Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θέτει νέους στόχους και ευελπιστεί να ελέγξει επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ, φορολογούμενους με οφειλές που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ και μεγαλοϊδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ.
Ψηλά στη λίστα προς έλεγχο βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο των ακινήτων που, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
Από διασταυρώσεις που διενήργησε η ΓΓΠΣ εντοπίστηκαν περί τους 8.700 φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) τουλάχιστον για ένα έτος. Οι διασταυρώσεις που έκανε η Γ.Γ.Π.Σ αφορούσε τα έτη 1997-2007.
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ατομικές ειδοποιήσεις σε αυτούς τις ιδιοκτήτες με τις οποίες τους καλούσε να πληρώσουν τον φόρο που χρωστούν στην Εφορία.
Μόλις ένας στους έξι υπόχρεους ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο που έλαβε από το υπουργείο, το οποίο τώρα συστήνει ειδική ομάδα για την είσπραξη αυτών του ΦΜΑΠ.
Στόχος των νέων ελέγχων είναι να εντοπιστούν και πιθανές άλλες περιπτώσεις μεγαλοϊδιοκτητών οι οποίοι ενώ αγόρασαν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ωστόσο δεν δήλωσαν την αξία αγοράς ή δήλωσαν μέρος αυτής.
Η Εφορία θα διερευνήσει και εάν καταβλήθηκαν περισσότερα χρήματα πέραν της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες θα αναλάβει τον έλεγχο 150 μεγαλοοφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους.