Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Λαμπερό μακιγιάζ στις γιορτές: Τι να προσέχετε όταν βάφετε τα μάτια σας


Τα περισσότερα προϊόντα για μακιγιάζ είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο είναι σημαντικό κατά τη χρήση τους να λαμβάνετε ορισμένα μέτρα που θα προστατεύουν τα μάτια σας από τις μολύνσεις και τους τραυματισμούς που καραδοκούν.
Αυτό συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Acadmey of Ophthalmology, ΑΑΟ) με αφορμή την εορταστική περίοδο.  Όπως εξηγεί, τα προϊόντα του μακιγιάζ που είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν πρόβλημα στα μάτια είναι όσα χρησιμοποιούνται πολύ κοντά στους οφθαλμικούς βολβούς, όπως τα eyeliner για το εσωτερικό του κάτω βλεφάρου (waterline eyeliner), οι ψεύτικες βλεφαρίδες, τα extensions βλεφαρίδων, το μολύβι και η μάσκαρα.
«Τα προϊόντα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης στο μάτι, επειδή είναι εύκολο να συσσωρευτούν βακτήρια πάνω τους», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Μία και μόνη εφαρμογή, π.χ., με το μολυσμένο βουρτσάκι της μάσκαρα είναι αρκετή για να αναπτυχθεί σοβαρή λοίμωξη στα μάτια (π.χ. μια βαριά επιπεφυκίτιδα). Έχουν αναφερθεί ακόμα και περιπτώσεις γυναικών που παρουσίασαν παροδική ή, σπανιότερα, μόνιμη διαταραχή της όρασής τους εξαιτίας τέτοιων λοιμώξεων, οι οποίες δυστυχώς συμβαίνουν πολύ συχνά».
Όπως εξηγεί ο Δρ. Κανελλόπουλος, οι βλεφαρίδες εκ φύσεως φέρουν βακτήρια τα οποία, από την πρώτη κιόλας εφαρμογή της μάσκαρας, επιμολύνουν το βουρτσάκι της. Με το πέρασμα του χρόνου, τα βακτήρια πάνω στο βουρτσάκι πολλαπλασιάζονται και μολύνουν τη θήκη και το περιεχόμενό της. Τελικά, έπειτα από λίγους μήνες είναι πιθανό η γυναίκα να εκδηλώσει αιφνιδίως μία λοίμωξη στο μάτι ή και μια αλλεργική αντίδραση στη μάσκαρά της.


«Ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος με τις σκιές των ματιών και με τα eyeliner που τοποθετούνται εξωτερικά στο βλέφαρο», προσθέτει ο ειδικός.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι οι τραυματισμοί του κερατοειδούς. Το χέρι μπορεί εύκολα να «ξεφύγει» και να γρατζουνίσει τον κερατοειδή με το βουρτσάκι της μάσκαρας ή την μύτη του eyeliner ή του μολυβιού. Αν όμως τα αντικείμενα αυτά είναι μολυσμένα, η συνέπεια δεν θα είναι απλώς μία εκδορά στον κερατοειδή, αλλά ίσως και κάποια σοβαρή μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού.
Αντίστοιχα, από την σκιά ή την μάσκαρα μπορεί να ξεφύγει ένας κόκκος βαφής που μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα, ερεθισμό και πρήξιμο στο μάτι.
Για να προστατευθείτε από τέτοιου είδους απρόοπτα, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες. Ο πρώτος είναι να ανανεώνετε συχνά τα προϊόντα του μακιγιάζ σας. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η προμήθεια της μικρότερης δυνατής συσκευασίας από κάθε καλλυντικό, ώστε να επισπεύδετε την αντικατάστασή τους. «Τα περισσότερα προϊόντα μακιγιάζ έχουν μακρά διάρκεια ζωής. Ωστόσο τα κρεμώδη και σε υγρή μορφή προϊόντα μπορεί να επιμολυνθούν έπειτα από μόλις μία χρήση. Γι' αυτό, καλό είναι να καταγράφετε πότε αρχίσατε να χρησιμοποιείτε μία νέα μάσκαρα ή ένα νέο eyeliner», συνιστά ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Όταν περάσουν 3-4 μήνες, φροντίστε να τα πετάξετε και να  τα αντικαταστήσετε με νέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κίνηση αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο οφθαλμικής επιμόλυνσης».
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην μοιράζεστε τα καλλυντικά σας με άλλα άτομα, διότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης αυξάνεται κατακόρυφα όταν χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερα άτομα τα ίδια βουρτσάκια, μάσκαρες ή eyeliner. «Ο κύριος κίνδυνος με την κοινή χρήση είναι η μετάδοση ιογενών λοιμώξεων όπως η επιπεφυκίτιδα», λέει ο ειδικός. «Η έκθεση του ματιού σε έστω και ελάχιστο ιϊκό φορτίο είναι πολύ επικίνδυνη».
Αν παρουσιάσετε συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του ματιού, όπως έκκριμα, πρήξιμο στα βλέφαρα ή φλεγμονή στο λευκό του ματιού, πηγαίνετε αμέσως στον οφθαλμίατρό σας. Αν διαγνωσθείτε με ιογενή λοίμωξη, πετάξτε αμέσως όλα τα προϊόντα για το μακιγιάζ των ματιών και μην χρησιμοποιήσετε νέα πριν αναρρώσετε πλήρως.
Να αποφεύγετε επίσης να δοκιμάζετε προϊόντα μακιγιάζ στα καταστήματα, εκτός κι αν είναι tester ή δείγματα για ένα άτομο. Αν έχετε αλλεργική προδιάθεση, να προσθέτετε ένα-ένα τα νέα προϊόντα του μακιγιάζ στην καθημερινή ρουτίνα σας (π.χ. από ένα κάθε λίγες ημέρες).
Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να αποφεύγετε να βάζετε μολύβι, σκιά ή eyeliner στην εσωτερική πλευρά των βλεφάρων, διότι σε αυτήν εκβάλλουν οι σμηγματογόνοι αδένες του ματιού. Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν σμήγμα (λίπος) το οποίο προστατεύει την επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού και υπάρχει κίνδυνος να τους αποφράξετε με τη σκιά ή το eyeliner.
Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς, να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ όταν οδηγείτε, καθώς και όταν βιάζεστε και δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Μην αφήνετε επίσης τα καλλυντικά σας μέσα στο αυτοκίνητο, διότι τα αλλοιώνει η έκθεση σε θερμοκρασίες άνω των 29 βαθμών Κελσίου.
Μην παραλείπετε επίσης να αφαιρείτε οπωσδήποτε το μακιγιάζ κάθε βράδυ, καθαρίζοντας προσεκτικά και τις βλεφαρίδες σας.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται εάν χρησιμοποιείτε σκιές ή πούδρα με μεταλλικά στοιχεία ή glitter, διότι μπορεί κάποια νιφάδα να μπει στο μάτι σας, προκαλώντας ερεθισμό ή λοίμωξη. Σύμφωνα με την AAO, τα προϊόντα μακιγιάζ με glitter αποτελούν συχνή αιτία ερεθισμού ή λοίμωξης του κερατοειδούς χιτώνα, ειδικά στα άτομα που φορούν φακούς επαφής. Εάν παγιδευτεί κάποια νιφάδα από το glitter ανάμεσα στον φακό και στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει αμυχή στον κερατοειδή (όπως συμβαίνει όταν μπει στο μάτι ένας κόκκος άμμου).
Όσον αφορά, τέλος, τις ψεύτικες βλεφαρίδες ή τα extensions βλεφαρίδων, ασφαλέστερο είναι να τις τοποθετεί ένας επαγγελματίας, διότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε ερεθισμό στο δέρμα γύρω από τα μάτια σας ή να τραυματίσετε τον κερατοειδή σας, εάν τις τοποθετήσετε λάθος. Προτιμότερο είναι επίσης να τις φοράτε μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις και όχι καθημερινά.