Ερχεται το πρώτο κύμα εφεδρείας για 20.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που μπορεί μετά την παρέλευση ενός έτους να απολυθούν.
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αμέσως το νέο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, με τις πρώτες ανακοινώσεις να γίνονται την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από τους 11 φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται (ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΟΣΚ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ), όπου απασχολούνται 7.000 υπάλληλοι, και τις 160 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, όπου εργάζονται 35.000 άτομα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας του 10% των υπαλλήλων, οι οποίοι επανδρώνουν τους παραπάνω οργανισμούς.
Δηλαδή 700 άτομα από τους 11 προς κατάργηση φορείς και 3.500 άτομα από τις ΔΕΚΟ.
Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων των 158.000 υπαλλήλων στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικά ταμεία), ώστε να προκύψουν άλλα 15.800 άτομα που θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.
Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος εντός του τετάρτου τριμήνου του έτους.
Στη συνέχεια, προσθέτουν, από τη δεξαμενή που θα έχει δημιουργηθεί είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως "πλεονάζον" προσωπικό και να τεθούν σε εφεδρεία κι άλλοι υπάλληλοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 100.000 άτομα.