Μοναδική προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων στάβλων θα είναι η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων από οικισμούς, πηγές ύδρευσης και αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που έχει ετοιμάσει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πλέον ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος δεν θα χρειάζεται να κάνει κάποια μελέτη, ούτε να προσλάβει μηχανικό, αλλά με μία απλή αίτηση στον δήμο όπου ανήκει το μαντρί του, θα βγάλει την άδεια.
Με το νέο νόμο όποιος σε μεταγενέστερο χρόνο χτίσει οικία σε απόσταση μικρότερη από την προβλεπόμενη από το στάβλο, εφόσον ο κτηνοτρόφος έχει τη σχετική άδεια, δεν μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του.
Οι άλλες δύο κατηγορίες σταβλικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι όσες εγκαταστάσεις έχουν αλμεκτήριο και όσες δεν έχουν.
Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες εντατικής εκτροφής, που συνήθως έχουν ήδη άδειες.
Εάν κάποιος δεν έχει ακόμα τη σχετική άδεια ή θέλει να δημιουργήσει μία καινούρια μονάδα, τότε υποβάλει σχετικό φάκελο στο Δήμο με πλήρη δικαιολογητικά (περιβαλλοντική μελέτη, άδεια πολεοδομίας κ.λπ.).
Στη δεύτερη κατηγορία, για να εκδοθεί άδεια χρειάζεται μία απλή μελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Εκτός από τις δύο παραπάνω βασικές παρεμβάσεις υπάρχει και σειρά άλλων με ιδιαίτερη σημασία όμως για την κτηνοτροφική παραγωγή:
1. Η δημιουργία υπηρεσίας one stop shop – το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) σε κάθε Δήμο – που θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του ενδιαφερόμενου κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία.
2. Οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ανατίθενται σε μια ευέλικτη 3μελή επιτροπή σταυλισμού, που λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, κοντά στον κτηνοτρόφο.
3. Η δημιουργία (ηλεκτρονικού) Μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων και η ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της Διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο.
5. Την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών με την εξάλειψη των διοικητικών φραγμών και της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και τελικά του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων και εκμεταλλεύσεων με τη θεσμοθέτηση απλών, γρήγορων, φτηνών και διαφανών διαδικασιών.