάτικο Τύπο, εμφανίζεται ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την κατάσταση της χώρας, ενώ προχωράει σε μια σκληρή αυτοκριτική για τα 30 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ μία άμεση λύση σήμερα. Θα ήθελα πολύ να εγγυηθώ σε όλους μία άμεση λύση, μία καλύτερη ζωή σήμερα. Θα ήμουν ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου αν μπορούσα να το κάνω. Αλλά δεν μπορώ. Αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για όλους μας στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», προσπαθώντας να παρουσιάσει την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ συμπλήρωσε πως θα κάνει τα πάντα για να μην ζήσει η χώρα μια χρεοκοπία.
«Πονάω, θλίβομαι, αγανακτώ, αλλά δεν θα το βάλω κάτω. Πήρα στις πλάτες μου αμαρτίες άλλων. Πρέπει να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για να ξέρουμε τι μας ξημερώνει», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.
Παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στον αρχηγό της ΝΔ, τονίζοντας ότι «ο κ. Σαμαράς έκανε την επιλογή να βλέπει τον αγώνα από την εξέδρα και θα κριθεί ιστορικά», ενώ επεσήμανε ότι «θα τραβήξουμε μόνοι μας το κουπί, όσο χρειαστεί. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκριθεί στις ευθύνες του, δεν έχει λόγω ύπαρξης».
Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός ασκεί έντονη κριτική για τα 30 χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «πολλές φορές σταθήκαμε αδύναμοι να προχωρήσουμε σε ανατροπές και ρήξεις, καθώς επικράτησε ο συμβιβασμός με συντεχνιακές ομάδες έναντι του γενικού συμφέροντος. Συχνά κυριάρχησε η ενσωμάτωσή μας στις κρατικές και πελατειακές δομές, δηλαδή σε συντηρητικά πρότυπα που μας στέρησαν την μεταρρυθμιστική μας δυναμική».
Επιπλέον, ανέφερε πως «οι αντιπροσωπευτικοί μας θεσμοί αποδυναμώθηκαν, επικράτησε η ανομία, η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία, η παρα-οικονομία, ο κρατισμός, καθώς δεν φροντίσαμε έγκαιρα να ενδυναμώσουμε τον έλεγχο και την συμμετοχή του πολίτη στη δημόσια ζωή της χώρας».