Χαμένοι είναι κατά κύριο λόγο όσοι παίρνουν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, οι οποίοι από την 1η Αυγούστου θα πληρώσουν αυξημένη εισφορά. Η επιβάρυνση θα είναι διπλή για όσους είναι κάτω των 60 ετών, που θα έχουν μία ακόμη περικοπή στη σύνταξή τους (εφόσον υπερβαίνει τα 1.700 ευρώ).
Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να καταβάλουν εισφορά υπέρ της ανεργίας (για τους μισθωτούς υπάρχει ήδη σχετική ρύθμιση, αλλά αυξάνεται το καταβαλλόμενο ποσό).
Επιπλέον απώλειες θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που περιμένουν το εφάπαξ βοήθημα. Το καταβαλλόμενο ποσό μειώνεται κατά 10% και 15% αντίστοιχα, ενώ αναλογιστικές μελέτες πραγματοποιούνται και στα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας για να αποφασιστεί αν θα... επεκταθούν οι περικοπές.
Αναλυτικά τα μέτρα που θα "τρέξουν" από την ερχόμενη Δευτέρα είναι τα εξής:
1. Επιβολή ειδικής εισφοράς στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ. Συγκεκριμένα το ποσοστό της εισφοράς θα κυμαίνεται από 6% έως 14% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης (μέχρι τώρα ήταν 4% έως 10%).
Υπολογίζεται πως οι νέες ρυθμίσεις θα αγγίξουν 161.980 άτομα που παίρνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Για ποσά συντάξεων από 1.400 έως 1.700 ευρώ η εισφορά παραμένει στο 3%, ενώ όσοι παίρνουν κάτω από 1.400 ευρώ δεν έχουν καμία επιβάρυνση.
2.Επιβολή "εξτρά" εισφοράς σε όσους παίρνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών.
Η εισφορά αυτή -που θα είναι από 6% έως 10%- επιβάλλεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
Σημειώνεται πως:
Οι παρακρατήσεις υπολογίζονται στο συνολικό ποσό της σύνταξης, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
Η παρακράτηση διακόπτεται όταν ο συνταξιούχος συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του.
Το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.700 ευρώ.
Εξαιρούνται της εισφοράς όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Επιπλέον εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το Εξωιδρυματικό Επίδομα ή το Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας (του άρθρου 42 του ν. 1140/1981) ή το επίδομα ανικανότητας (του άρθρου 54 του π.δ.169/2007).
Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και στους συνταξιούχους του ΕΤΑΤ που λαμβάνουν σύνταξη σε υποκατάσταση κύριας. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 3863/2010.
4. Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά θα πάει από το 4% στο 5% με την επιβάρυνση να είναι 0,5% για τους εργαζόμενους και 0,5% για τους εργοδότες. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει εφαρμογή στους μισθωτούς ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής τους στην ασφάλιση. Κατά συνέπεια ισχύει τόσο για τους παλαιούς (δηλαδή όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992) όσο και για τους νέους ασφαλισμένους (που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993).
Ειδικά για την ασφάλιση των εργατοτεχνιτών οικοδόμων η εργοδοτική εισφορά μετά την προσθήκη σε αυτή της εισφοράς υπέρ ΕΛΔΕΟ διαμορφώνεται σε 3,963%. Aρα η συνολική εισφορά διαμορφώνεται σε 5,793% (εργοδότη 3,963% και ασφαλισμένου 1,83%).
5. Περικοπή του εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και της ΔΕΗ. Οι μειώσεις θα αγγίζουν όσους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Συγκεκριμένα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπονται τα εξής:
Μείωση κατά 10% του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι απώλειες κατά μέσο όρο είναι 4.000 με 5.000 ευρώ.
Το μέτρο θα αγγίξει και 32.000 άτομα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αλλά δεν πρόλαβαν να πάρουν το βοήθημα.
Αντιθέτως δεν πρόκειται να επηρεαστούν περίπου 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009 αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει το εφάπαξ.