Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΝΤΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


ΝΤΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: «Ο Καλλικράτης βοηθάει τους ακριτικούς Δήμους»

Ο κ. Ντόντης Ιωάννης, νυν Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Άνω Πωγωνίου και υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου Πωγωνίου, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τον Καλλικράτη, τον νέο Δήμο Πωγωνίου και την υποψηφιότητα του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα βοηθήσει ο «Καλλικράτης» έναν ακριτικό Δήμο όπως το Πωγώνι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Δημιουργεί ευκαιρίες και δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες και στους ακριτικους δήμους. Δημιουργεί συνθήκες για να μπορεί κανείς να σχεδιάσει πιο ολοκληρωμένα για την περιοχή του, δημιουργεί ισχυρές υπηρεσίες. Άρα υπάρχει και ένα ανθρώπινο δυναμικό από το οποίο μπορείς να κάνεις επιλογές γιατί μέχρι τώρα, ήταν στενά τα όρια. Έτσι δημιουργείται ένα ισχυρό σύνολο. Θεωρώ ότι έχει όλα τα εχέγγυα ως θεσμικό πλαίσιο για να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από το θεσμικό πλαίσιο μέχρι την πραγματικότητα, υπάρχει απόσταση όμως. Υπάρχει κάποιο σχέδιο, αναπτυξιακό, αλλά που να ξεπερνάει τα όρια του «να στρώσουμε μια άσφαλτο» για το νέο δήμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υστέρηση είναι στην ανάπτυξη, γι αυτό και ερημώνουν τα χωριά μας. Η ευθύνη ανήκει σε όσους διοικήσαν μέχρι τώρα, γιατί δεν είχαν όραμα. Από το Πωγώνι αυτό λείπει βασικά, το όραμα. Η διαφορά μας με τις άλλες παρατάξεις είναι ακριβώς αυτή: έχουμε όραμα αλλά ξέρουμε και πώς θα το υλοποιήσουμε με την κατάρτιση που διαθέτουμε. Ένας ισχυρός Δήμος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης. Πρέπει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, σε άξονες: σε ενδογενείς δυνάμεις, δηλαδή την κτηνοτροφία και την αγροτική ανάπτυξη, πολύ σημαντικά για την περιοχή. Στις μικρές επιχειρήσεις που δεν δημιουργούν προβλήματα στον κοινωνικό ιστό (π.χ. οι ξενώνες) . Πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό γραφείο που θα βοηθήσει και θα κατευθύνει όσους θέλουν να επενδύσουν. Αυτό, το έχουμε κάνει στο μικρό δήμο Άνω Πωγωνίου. Επίσης, πρέπει να στηρίζεις επενδύσεις που θα έχεις επιλέξει εσύ, ως Δήμος. Ο πιο σημαντικός τομέας, είναι η ενέργεια, επειδή είναι ένας τομέας που έχει παγκόσμιο και όχι μόνο τοπικό ή εθνικό ενδιαφέρον. Πλέον, χρηματοδοτείται και λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των ενεργειακών αναγκών που υπάρχουν. Αυτές οι επενδύσεις προσφέρουν και χρηματικό πλούτο και δίνουν δουλειά στους νέους. Στο δήμο Άνω Πωγωνίου έχει εγκριθεί τέτοια επένδυση, για αιολικό πάρκο 15 εκατομμυρίων που ξεκινάει τον Απρίλη, με 10 θέσεις εργασίας και 600.000 ευρώ κέρδος για το Δήμο. Αν δεν γινόταν ο Καλλικράτης δηλαδή, θεωρητικά θα ήμασταν ανεξάρτητος οικονομικά Δήμος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί ένας δήμος να λύσει το ενεργειακό του πρόβλημα, εκτός από τις οικονομικής φύσεως ανταποδώσεις, με μια τέτοια επένδυση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα ένα μέρος της ενέργειας να πάει στους κατοίκους, να μην πληρώνουν για ρεύμα δηλαδή. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο, παρότι είναι μια πολύ σωστή πρόβλεψη. Το θέμα είναι ότι ο δήμος μπορεί να κάνει μια καλύτερη κοινωνική πολιτική που είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις ακριτικές περιοχές. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Προχθές εγκρίναμε το πάρκο φυσικής ιστορίας και τεχνών για παράδειγμα, που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Γνώριζα ότι ξεκινώντας αυτές οι επενδύσεις θα μείνουν στους κατοίκους, αλλά και ότι δεν θα «κόψω κορδέλες». Η προσφορά είναι να ξέρεις ότι κάτι θα μείνει στους πολίτες, βλέποντας μπροστά. Οι μέχρι τώρα δημοτικοί άρχοντες και το λέω και ως κριτική αυτό , δεν ενδιαφέρονταν για τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες που δεν έχουν «άμεσες κορδέλες». Μπορεί λόγω διαφορετικής αντίληψης ή ακόμη και έλλειψης πληροφόρησης και κατάρτισης, καθένας έχει το δικό του τρόπο, δε λέω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδοτούν οι παλιοί δήμοι στον καινούργιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η λειτουργία όλων των υπηρεσιών. Δημιουργούνται νέοι οργανισμοί, ίσως όχι με τους κατάλληλους υπαλλήλους σε κάθε θέση, ίσως με καινούργιους υπαλλήλους με μετάταξη από τη νομαρχία ή την περιφέρεια. Αυτός ο συντονισμός θα δημιουργήσει προβλήματα στην αρχή. Χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν γνωρίζω τους οργανισμούς του κάθε Δήμου. Χρειάζονται όμως στελέχη που θα είναι ο μοχλός της διοικητικής μεταρρύθμισης. Αν δεν μπορέσει να λειτουργήσει η διοίκηση, όλα τα άλλα που λέμε δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Γι αυτό χρειάζονται ισχυρές υπηρεσίες.

Έχει ακούσει πολλά η αυτοδιοίκηση το τελευταίο διάστημα, με κατηγορίες για κακοδιαχείριση, ελλείμματα, υπεξαιρέσεις…
Είναι καθαρά θέμα ανθρώπων, πολιτικών αντιλήψεων και πρακτικών. Στο δήμο Άνω Πωγωνίου, το 2006 πήρα τις εκλογές μιλώντας για τη διοίκηση, τη διαφάνεια, την ισότιμη κατανομή των πόρων στα χωριά και την αντιμετώπιση και πρόσβαση των δημοτών. Σήμερα, κανείς δεν μιλάει για αδιαφάνεια και αναξιοκρατία. Κανείς δεν έχει χρειαστεί ένα έγγραφο και δεν το έχει πάρει, κανείς δεν έχει κάνει κάποια αίτηση και δεν του έχει απαντηθεί. Είναι λοιπόν θέμα λειτουργίας του δήμου και των εντολών βέβαια, γιατί κάποιος έχει την ευθύνη. Αν είσαι αξιόπιστος και φερέγγυος, κανείς δεν μπορεί να κλέψει ούτε ένα ευρώ. Στο δήμο Άνω Πωγωνίου έχουμε βγάλει έκπτωτο εργολάβο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει έργο στην Περιφέρεια Ηπείρου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν είναι θέμα η αυτοδιοίκηση βασικά πολιτικό θέμα, τότε δεν χρειάζονται τα χρίσματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα κόμματα έχουν ρόλο. Πρέπει να υπάρχουν, όπως πρέπει να υπάρχουν οι φορείς, τα κοινωνικά κινήματα, οι εθελοντικές οργανώσεις κ.λπ. Το θέμα είναι πώς αξιοποιούν τις δυνατότητες. Τα χρίσματα τα δίνει η ίδια η κοινωνία. Αν είσαι ισχυρή προσωπικότητα και η κοινωνία θέλει να σε εμπιστευτεί, κανένα χρίσμα δεν θα σου μειώσει το ρόλο. Και εγώ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είμαι. Αλλά δεν έχω νιώσει ποτέ ότι πήρα πρωτοβουλίες θεωρώντας ότι εξυπηρετώ το ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα ήθελα να με αξιολογήσουν τα όργανα του κόμματος. Σέβομαι όμως την άποψη των στελεχών, ακριβώς γιατί έκριναν έτσι. Ούτε πρόβλημα υπάρχει, αλλά ούτε και εγώ ήθελα σώνει και καλά να πάρω ένα χρίσμα. Ωστόσο, όταν έχεις μια γνήσια επιλογή, έχεις και μια μορφή ανεξαρτησίας. Πριν τρεις βδομάδες έκανα μια παρέμβαση κατά της μείωσης του ρόλου του ΕΚΑΒ στην περιοχή του Πωγωνίου ή και του ενδεχόμενου κλεισίματός του. Ξέρω τι σημαίνει για την τοπική κοινωνία η παρουσία του ΕΚΑΒ και γιατί σώζουν ζωές, αλλά και για λόγους ψυχολογίας. Όταν παλεύεις για την περιοχή σου, δεν θα σκεφτείς αν στενοχωρηθεί ο πρόεδρος κάποιου οργανισμού.