Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη καταναλωτική και στην επιχειρηματική πίστη, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να λάβει η κατάσταση και στα στεγαστικά δάνεια.
Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τη δύσκολη συγκυρία τόσο με τη διενέργεια προβλέψεων, όσο και με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μεταφορές δανείων από τράπεζα σε τράπεζα δεν πραγματοποιούνται, καθώς κανένα πιστωτικό ίδρυμα δε θέλει να φορτωθεί έναν πελάτη που δυσκολεύεται να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του. Κατά συνέπεια οι αλλαγές των όρων εξόφλησης αποτελούν εσωτερική υπόθεση της πιστώτριας τράπεζας.
Έως σήμερα έχουν ρυθμιστεί χορηγήσεις 15 δισ. ευρώ
Συγκεκριμένα, τα πιστωτικά ιδρύματα μειώνουν τις μηνιαίες καταβολές των πελατών τους με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων τους, με αναστολή εξόφλησης μέρους ή του συνόλου του ανεξόφλητου κεφαλαίου ή ακόμη και με διαγραφή ενός ποσοστού επί του χρέους τους. Μέσα στην τελευταία διετία έχουν ρυθμιστεί σχεδόν ένα στα πέντε δάνεια, που αντιστοιχούν σε χορηγήσεις άνω των 15 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η μείωση των εισοδημάτων και η έξαρση της ανεργίας έχει σαν αποτέλεσμα το 30% - 40% των προϊόντων που ρυθμίζονται να ξαναπαρουσιάζουν πρόβλημα μετά από λίγο καιρό και να χρειάζονται νέα αναδιάρθρωση.