Αποτελεί πλέον κοινή ομολογία ότι το ΥΠΕΚΑ δέχεται προσφορές και για τα Γιάννενα για την υποβολή ενδιαφέροντος εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, μαζί με τις περιοχές πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου με την διαδικασία Ανοιχτής Πρόσκλησης (open door). Αποτελεί λοιπόν η Ήπειρος, συμπεριλαμβανομένου και του παράκτιου τόξου του Ιονίου (περιοχή Πέρδικας) συγκεκριμένο Βιομηχανικό project κυρίαρχων κύκλων του κεφαλαίου, για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του υπεδάφους της, πλούσιο ενεργειακό οικόπεδο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το έκδηλο πολυεθνικό ενδιαφέρον κοινοπραξιών (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Ινδία) εκτιμά για απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 80 εκατομ. βαρελιών. Στο καινούριο ενεργειακό Ελντοράντο που προδιαγράφεται ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από τα στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, η συμμετοχή των Ελλήνων Εφοπλιστών, στο δεκάμηνο του 2011 παραγγέλλουν 156 πλοία χωρητικότητας 12,8 εκατ. τόνων, κάνοντας σαφή στροφή προς ακριβά πλοία LNG (πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου) κάτι θα γνωρίζουν;
Η χώρα μας βιώνει την πιο βίαια εγκαθίδρυση της δικτατορίας των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.
Η Ήπειρος βρίσκεται με εξαιρετικά εκτεθειμένο τον πλούσιο φυσικό πλούτο και βιοποικιλότητα βορά στα πολυεθνικά γεωτρύπανα και στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) ή των Ελεύθερων Συναλλαγών που θα συνδράμουν στην … «αναγέννηση» των κατοίκων της, όπως υποστήριξε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης, αναφερόμενος στο Πωγώνι τόπος καταγωγής του!
Ο διαγκωνισμός για ένταξη στις ΕΟΖ εκτός της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και άλλων περιοχών Πελοπόννησος, Ήπειρος, Β. Αιγαίου αποτελεί θέατρο του παραλόγου… Η Πολωνία είναι η μοναδική χώρα – μέλος της Ε.Ε. στην οποία λειτουργούν σήμερα 14 ΕΟΖ (οι οποίες προϋπήρχαν της ένταξής της στην Ευρώπη σαν χώρα του πρώην σοβιετικού μπλόκ) περιορισμένης χρονικής διάρκειας κυρίως το τέλος του 2012.
Αυτές οι «θεραπείες σοκ» φαίνεται ότι αποκτήσαν άλλους φορολογικούς παραδείσους στην Ελλάδα… Με υπέρμαχους και συμμάχους τον Δήμο Καλπακίου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, την διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και βεβαίως-βεβαίως τον «συνήθη ύποπτο» Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη να υπερθεματίζει και τη εξόρυξη πετρελαίου στις Νεγράδες και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος, αντιπαραθέτοντας την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι Αλβανοί γείτονές μας! Όπου εφαρμόζονται ΕΟΖ όπως Κίνα, Ανγκόλα, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Ινδία, Πακιστάν κ.ά., επιφέρουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Επίσης αντιμετωπίζουν διαταραχή στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, εκτόξευση της εγκληματικότητας, του τζόγου, της πορνείας, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.
Για τον νομό Ιωαννίνων το ένα τρίτο των εδαφικών της περιοχών είναι στο Δίκτυο Φύση 2000, το σενάριο είναι εφιαλτικό!
Το «σκοτεινό» περιβάλλον των ειδικών ζωνών προκαλεί ακόμη και τον σκεπτικισμό του Όλι Ρεν, ο οποίος όπως μετέδωσε το Bloomberg οι ΕΟΖ πέρα από τον εξορθολογισμό των τελωνειακών διαδικασιών και τα εμπορικά οφέλη των ξένων επενδυτών, εκτιμά ότι με πρόσχημα την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της γραφειοκρατίας ίσως καταλυθεί η όποια έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων κ.λπ..
Οι πολιτικοί της χώρας μας στο σύνολό τους ουδόλως φαίνεται να ανησυχούν! Η κυριαρχία σε απόλυτο βαθμό του fast track και της ισοπέδωσης κάθε εργασιακής κατάκτησης δεν τους συγκινεί… Με το άνοιγμα του 2012 έχουμε τον πρώτο μποναμά fast track μετά από 11 χρόνια για την Μηχανική του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, από το ΥΠΕΚΑ τον αναπτυξιομανή Παπακωνσταντίνου ο οποίος ξεμπλοκάροντας το «αδειοδοτικό φράγμα» του υδροηλεκτρικού έργου αξίας 147 εκατομ. ευρώ, ισχύος 93 MW στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου, υιοθετεί το άνοιγμα προς τις αγορές της Ε.Ε. (Ιταλίας) εγκαινιάζοντας το δρόμο για πλείστους άλλους…
Έγινε η εκκίνηση για το όργιο των αυθαιρεσιών για το Ηπειρωτικό Φυσικό Περιβάλλον και το ζοφερό μας μέλλον.
Οι επιπτώσεις τώρα από ενδεχόμενη εξόρυξη αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Καλπακίου (μόλις 30 χλμ.) από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και σε εγγύτητα με τα Ζαγοροχώρια του πράσινου τουρισμού, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον αέρα και στο υπέδαφος.
Οι εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα όπως το μονοξείδιο άνθρακα (CO) Μεθανίου (CH4) αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10, ΡΜ2,5, Αμμωνία (ΝΗ3) υδρόθειο (Η2S) διάφορα μέταλλα, οξέα, συνθέτουν πληθώρα τοξικών ενώσεων. Επίσης Οξείδια Αζώτου (ΝΟx), Οξείδια θείου (Sox) VOCs (Volatile Organic Compounds) και η επακόλουθη δημιουργία όζοντος στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν επιπτώσεις φωτοχημικής ρύπανσης ακόμη και της πόλης των Ιωαννίνων.
Δημοσιευμένες μελέτες (Texas Air Quality Study 2000) έδειξαν ότι οι πραγματικές εκπομπές είναι 4-5 φορές μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.
Θα έχουμε επίσης σημαντικά απόβλητα όπως πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες οι οποίοι επηρεάζουν το υπόγειο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα όπως το βενζόλιο, φορμαλδεΰδη, μεθυλομερκαπτόνη, τολουόλιο, ξυλόλιο, το ΜΤΒΕ, διοξίνες άκρως τοξικές καρκινογόνες ενώσεις.
Μελέτες που έγιναν σε διυλιστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Φιλανδία σε εργαζόμενους σε διυλιστήρια πετρελαιοειδών, βρέθηκε ότι οι άνδρες εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους χώρους για μια τουλάχιστον 5ετία, είχαν 2 φορές περισσότερο από τον μέσο πληθυσμό την εμφάνιση μη-μελανοειδούς καρκίνου του δέρματος και το υψηλότερο καρκίνο των νεφρών και μεσοθηλιώματος.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εξόρυξη αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνει πλούτο για τους λίγους και πολλά δεινά τόσο για το λαό όσο και για το περιβάλλον.
Μπορούμε να αναφέρουμε το παράδειγμα του Μεξικού ή της Νιγηρίας, που είναι η 8η παραγωγός χώρα αργού πετρελαίου, αλλά παραμένει ένα από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη με 70% των κατοίκων της, να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Το τίμημα είναι εξίσου βαρύ για το περιβάλλον καθώς 500 εκατομ. γαλόνια πετρελαίου εκτιμάται ότι έχουν διαρρεύσει στον ποταμό Νίγηρα. Οι παράγοντες αυτής της χώρας και η οικονομική συγκυρία, συντελούν στην κακή ποιότητα υποδομών και εκμετάλλευσης χωρίς πρόληψη και συντήρηση, με ελλιπή νομοθεσία, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, αδιαφορία των πολυεθνικών, πολιτική αστάθεια, εξωτερικές επιβολές δανειακών συμβάσεων…
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας πρέπει να αποτελούν τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό όλων των χωρών και των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων αλλά και του 3ου κόσμου. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο ενέργειας και ευημερίας, όχι αυτό των εξαρτήσεων των τιμών spread και επειδή την δεδομένη οικονομική συγκυρία, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων διαμορφώνει χαρτογραφώντας τα ενεργειακά δίκτυα στην νότια Μεσόγειο, οφείλουμε ν’ απαντήσουμε σ’ αυτή την πρόκληση με περιβαλλοντική ρητορική και ριζοσπαστισμό.
Όμως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και την γεωπολιτική τους διάσταση εκτιμάται ότι θα επικαλεσθεί ο Λ. Παπαδήμος και την ισχυρή θέση της χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι και οι δανειστές μας, που λειτουργούν υπέρ των οικονομικών λόμπις, θα απαιτήσουν τη μεταφορά της κυριότητας των κοιτασμάτων στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, μόλις οι έρευνες το επιβεβαιώσουν και ψηφιστεί η Δανειακή Σύμβαση, με τους εμπορικούς και αποικιοκρατικούς όρους του Αγγλικού Δικαίου!
Ουδέποτε διατυπώθηκε προβληματισμός και ανησυχία σ’ αυτά τα κυρίαρχα ζητήματα προστασίας της χώρας και ειδικότερα στην πολύπαθη περιοχή μας για την αποτροπή ζημιογόνων αναπτυξιακών κατευθυντηρίων. Η κρισιμότητα αυτής της κατάστασης, να απειλούμαστε και από την μικρόνοια των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών μας εκπροσώπων, δεν έχει τέλος…
Εδώ υιοθετείται η πλήρης χωροταξική αναρχία και αναπτυξιακή σύγχυση, εξ’ αιτίας της έλλειψης στοιχειώδους πρότασης καθορισμού της μονόδρομης ελκυστικής με περιβαλλοντικά κριτήρια ευημερίας. Η διατήρηση της υψηλής ποιότητας και εικόνας του Ηπειρωτικού τοπίου ως μοναδικού δείγματος πολιτιστικού προϊόντος, ουδέποτε απασχόλησε τους πολιτικούς μας ταγούς. Πάντα συναινετικοί σ’ ότι βαφτίζεται, γενικώς και αορίστως, αναπτυξιακό όσο ανορθολογικό και εφιαλτικό κι αν είναι, «δεν πάνε κόντρα» στις οικονομικές συντεχνίες και επιταγές της αγοράς, γιατί μόνιμη επιδίωξη η διατήρηση των κοινοβουλευτικών εδράνων. Η αδυναμία συγκρότησης μιας τοπικής πράσινης φυσιογνωμίας, με την Δωδώνη, μία από τις πιο λαμπρές εστίες της ευρωπαϊκής κουλτούρας, θλιβερός απόηχος του ξεπουλήματος.
Μας επιτηρεί η Ιστορία και όχι η Τρόϊκα, είπε στην Βουλή ο διορισμένος Πρωθυπουργός Παπαδήμος και κατά τον Etien Roland σε άρθρο του στη Monde«…τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υφίστανται χωρίς τον ελληνισμό… Τσιμέντο της Ευρώπης δεν είναι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν• αλίμονο, υπάρχουν τόσα λίγα! Vive la Gréce! Και ας μην αφήσουμε τεχνοκράτες να γονατίσουν φίλους και αδελφούς, πόσω μάλλον να τους ταπεινώσουν και να ταπεινώσουν κι εμάς…»